De gezichten achter de documentaire: Jo-Anne Loosman (l) en Else Talsma.
De gezichten achter de documentaire: Jo-Anne Loosman (l) en Else Talsma.

Jo-Anne en Else maken documentaire over Urker visserij: ‘Op Hoop van Zeeën’

Cultuur

Veel aandacht voor de randstad, maar weinig voor platteland of visserij. Dat viel derdejaars journalistiekstudenten Jo-Anne Loosman (19) en Else Talsma (21) op tijdens hun studie. Toen ze de kans kregen een documentaire te maken, hoefden ze dan ook niet lang na te denken over het onderwerp. De Urker visserij. Omdat er ook vissers zijn die, ondanks alle tegenslagen, tóch doorgaan.

Jo-Anne en Else zijn al vanaf het begin van hun studie goed bevriend, en schreven zich allebei in voor de minor CampusDoc. Een gewilde minor, waarbij studenten de kans krijgen een eigen documentaire te maken. Jo-Anne, dochter van Steven en Nellie Loosman, zag hoe belangrijk de visserij was voor wijlen haar bèbe Johan en oom Jochem Foppen. Else komt uit Friesland, en is betrokken op onderbelichte onderwerpen in de media, zoals de visserij. 

Ondanks alles doorgaan

De twee wisten met hun pitch over ‘Op Hoop van Zeeën’ door de selectie te komen. Jo-Anne vertelt: ,,In ‘Op Hoop van Zeeën’ volgen we een Urker vissersfamilie die al eeuwenlang vist. Wat hun verhaal bijzonder maakt, is dat ze na de sanering toch een tweede kotter gaan exploiteren. Zij gaan dus ondanks alles door, dat verhaal willen we graag vertellen.”

Voor en door Urkers

Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. ,,We filmen (bijna) alles zelf, en regelen het geluid, regie en research. Voor zaken als kleurcorrectie en muziek proberen we zoveel mogelijk met Urkers in zee te gaan, zodat de documentaire een lokaal product wordt, voor en door Urkers. Eind mei gaan we zelfs een weekje mee op de kotter, dat vinden we wel spannend hoor.” 

Op zoek naar donateurs

Verder zijn de meiden druk bezig met crowdfunding, het project kost in totaal 5.445 euro. Else: ,,We proberen onze donateurs zoveel mogelijk bij de documentaire te betrekken door ook iets terug te geven, zoals kaartjes voor de première of een vermelding in de aftiteling. We hopen dat meer mensen ons project willen financieren, we vinden het erg bijzonder dat we dit verhaal mogen vertellen. Niet iedereen krijgt deze kans, dus daar zijn we dankbaar voor.”

‘Op Hoop van Zeeën’ gaat op 22 juni officieel in première tijdens het CampusDoc Film Festival in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Daarna is de documentaire ook op Urk te zien; meer informatie over datum en locatie volgt. Updates over de documentaire kunnen gevolgd worden via Instagram: @ophoopvanzeeen_docu. Bekijk hier de video waarin Jo-Anne en Else zich voorstellen en meer vertellen over hun documentaire: https://www.voordekunst.nl/projecten/16903-jo-anne-else-op-hoop-van-zeeen-1.