Orgelconcert door Minne Veldman

Het zevende inloopconcert van de Orgelzomer vindt woensdagmiddag plaats in de Bethelkerk. Dit keer neemt Minne Veldman plaats achter het orgel. Minne is naast kerkorganist in de Rehobothkerk ook dirigent van vijf verschillende koren. De organist speelt een feestelijk programma met onder andere muziek van Karg-Elert, Bach, Lemmers en Vierne. Het concert begint om vier uur en is om vijf uur afgelopen. Toegang is gratis. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden.


Morgen: Kunst op de Botermarkt

‘Kunst op de Botermarkt’ wordt morgen (woensdag 24 augustus) voor de zesde keer georganiseerd. Zo’n zestig kunstenaars uit Urk en buiten Urk doen mee. Naast het exposeren van kunstwerken, demonstreren de kunstenaars ook hun werkwijze. Daarnaast wordt muziek gemaakt en wordt ook de inwendige mens niet vergeten. De kunstmarkt begint om elf uur ’s morgens en duurt tot zes uur ’s middags.Zesde editie Kunst op de Botermarkt

De kunstmarkt ‘Kunst op de Botermarkt’ wordt woensdag 24 augustus voor de zesde keer georganiseerd. Zo’n zestig kunstenaars uit Urk en buiten Urk doen mee. Naast het exposeren van kunstwerken, demonstreren de kunstenaars ook hun werkwijze. De kunstmarkt begint om elf uur ’s morgens en duurt tot zes uur ’s middags. Tegelijkertijd vindt Zingen in de Zomer plaats en een braderie in Wijk 2. Bij slechte weersomstandigheden wordt het evenement afgelast.


Travelling in Baroque met Weense barokmuziek

Travelling in Baroque, het Flevolandse zomerfestival voor klassieke muziek, komt zaterdag in het Kerkje aan de Zee. Het thema dit jaar is: muziekstad Wenen. Bezoekers van het evenement gaan langs verschillende locaties. Het openingsconcert vindt plaats in De Hoeksteen in Emmeloord, daarna gaat het publiek in drie groepen uiteen. De muziekstukken worden meerdere keren per dag uitgevoerd. In het Kerkje aan de Zee speelt het barokensemble Fantasticus op viool, viola da gamba en klavecimbel een programma met Weense barokmuziek. Het ochtendconcert begint om kwart voor twaalf. ’s Middags zijn bezoekers om twee uur en kwart over vier welkom. Ook in de St. Hubertuskerk in Tollebeek en het atelier van Annemiki Bok in Espel wordt Weense barokmuziek ten gehore gebracht. Deelnemers kunnen de concerten ook los bezoeken. Kijk voor de aanvangstijden en voor het bestellen van kaarten op www.travellinginbaroque.com.


Schrijfwedstrijd in het Urkers

Wie skrift et mooiste zoemerveraol in et Urkers?! Dat is de vraag van Stichting Urker Taol en de redactie van Het Urkerland. De eerste riegel kreeg je kedo: ‘Dat komt, ik moet jelui wat vertellen’. Er binnen een paor riegels. De veraolen moeten eskrieven worren in et Urkers -spelling kieken we niet nor, dat wort anepast- en moeten roend de 300 tot 500 woorden lank wezen. De beste inzending krigt een plekkien in de kraant. Klaas Johannes Romkes van Stichting Urker Taol: ,,We venen vast ok nog wel een leuk prissien vor de winnaor.’’ De jury got over de eutslag gien discussie an. De veraolen binnen welkom tot 1 september en kunen inestuurt worren via redactie@urkerland.nl.


Geschiedenis levend houden met een canon

Lijn aanbrengen in de veelbewogen en kleurrijke geschiedenis van Urk. Dat is het doel van de Urker Canon. Wethouder Freek Brouwer schreef vorige week het jaartal 966 in het eerste venster van de canon als start van dit project. Klaas de Vries, bestuurslid van de Stichting Urker Uitgaven en coördinator van het Urker Canon-project, vertelt: ,,We stellen vijftien periodes centraal en schetsen een prachtig beeld per periode. De vijftien vensters openen een deur naar vele informatiebronnen, zoals literatuur, foto’s, filmpjes en dergelijke. Ook wordt er nauwelijks bekende informatie over de geschiedenis van Urk ontsloten.’’

Lees verder 


Genieten van 'Aaltje'

Gewapend met koptelefoon en verrekijker genoten leerlingen van De Vuurbaak woensdag van de voorstelling ‘Aaltje’, die opgevoerd werd aan boord van de UK 114. Het theaterstuk ging donderdag officieel in première, maar leerlingen van diverse Urker scholen mochten eerder al van het spektakel genieten. De voorstellingen op Urk zijn inmiddels uitverkocht. Er zijn nog wel kaartjes voor 14, 15, 16 en 17 juli op Schokkerhaven.


Urker figuranten in Dunkirk

Een flink aantal plaatsgenoten is geselecteerd als figurant voor de film Dunkirk. In wisselende samenstellingen worden ze opgeroepen om mee te doen. Maandag was het onder anderen de beurt aan Bart Visscher (links), Lub Snoek (tweede van links), Hendrik Kramer (derde van links) en Nanne Post (tweede van rechts). Na een lange draaidag arriveerde het marineschip waarop ze dienst deden, rond half acht ’s avonds in de haven.


0

Boek Willeke Brouwer wint EigenWijsPrijs

Willeke Brouwer heeft met haar boek ‘Silvester en de bizarre verhuizing’ de EigenWijsPrijs 2016 gewonnen in de categorie groep 6-8. Tweeduizend leerlingen van verschillende basisscholen uit heel Nederland en België brachten hiervoor hun stem uit. ‘Silvester en de bizarre verhuizing' was het eerste kinderboek voor deze leeftijdscategorie dat Willeke Brouwer schreef. Er is in deze serie inmiddels al een tweede deel verschenen en het derde deel is het actieboek voor de Christelijke Kinderboekenmaand.


0

Musicalgroep twee keer op de planken met ‘Annie’

Na maanden van dansen, zingen, decors bouwen en kostuums naaien, is de Musicalgroep van Muziekschool Urk er helemaal klaar voor. Aanstaande woensdagavond en donderdagavond zetten zij de musical ‘Annie’ op de planken. Dramadocent Christianne Kapitein en dansdocent Mirjam Couvreur zijn de drijvende krachten achter de Musicalgroep, die bestaat uit vijftig leerlingen in leeftijden van acht tot zestien jaar. Daarnaast heeft ook de kindermusicalgroep (zes tot acht jaar) een kleine rol in het geheel, evenals drie balletgroepen van de Muziekschool.

Lees verder