0

Urkerdagconcert met Hallelujah en Crescendo

De mannenkoren ‘Hallelujah’, onder leiding van Bert Moll, en ‘Crescendo’, onder leiding van Louwe Kramer, treden op Urkerdag – zaterdag 14 mei – traditiegetrouw samen op in de Bethelkerk. Voor de 23ste keer verzorgen de koren de feestelijke afsluiting van Urkerdag. Allereerst worden apart enkele liederen gezongen, daarna stellen de mannen zich samen op en sluiten ze als één groot koor het Urkerdagconcert af. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Harry Hamer. De organisatie roept bezoekers op om zoveel mogelijk in klederdracht naar de kerk te komen én om op tijd te komen in verband met de populariteit van het concert. Het concert begint om half zeven. De toegang is vrij. Wel wordt een collecte gehouden. De opbrengst daarvan is dit jaar bestemd voor het werk van Dregteam SOAD.


0

Hulletjes opzetten in 't Jeugd

Het mag inmiddels een traditie genoemd worden: op de woensdag voor Urkerdag ‘hulletjes’ opzetten in ’t Jeugd met de Commissie Urkerdag. Morgen, woensdag 11 mei, is het weer zover en is iedereen die deze techniek nog niet onder de knie heeft of hiermee wil oefenen van harte uitgenodigd. Een flink stel Urker vrouwen laat zien hoe een ‘hulle’ opgezet moet worden én hoe de mooiste dotten gemaakt worden. Het begint om twee uur en duurt tot vijf uur. Tevens zijn allerlei spullen te koop die te maken hebben met de Urker klederdracht zoals kraplappen, sieraden en mutsjes.


0

Vrijdag: Urker vesper

Een kerkdienst met als voertaal het Urkers. Dat is kort gezegd wat de Urker vesper inhoudt. Vrijdag 13 mei vindt een nieuwe editie plaats in het Kerkje aan de Zee, waarin dominee Rein Bos voorgaat. Medewerking wordt verleend door Vesperkoor d’Arpe Davids. Na afloop vindt een nabetrachting plaats in de Botterschuur. De toegang is gratis, wel wordt een collecte gehouden. 


0

Geslaagde warming-up Zingen in de Zomer

De organisatoren van Zingen in de Zomer kunnen terugkijken op een geslaagde warming-up afgelopen zaterdag. Ruim honderd mensen namen deel aan het complete dagje uit met een ontvangst op de Urkerboot, een uurtje zingen op verzoek met Pieter Toon en Emily Bakker en hun kinderen in het Kerkje aan de Zee, een workshop bij Geert Weerstand en Henk Kapitein en genieten van gebakken vis in de Botterschuur. Het spetterend slotstuk was het concert ’s avonds van At Once in de Bethelkerk. De bemanning van de zanggroep met (v.l.n.r.) Jacob Schenk, Jaap Kramer en Marco Hoorn presenteerde bovendien de nieuwe cd ‘Vader’ en overhandigde het eerste exemplaar hiervan aan hun moeders. Het Zingen in de Zomer start op 13 juli met Mannenkoor Stereo en jongerenkoor Rejoice.


0

Vernieuwde museumzaal geopend

De Zuiderzeezaal was een beetje het ondergeschoven kindje in Museum Het Oude Raadhuis. Tot vandaag, want vanmorgen werd de geheel vernieuwde zaal geopend. Met verschillende uitgebeelde taferelen, miniaturen van botters en foto’s uit de tijd van de drooglegging van De Zuiderzee wordt het thema van de zaal eer aan gedaan. Anna ten Napel en Anneke Weerstand, twee vrijwilligers, mochten de opening verrichten. Vandaag (vrijdag 6 mei) en morgen (zaterdag 7 mei) kan publiek tegen een gereduceerd tarief (twee euro per persoon) een kijkje nemen in het vernieuwde museum.


0

Spullen gezocht voor Urkergoed veiling

Commissie Urkerdag organiseert in aanloop naar Urkerdag traditiegetrouw haar veiling met Urkergoed en is daarvoor op zoek naar spullen. ,,Vaak horen we dat iemand een Urkerpak heeft dat niet meer past of gebruikt wordt en dat zomaar in de kast hangt. Voor dit soort spullen is de veiling bedoeld. Allereerst denken we aan klederdracht – van een oorijzer tot een compleet pak – maar ook antieke of ouderwetse spullen zoals een petroleumstelletje of een vuurduveltje mogen worden aangeboden”, licht Commissie Urkerdag toe.

Lees verder 


Showband steelt de show op Corso Bollenstreek

Het Jachthoornkorps van Showband Urk is afgelopen zaterdag afgereisd naar Haarlem, om een bonte stoet van praalwagens te begeleiden. Ongeveer twintig praalwagens en ruim 30 andere voertuigen waren versierd met bolbloemen als hyacinten, tulpen en narcissen. Het korps verraste het publiek met een strakke exercitie en speelse straatshows. Het corso heeft zaterdag net als andere jaren opnieuw rond een miljoen toeschouwers getrokken. Op Koningsdag zal het korps opnieuw te zien en te horen zijn, tijdens het optreden op de aubade en de vrije rondgang in het Oude Dorp om 7 uur ‘s avonds.


0

Avendjen Opperdan

Urker kostjes, tafereeltjes en gezelligheid. De deelnemers van het ‘Avedjen Opperdan’ van Commissie Urkerdag kregen vrijdagavond alvast een voorproefje op Urkerdag. Na een ontvangst in de Botterschuur bezochten ze diverse adressen, waar zowel een culturele als een culinaire verrassing op hen stond te wachten.


Heeft Urk de beste organist van Nederland?

De Evangelische Omroep is op zoek naar de beste amateur-organist van Nederland. Bij zo’n wedstrijd mag een Urker deelnemer haast niet ontbreken. Lourens Schaak aarzelde weliswaar, maar de mensen om hem heen overtuigden hem en zodoende hakte hij de knoop door: ik stuur een filmpje in. De 20-jarige organist heeft inmiddels de eerste ronde overleefd – er zijn op dit moment nog 24 kandidaten over.

Lees verder