Schrijfwedstrijd in het Urkers

Wie skrift et mooiste zoemerveraol in et Urkers?! Dat is de vraag van Stichting Urker Taol en de redactie van Het Urkerland. De eerste riegel kreeg je kedo: ‘Dat komt, ik moet jelui wat vertellen’. Er binnen een paor riegels. De veraolen moeten eskrieven worren in et Urkers -spelling kieken we niet nor, dat wort anepast- en moeten roend de 300 tot 500 woorden lank wezen. De beste inzending krigt een plekkien in de kraant. Klaas Johannes Romkes van Stichting Urker Taol: ,,We venen vast ok nog wel een leuk prissien vor de winnaor.’’ De jury got over de eutslag gien discussie an. De veraolen binnen welkom tot 1 september en kunen inestuurt worren via redactie@urkerland.nl.


Geschiedenis levend houden met een canon

Lijn aanbrengen in de veelbewogen en kleurrijke geschiedenis van Urk. Dat is het doel van de Urker Canon. Wethouder Freek Brouwer schreef vorige week het jaartal 966 in het eerste venster van de canon als start van dit project. Klaas de Vries, bestuurslid van de Stichting Urker Uitgaven en coördinator van het Urker Canon-project, vertelt: ,,We stellen vijftien periodes centraal en schetsen een prachtig beeld per periode. De vijftien vensters openen een deur naar vele informatiebronnen, zoals literatuur, foto’s, filmpjes en dergelijke. Ook wordt er nauwelijks bekende informatie over de geschiedenis van Urk ontsloten.’’

Lees verder 


Genieten van 'Aaltje'

Gewapend met koptelefoon en verrekijker genoten leerlingen van De Vuurbaak woensdag van de voorstelling ‘Aaltje’, die opgevoerd werd aan boord van de UK 114. Het theaterstuk ging donderdag officieel in première, maar leerlingen van diverse Urker scholen mochten eerder al van het spektakel genieten. De voorstellingen op Urk zijn inmiddels uitverkocht. Er zijn nog wel kaartjes voor 14, 15, 16 en 17 juli op Schokkerhaven.


Urker figuranten in Dunkirk

Een flink aantal plaatsgenoten is geselecteerd als figurant voor de film Dunkirk. In wisselende samenstellingen worden ze opgeroepen om mee te doen. Maandag was het onder anderen de beurt aan Bart Visscher (links), Lub Snoek (tweede van links), Hendrik Kramer (derde van links) en Nanne Post (tweede van rechts). Na een lange draaidag arriveerde het marineschip waarop ze dienst deden, rond half acht ’s avonds in de haven.


0

Boek Willeke Brouwer wint EigenWijsPrijs

Willeke Brouwer heeft met haar boek ‘Silvester en de bizarre verhuizing’ de EigenWijsPrijs 2016 gewonnen in de categorie groep 6-8. Tweeduizend leerlingen van verschillende basisscholen uit heel Nederland en België brachten hiervoor hun stem uit. ‘Silvester en de bizarre verhuizing' was het eerste kinderboek voor deze leeftijdscategorie dat Willeke Brouwer schreef. Er is in deze serie inmiddels al een tweede deel verschenen en het derde deel is het actieboek voor de Christelijke Kinderboekenmaand.


0

Musicalgroep twee keer op de planken met ‘Annie’

Na maanden van dansen, zingen, decors bouwen en kostuums naaien, is de Musicalgroep van Muziekschool Urk er helemaal klaar voor. Aanstaande woensdagavond en donderdagavond zetten zij de musical ‘Annie’ op de planken. Dramadocent Christianne Kapitein en dansdocent Mirjam Couvreur zijn de drijvende krachten achter de Musicalgroep, die bestaat uit vijftig leerlingen in leeftijden van acht tot zestien jaar. Daarnaast heeft ook de kindermusicalgroep (zes tot acht jaar) een kleine rol in het geheel, evenals drie balletgroepen van de Muziekschool.

Lees verder 


0

Zaterdag: Excelsior in Concert

Het jaarlijkse ‘Excelsior in Concert’ krijgt aanstaande zaterdagavond een feestelijk tintje. Christelijk Gemengd Koor Excelsior viert in de Rehoboth namelijk tijdens het concert haar 45-jarig bestaan. Iedereen is van harte uitgenodigd om te genieten van muziek, zang, samenzang en de viering van het jubileum. Het wordt een typisch Excelsiorconcert, met traditionele, nieuwe, buitenlandse en Nederlandse liederen en daarnaast veel gerenommeerde namen van muzikanten, die hun medewerking verlenen in het orkest, achter de piano en op het orgel. Aanvang van ‘Excelsior in Concert' is acht uur, de toegang is gratis, maar er wordt wel gecollecteerd ten bate van de onkosten.


0

Urkerdagconcert met Hallelujah en Crescendo

De mannenkoren ‘Hallelujah’, onder leiding van Bert Moll, en ‘Crescendo’, onder leiding van Louwe Kramer, treden op Urkerdag – zaterdag 14 mei – traditiegetrouw samen op in de Bethelkerk. Voor de 23ste keer verzorgen de koren de feestelijke afsluiting van Urkerdag. Allereerst worden apart enkele liederen gezongen, daarna stellen de mannen zich samen op en sluiten ze als één groot koor het Urkerdagconcert af. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Harry Hamer. De organisatie roept bezoekers op om zoveel mogelijk in klederdracht naar de kerk te komen én om op tijd te komen in verband met de populariteit van het concert. Het concert begint om half zeven. De toegang is vrij. Wel wordt een collecte gehouden. De opbrengst daarvan is dit jaar bestemd voor het werk van Dregteam SOAD.


0

Hulletjes opzetten in 't Jeugd

Het mag inmiddels een traditie genoemd worden: op de woensdag voor Urkerdag ‘hulletjes’ opzetten in ’t Jeugd met de Commissie Urkerdag. Morgen, woensdag 11 mei, is het weer zover en is iedereen die deze techniek nog niet onder de knie heeft of hiermee wil oefenen van harte uitgenodigd. Een flink stel Urker vrouwen laat zien hoe een ‘hulle’ opgezet moet worden én hoe de mooiste dotten gemaakt worden. Het begint om twee uur en duurt tot vijf uur. Tevens zijn allerlei spullen te koop die te maken hebben met de Urker klederdracht zoals kraplappen, sieraden en mutsjes.


0

Vrijdag: Urker vesper

Een kerkdienst met als voertaal het Urkers. Dat is kort gezegd wat de Urker vesper inhoudt. Vrijdag 13 mei vindt een nieuwe editie plaats in het Kerkje aan de Zee, waarin dominee Rein Bos voorgaat. Medewerking wordt verleend door Vesperkoor d’Arpe Davids. Na afloop vindt een nabetrachting plaats in de Botterschuur. De toegang is gratis, wel wordt een collecte gehouden.