0

Spullen gezocht voor Urkergoed veiling

Commissie Urkerdag organiseert in aanloop naar Urkerdag traditiegetrouw haar veiling met Urkergoed en is daarvoor op zoek naar spullen. ,,Vaak horen we dat iemand een Urkerpak heeft dat niet meer past of gebruikt wordt en dat zomaar in de kast hangt. Voor dit soort spullen is de veiling bedoeld. Allereerst denken we aan klederdracht – van een oorijzer tot een compleet pak – maar ook antieke of ouderwetse spullen zoals een petroleumstelletje of een vuurduveltje mogen worden aangeboden”, licht Commissie Urkerdag toe.

Lees verder 


Showband steelt de show op Corso Bollenstreek

Het Jachthoornkorps van Showband Urk is afgelopen zaterdag afgereisd naar Haarlem, om een bonte stoet van praalwagens te begeleiden. Ongeveer twintig praalwagens en ruim 30 andere voertuigen waren versierd met bolbloemen als hyacinten, tulpen en narcissen. Het korps verraste het publiek met een strakke exercitie en speelse straatshows. Het corso heeft zaterdag net als andere jaren opnieuw rond een miljoen toeschouwers getrokken. Op Koningsdag zal het korps opnieuw te zien en te horen zijn, tijdens het optreden op de aubade en de vrije rondgang in het Oude Dorp om 7 uur ‘s avonds.


0

Avendjen Opperdan

Urker kostjes, tafereeltjes en gezelligheid. De deelnemers van het ‘Avedjen Opperdan’ van Commissie Urkerdag kregen vrijdagavond alvast een voorproefje op Urkerdag. Na een ontvangst in de Botterschuur bezochten ze diverse adressen, waar zowel een culturele als een culinaire verrassing op hen stond te wachten.


Heeft Urk de beste organist van Nederland?

De Evangelische Omroep is op zoek naar de beste amateur-organist van Nederland. Bij zo’n wedstrijd mag een Urker deelnemer haast niet ontbreken. Lourens Schaak aarzelde weliswaar, maar de mensen om hem heen overtuigden hem en zodoende hakte hij de knoop door: ik stuur een filmpje in. De 20-jarige organist heeft inmiddels de eerste ronde overleefd – er zijn op dit moment nog 24 kandidaten over.

Lees verder 


Trouwe bestuurders benoemd tot erelid

Het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’ heeft tijdens de jaarvergadering zaterdag Klaas Baarssen (63) en Gerrit Barends (49) tot erelid benoemd, vanwege hun grote verdiensten voor de vereniging. Ook Geert Bakker (49) werd in het zonnetje gezet. Hij is 25 jaar lid van het koor.


Museum bereidt zich voor op nieuw seizoen

Bij Museum Het Oude Raadhuis wordt al volop vooruit gedacht richting het aankomende zomerseizoen. Er vindt een uitgebreide interne verbouwing plaats, waarbij onlangs het authentieke vooronder uit een botter werd verplaatst naar beneden. De opstelling (op de foto) bevond zich jarenlang op de eerste verdieping, maar verdiende volgens museumdirecteur Hans Besselink een opvallender plaats. Momenteel worden op de verdieping de voorbereidingen getroffen op de inrichting van verschillende nieuwe presentaties: een haringinleggerij, een blokmakerij en een tafereel van een visserman die afscheid neemt van zijn vrouw. Ook komt er ruimte om de diverse scheepsmodellen te tonen die zich nu nog in het depot bevinden. Bijzonder is dat het werk uitgevoerd wordt door een groep vrijwilligers, waarbij onder anderen oud-bouwvakkers en broers Evert en Jurie Bakker de handen uit de mouwen steken.


Expositie Annemiki Bok geopend

De opening van de expositie van kunstenares Annemiki Bok trok vrijdag de nodige bezoekers naar het gemeentehuis. Na vijfentwintig jaar exposeert de schilderes opnieuw op Urk. Een bijzonder getal voor organisator SCAB, want de stichting viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Een mijlpaal waar burgemeester Van Maaren, die de expositie opende, in zijn openingswoord bij stilstond. De expositie bevat voornamelijk oliewerken, veelal landschappen, met een impressionistisch karakter. De werken van Annemiki Bok zijn tot 29 april te bewonderen tijdens openingstijden van het gemeentehuis. Op de foto: kunstenares Annemiki Bok (r) in gesprek met enkele gasten met op de achtergrond het schilderij ‘Vissersvrouw’.


Expositie schilderes Annemiki Bok

De SCAB bestaat dit jaar vijfentwintig jaar. In de beginperiode haalden Lammie van Kuijk en Marijke de Lege kunstenares Annemiki Bok naar Urk voor haar eerste grote expositie. De twee leden van ‘Werkgroep exposities gemeentehuis’ gaven het stokje onlangs over aan Teunis Ruiten en Karin ten Napel. Bijzonder is dat schilderes Annemiki Bok – die in de afgelopen jaren een mooie carrière opbouwde – hun eerste exposant wordt. Vandaag (vrijdag 19 februari) opent haar nieuwe tentoonstelling in het gemeentehuis, om vijf uur. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. De werken van Annemiki Bok zijn daarna tot 29 april te bewonderen tijdens openingstijden van het gemeentehuis.


Urker Mannenduo presenteert tweede cd

Twee jaar na het debuut, presenteert het Urker Mannenduo deze maand zijn tweede cd: ‘Twijfel niet’. Bariton Tim Evink (24) en tenor Teunis Nentjes (29) overhandigden het eerste exemplaar woensdagavond aan Albertje Pasterkamp.
Deze tweede cd is een mix geworden van psalmen (onder andere psalm 87 en 141) en bekende gezangen als ‘Al de weg leidt mij mijn Heiland’, ‘Heer ik kom tot u’ en ‘Wat zal de wereld mooi zijn op die dag’. Daarnaast bevat het album vier liederen van eigen hand. De opbrengst van deze cd gaat naar Open Doors. Het eerste exemplaar was voor Albertje Pasterkamp, omdat de mannen haar een hart onder de riem willen steken vanwege de moeilijke periode die ze doormaakt.
De cd kost tien euro en is verkrijgbaar bij Bakker Visserijartikelen, La Boutique en op Geer 3 en Noorderpalen 86.