n Een gezinsfoto van Gerrit en Harmpje Ekkelenkamp-Kamper. Achter van links naar rechts: vader Gerrit, Henk, moeder Harmpje en Gerrit. Voor van links naar rechts: Jannie, Marry, Jelle, tweeling Klaas en Co (Cootje) en Gerrit (Gertje). De jongste drie, Andries, Harmke en Janneke, waren nog niet geboren.
n Een gezinsfoto van Gerrit en Harmpje Ekkelenkamp-Kamper. Achter van links naar rechts: vader Gerrit, Henk, moeder Harmpje en Gerrit. Voor van links naar rechts: Jannie, Marry, Jelle, tweeling Klaas en Co (Cootje) en Gerrit (Gertje). De jongste drie, Andries, Harmke en Janneke, waren nog niet geboren.

Familie Ekkelenkamp: scheepstimmerman
uit Zwartsluis vestigt zich in 1885 op Urk

Kleinzoons Gerrit (1908-1988) en Jelle (1910-1977) geven op 'de Bult' achternaam door

De familie Ekkelenkamp is op Urk een wat kleinere, maar zeker geen onbekende familie. Nadat de familie al generaties lang in Zwartsluis woonde, kwam in 1885 Gerrit Ekkelenkamp uit deze plaats naar Urk toe, vanwege zijn werk als scheepstimmerman. Hij kwam hier samen met zijn vrouw, dochter en toen 13-jarige zoon, die ook Gerrit heette. En deze Gerrit kreeg op Urk zelf drie dochters én twee zoons, Gerrit en Jelle, die inmiddels op Urk al gezorgd hebben voor de nodige bekende nakomelingen.


Het verhaal begint op 27 juni 1872 in Zwartsluis, als daar op die datum Gerrit Ekkelenkamp ter wereld komt. Hij is de zevende van acht kinderen van scheepstimmerman Gerrit Ekkelenkamp en zijn vrouw Harmpje Boos. Een aantal van die kinderen overleed jong en Gerrit groeide op met drie zussen, van wie eentje ook nog even op Urk heeft gewoond. Het betekende voor hem dat hij vrijgesteld werd van militaire dienst, ‘uit hoofde van te zijn eenige wettige zoon'.


Familie uit Zwartsluis

De familie Ekkelenkamp woonde al generaties lang in Zwartsluis. Gerrits grootvader was vanuit Den Ham naar Zwartsluis gekomen; diens vader kwam uit Oosterdalfsen. Bij de achternaam Ekkel(en)kamp of Eikel(en)kamp kan gedacht worden aan de boerderij Ekkelenkamp in Heino. De achternaam betekent dan een kamp (omheind stuk land) met eiken eromheen. Op 7 juli 1885 kwamen deze Gerrit Ekkelenkamp (1827-1909), Harmpje Boos met zoals gezegd twee van hun kinderen vanuit Zwartsluis op Urk. Zoon Gerrit (1872-1966) trad er op 21 december 1907 in het huwelijk met Marretje Kaptijn. Op dat moment was hij 35 jaar en visser van beroep. Later zou hij werken als scheepstimmerman, onder meer op de werf van Hakvoort.


Gerrit Ekkelenkamp en Marretje Kaptijn kregen samen in totaal vijf kinderen. Eerst werden er twee zoons geboren: Gerrit (1908-1988) en Jelle (1910-1977), de twee broers van wie alle naamdragers van de naam Ekkelenkamp op Urk afstammen. Ze werden gevolgd door drie dochters: Harmpje (1912-2003), Truitje (1914-2012) en Hermina (1919-2001).


Het geluk van het gezin zou helaas niet lang duren. Moeder Marretje werd ernstig ziek en overleed in 1930 op 52-jarige leeftijd. Hun jongste dochter was pas 10 jaar en geen van de kinderen was nog getrouwd. Vader Gerrit bereikte een hoge leeftijd, net als zijn ouders overigens: op 23 april 1966 overleed Gerrit, die toen 93 jaar was.


De drie dochters

Eerst iets over de drie dochters: Harmpje, Truitje en Hermina. Oudste dochter Harmpje (1912-2003) trouwde op 34-jarige leeftijd met Andries Post, die iets meer dan een jaar jonger was. Andries was visser van beroep en overleed in 1970 op 56-jarige leeftijd. Andries en Harmpje hebben samen geen kinderen gekregen. Harmpje zelf is uiteindelijk 90 jaar oud geworden.


Tweede dochter Truitje (1914-2012) was getrouwd met Klaas Luut van Veen. Hij was boekhouder en het gezin, dat uiteindelijk zeven kinderen telde, verhuisde naar Ommen. Hier wonen sommige kinderen vandaag de dag nog steeds. Truitje zelf woonde tot het eind van haar leven in die plaats en is 97 jaar geworden. Hermina Ekkelenkamp (Mina, 1919-2001), de jongste dochter, is ongehuwd gebleven. Ze woonde op latere leeftijd samen met haar zus Harmpje in de Talma.


Gerrit Ekkelenkamp (1908-1988)

Op 21 september 1908 werd de eerste zoon van Gerrit Ekkelenkamp en Marretje Kaptijn geboren: Gerrit, vernoemd naar zijn grootvader van vaderskant. Gerrit was getrouwd met Harmpje Kramer, met wie hij elf kinderen heeft gekregen. Op volgorde van geboorte zijn de namen als volgt: Henk, Gerrit, Janny, Jelle, Gerrit, Marry, Co, Klaas, Andries, Harmke en Janneke. Vanwege het werk van Gerrit bij Rijkswaterstaat verhuisde hij met zijn vrouw Harmpje en hun gezin vaak; zo woonde het gezin in Enkhuizen, Kampen, Harderwijk en Lelystad. Vanaf 1960 woonde het gezin weer op Urk en is daar blijven wonen.


Henk Ekkelenkamp

Hendrik Jacob Ekkelenkamp (1936-2022), de oudste zoon van het gezin, stond op Urk bekend als Henk. Na enige tijd onder meer in de viswinkel van oom Jelle te hebben gewerkt, en actief te zijn als conciërge op de mulo, viste hij op de UK 23 samen met een aantal zoons. Hij was getrouwd met Lummetje (Loes) van Urk, met wie hij een groot gezin van tien kinderen had.


Willempje (Willy, 1956) is de eerste van het gezin en was getrouwd met de onlangs overleden Hendrik Visser. Drie jaar later volgde de eerste zoon, Gerrit (Gerard, 1959-2003), die een bijzondere plaats in het gezin innam. Harmpje (Harmke, 1960) was de derde van het gezin en is getrouwd met Jan van den Berg (tot voor kort werkzaam op de Visserijschool). Vierde kind Albert Arie (Albert, 1962) is getrouwd met Janita Visser. Bijna twee jaar later volgde zijn zus Jannie (1964, getrouwd met Hessel van Urk) in het gezin.


De jongste vijf van het gezin zijn allemaal zoons, met Gerrit (1965, getrouwd met Helena Kaptijn) en Arie Hendrik Jacob (Arie, 1968, getrouwd met Dittie van Slooten) als oudste twee van hen. Arie is de voorzitter van SV Het Vizier. Hendrik-Jacob, een zoon van Arie, woont met zijn vrouw Anja en hun drie kinderen in Spanje. Na Arie volgden Jelle (Jelbert, 1973, getrouwd met Margriet Hogerwerf) en Pieter Johannes (Pieter, 1980, getrouwd met Tineke van der Harst), vernoemd naar buurmannen Pieter (Piet) de Boer en Johannes Verhoeff. Lucas Ekkelenkamp (1982), de jongste van de tien kinderen van Henk en Loes, is uiteraard bij heel Urk bekend. Al jaren is hij bij het G-voetbal op Urk actief en een grotere fan van de Showband Urk kun je je niet bedenken.


Gerrit, tweeling Janny
en Jelle en nog een Gerrit

Gerrit Ekkelenkamp (1942-2020) was de tweede zoon van Gerrit en Harmpje en had twee dochters: Erika en Noëlla. In 1945 werd de tweeling Janny en Jelle geboren. Janny is getrouwd met Frans Post (‘de Fant') en hun (klein)zoons zijn bekend als de ‘Jongens van de Fant'. Tweelingbroer Jelle kwam in 1977 door een noodlottig ongeval op zee om het leven. Een jaar na Janny en Jelle werd er nog een Gerrit in het gezin geboren, die ook wel Gertje werd genoemd. Hij is in 2000 op 53-jarige leeftijd overleden.

De jongste zes

In Enkhuizen zag Marretje (Marry, 1948-2023) het levenslicht. De laatste acht jaar voor haar overlijden woonde ze weer bij haar familie op Urk. Slechts elf maanden na de geboorte van Marry werd er weer een tweeling geboren: Jacoba (Co of Cootje) en Klaas Jelle (Klaas). Co is getrouwd met Piet de Boer en Klaas was getrouwd met Mina Hakvoort, die vorig jaar is overleden.


Andries Ekkelenkamp werd in 1951 geboren en is vernoemd naar zijn aangetrouwde oom Andries Post. Dochter Harmke werd geboren op oudejaarsdag 1952. Ze woont met haar echtgenoot, kunstenaar Geert Weerstand, in Wijk 5. De jongste van de elf kinderen is Jannetje (Janneke, 1954), die getrouwd was met Tonnie van Dokkum.

Jelle Ekkelenkamp (1910-1977)

De tweede zoon van Gerrit Ekkelenkamp en Marretje Kaptijn was Jelle Ekkelenkamp (1910-1977), later ook wel bekend als De Rakker. Hij had een vishandel op de haven. Bij zijn huwelijk, in 1942 met Harmpje Kroon, was hij van beroep palingroker. Het gezin van Jelle en Harmpje werd verblijd met de komst van zes kinderen, eerst drie zoons, vervolgens drie dochters: Gerrit, Willem, Albert, Marretje, Eede en Maria.


De oudste zoon, Gerrit Ekkelenkamp (1944-2023), erfde de bijnaam De Rakker van zijn vader. Hij was als visserman eerst actief op de UK 94 en later op de UK 88. Hij was getrouwd met Marja Kramer, een dochter van Meindert en ‘Jannetje Zeezicht'. Gerrit en Marja kregen vier kinderen: Jelle, Meindert, Harriëtte en Janneke. Tweede zoon van Jelle en Harmpje is Willem, die in 1945 is geboren. Met zijn vrouw Roelie Woort heeft hij dochters Harmke en Corrie en zoon Jelle.


Derde zoon Albert Ekkelenkamp (1947-1993) werkte vanaf 1978 als administrateur bij Het Urkerland. Hij bleef ongehuwd en overleed in 1993 zeer plotseling op vakantie in het Spaanse Málaga. Een gebeurtenis die veel impact heeft gehad. 


Na de geboorte van Albert werden er in het gezin van Jelle en Harmpje nog drie dochters geboren, die uiteraard niet mogen ontbreken: Marretje (1949), woonachtig in Leeuwarden, is de vierde van het gezin, Eede Barends-Ekkelenkamp (1953) de vijfde en de jongste is Maria (1956).


Hiermee zijn we aan het einde gekomen van het verhaal over de familie Ekkelenkamp, die op Urk - en in de Noordoostpolder - nu ruim tachtig naamdragers heeft.

n Een kort berichtje uit De Urker Courant van 19 mei 1917: een nat pak voor de 6-jarige Jelle 'de Rakker'.
n De gezusters Ekkelenkamp, links Harmpje en rechts Mina, in 1993 in de Talma.
n Albert Ekkelenkamp aan het werk bij Het Urkerland. Hij overleed in 1993 plotseling op vakantie in Spanje.
n Jelle Ekkelenkamp (1910-1977) en zijn echtgenote Harmpje Ekkelenkamp-Kroon (1920-2009).
n Een bekend beeld op Urk: Lucas Ekkelenkamp met zijn geliefde Showband.
n Henk en Loes Ekkelenkamp-van Urk met hun oudste zes kinderen. Van links naar rechts: Albert, Willy, moeder Loes met Gerard op schoot, vader Henk met Gerrit op schoot, Jannie en Harmke. Op de foto ontbreken Arie, Jelbert, Pieter en Lucas.