Ingezonden


Veilig of fanatiek?

Parkeren, het blijft een probleem. En niet alleen op Urk. Een bericht in Het Urkerland wekt de indruk dat de 43 'foutparkeerders' de auto allemaal zo hadden neergezet zodat er onveilige situaties zouden zijn voor hulpdiensten. Dat is een beetje te kort door de bocht. Verkeersveiligheid en parkeerproblematiek zijn twee verschillende dingen. Verkeersveiligheid gaat ook over de manier van deelnemen aan het verkeer. Parkeren is de manier van auto stallen zodat er te allen tijde een verkeersveilige situatie is voor de verkeersdeelnemers en de hulpdiensten. Dit zodat laatstgenoemde bij calamiteiten snel en veilig kunnen komen, daar waar ze nodig zijn.

Sinds januari wonen we in het Oude Dorp en de strikte regel van de gemeente, één parkeerkaart per woning, telt dus ook voor ons. Mijn vrouw werkt in de zorg en had vorige week dinsdag een avonddienst. Ze zette de auto 's avonds laat, om 0.00 uur, netjes voor de deur in een parkeervak en de blauwe kaart op 0.00 uur voor de voorruit. De volgende ochtend om 7.00 uur moest ze weer weg voor een aansluitende ochtenddienst. Wat bleek, er zat een prent tussen de ruitenwisser. Deze was om 3.20 uur uitgeschreven. En de blauwe kaart was na 3 uur verlopen. Tja, er geldt nu eenmaal een blauwe zone in het Oude Dorp, dus wettelijk gezien een terechte bekeuring. De handhaver had netjes gewacht tot de drie uur verstreken waren en toen de prent uitgeschreven. De fanatieke 'handhaver openbare ruimte' heb ik gebeld. Hij vond dat hij volledig in zijn recht stond en een goede daad had gedaan voor onze samenleving. Echter, als ik dan lees dat het in het kader van de verkeersveiligheid is, dan fronsen bij mij toch wel even de wenkbrauwen. Om 3.20 uur loopt er volgens mij alleen een krolse kat en is er geen onveilige situatie. De verkeers- en parkeerproblematiek is over het hele dorp, maar heeft meer te maken met een stukje mentaliteit van de bestuurder dan met het tijdstip van handelen. Wat veiligheid betreft, die is op zondag vaak ver te zoeken. Het liefste had men een drive-inkerk, denk ik wel eens.

Terug naar het parkeren. Er wordt veel verbouwd en geklust. Als er al weinig parkeerplaatsen zijn, dan wordt het nog een stuk lastiger als deze, voor vaak langere tijd, in gebruik zijn als stalling voor bouwmaterialen of gele afvalcontainers. Maar deze hebben geen kenteken en kunnen dus niet bekeurd worden voor de langere termijn van drie uur parkeren. Het is duidelijk. De verkeersveiligheid garanderen, ook in de nacht, oké. Maar de parkeerproblematiek en de verkeersveiligheid spelen toch echt meestal overdag. Maar goed, fout is fout; schep echter niet het beeld dat alle 43 'foutparkeerders' de verkeersveiligheid in gevaar brachten, maar dat er fanatiek en naar de letter der wet werd gecontroleerd. Iets wat ik overdag nou net niet zo vaak zie.

Fokke Post

Wijk 5-123