n Foto: Luuk Schudde
n Foto: Luuk Schudde

Marina Zwaan


Geboren: 10 april 1967

Overleden: 27 maart 2023

Marina wordt als zesde Zwaantje geboren in een kleurrijk gezin. Ze groeit op in de omgeving van de dijk, het water en de speeltuin. Alles ademt vrijheid en haar jeugd brengt zij dan ook grotendeels buiten door. Dit krijgt zijn hoogtepunt als ze na hard werken en sparen een paard krijgt. Dit tekent haar karakter. Doorzetten en zelfstandig je weg gaan. Waar een wil is, is een weg. Wat heeft ze genoten van deze periode in haar jeugd. 


Marina trouwt en het gezin wordt verrijkt met vier kinderen: Helma, Regida, Roeland en Reinier. Na twaalf jaar hardwerkende moeder te zijn geweest moet Marina opeens moeder en vader zijn in een gebroken gezin. Door het verdriet van deze breuk recht Marina haar schouders en bereikt na keihard werken datgene wat voor haar en haar gezin nodig is. Ze wordt onderwijzeres, naast haar taak als moeder van een gezin met pubers. In deze periode behaalt ze zelfs haar master. Ook haar vader en moeder mogen in deze periode niet ongenoemd blijven. Ze hebben Marina geholpen waar ze kunnen, in liefde en gebeden.

De jongens en Marina houden van voetbal. Ter ontspanning zijn ze vaak op het voetbalveld te vinden en Marina geniet. Overigens niet alleen van het voetbal, want aan de lijn leert ze ook Ab kennen.

Op 18-jarige leeftijd komt er op verdrietige wijze een einde aan het leven van zoon Reinier. Wat heeft dit sterven een sporen getrokken in het leven van dit gezin. In dit alles mag Marina wonderbaarlijk ervaren dat de Heere haar door alles heen heeft getild. De Heere die troost waar mensen verstomd zijn.

Ab mag naast haar kinderen Marina tot steun en toeverlaat zijn. Wat heeft ze veel liefde van haar kinderen en kleinkinderen mogen ontvangen.


Nadat de kinderen de deur uit zijn wordt de liefde van Ab en Marina vastgelegd in de band van het huwelijk. Wat een geweldig moment en wat een gedenkwaardige dag.

Het moment waarop hun huwelijksgeluk overschaduwd wordt door onduidelijke klachten is niet met zekerheid te zeggen, maar langzaam maar zeker worden de zorgen om de gezondheid van Marina steeds groter. 

Na diverse onderzoeken wordt op 3 mei 2021 de verpletterende diagnose gesteld: Marina heeft uitgezaaide darmkanker en genezing is volgens de artsen niet meer mogelijk.


Er wordt gebeden om een wonder door vele vrienden, familie en bekenden. 

Marina ontvangt veel kaarten, attenties, wat haar enorm steunt. Het liefst had ze iedereen persoonlijk willen bedanken.

Na vier maanden moet Marina met spoed geopereerd worden en deze operatie heeft haar afhankelijk gemaakt van de thuiszorg. Wat zijn deze lieve, integere mensen van de thuiszorg van onschatbare waarde als je ziek bent. Tot het laatste toe hebben ze hun werk met veel liefde mogen doen.


Na bijna twee jaar leven tussen hoop en vrees, wordt in februari 2023 pijnlijk duidelijk dat verdere behandeling niet meer mogelijk is. Marina moet zich voorbereiden op haar afscheid.

Ze heeft mogen ervaren dat ze in dit leven niet zonder de Heere kon. Tot aan het laatste toe heeft ze hier van mogen getuigen. Haar wens was dat haar kinderen en kleinkinderen dit ook mogen leren in hun leven. 

Op 27 maart 2023 is Marina vredig ingeslapen en Thuisgehaald om voor eeuwig God groot te maken.

Psalm 72 : 11 getuigt hiervan en deze psalm wilde ze op de liturgie vermeld hebben:


Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen,

Men loov’ Hem vroeg en spâ!

De wereld hoor' en volg' mijn zangen,

Met amen, amen, na!