'Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt, Uw Naam worde geheiligd.' Mattheüs 6 : 9


De twee belangrijkste woorden in dit voorbeeldgebed van de Heere Jezus zijn de eerste twee woorden: Onze Vader.

We moeten ons allereerst goed realiseren dat we kunnen bidden tot een Vader, beseffen dat de wereld niet aan elkaar hangt van toevallige omstandigheden, en dat het leven geen speelbal is van materialistische krachten die we niet kunnen begrijpen of beheersen. We zijn meer dan machines. We zijn meer dan onze impulsen. We zijn levende, ademende mensen, geschapen naar de gelijkenis van een God die van ons houdt en die voor ons zorgt, en die onze Vader wil zijn. Achter alles in deze wereld schuilt niet de één of andere onbezielde, mystieke of mysterieuze kracht, maar er is een eeuwig, levend wezen en Hij is onze Vader. Hij heeft de leiding. Hij schiep de wereld. Hij schiep ons.

Hij plaatste ons in deze wereld. Daarom zijn we hier. Dat maakt een groot verschil voor de manier waarop we denken over het leven, de wereld, over situaties en omstandigheden. Alles is in handen van die Vader.

Bovendien is Hij onze Vader en Hij heeft vele kinderen. Ieder van ons is maar één van zijn kinderen en we mogen niet vergeten dat ook anderen Zijn kind zijn. Het is belangrijk om aan onze broers en zussen te denken als onze geestelijke familie en voor elkaar te zorgen. We moeten vriendelijk zijn voor elkaar en anderen helpen. Vanuit de liefde en bewogenheid die Hij aan ons toont.

Laten we nooit vergeten: Hij is onze Vader.

Ook in een wereld die verscheurd wordt door oorlog en onrecht blijft Hij de Vader van zijn kinderen. Hoe dat mogelijk is? Dat is alleen maar mogelijk omdat eenmaal op Golgotha Zijn grote Zoon bad: Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen.

Ds. W.J. Menkveld