Het Urkerland

OM: column Elfie Tromp niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie is van mening dat columniste Elfie Tromp zich niet schuldig heeft gemaakt aan discriminatie of opruiing. De column die op 14 maart werd uitgesproken op Radio 1, was een reactie op de onrust die Urk toen in de greep hield. Tromp riep op om de dijken door te steken. Urk was volgens haar door en door rot. Volgens het OM zijn de uitspraken gedaan in het kader van het maatschappelijke debat en vallen ze daardoor onder de vrijheid van meningsuiting.

Lees verder 


Aangiftes tegen kwetsende column van Elfie Tromp

Diverse plaatsgenoten hebben in de afgelopen dagen aangifte gedaan tegen columniste Elfie Tromp. Op Radio 1 liet ze zich in kwetsende bewoordingen uit over Urk. Plaatsgenoot Hendrik Brands (27) deed ook aangifte en roept de rest van Urk op om dat ook te doen: ,,Ook als u al online aangifte gedaan heeft, kunt u evengoed een fysieke aangifte doen. Deze fysieke aangiftes worden samengevoegd en opgestuurd naar justitie. Een fysieke stapel papierwerk doet meer dan online aangiften, die vaak niet eens gelezen worden! Samen staan we sterk." De plaatselijke politie maakt aangifte doen eenvoudiger. Woensdag en vrijdag, tussen half negen en vijf uur, kunnen burgers terecht op het politiebureau. Daar hoeven dan alleen nog de eigen gegevens ingevuld te worden. Burgemeester Pieter van Maaren heeft overleg gehad met justitie over juridische stappen tegen Tromp.


Redactie 15-03-2019

Mensen die aangifte willen doen tegen columniste Elfie Tromp, kunnen woensdag en vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur terecht op het politiebureau. Ook de burgemeester tekent officieel protest aan tegen de kwetsende teksten op Radio 1.