Marrie de Vries, geschilderd door Steven van Age.
Marrie de Vries, geschilderd door Steven van Age.

Vrouw op schilderij is Marrie de Vries

Cultuur

Kunstenaar Andries Hoekstra deed afgelopen maandag een oproep in deze krant: wie is toch de Urker vrouw in klederdracht op dit schilderij? Het leverde de dagen erna diverse reacties op. Door een klein- en achterkleindochter werd de vrouw op het schilderij meteen herkend: hun (kuke)bessien Marretje de Vries-Hakvoort (1880-1971), oftewel Marrie.

Kleindochter Mops Pereboom-den Dulk liet weten dat het om haar bessien gaat en ook voor Marretje de Vries, een achterkleindochter van Marrie, was het geen grote opgave om het schilderij te plaatsen. ,,Dit schilderij herkende ik meteen, het heeft namelijk jarenlang bij mijn moeder gehangen. Mijn moeder heette Marij van de Berg en is een aantal jaar terug overleden. Ze was een kleindochter van Marrie. Vlak na het overlijden van mijn moeder vroeg ik aan mijn tantes wie het schilderij wilde hebben, maar niemand gaf antwoord. Via via is het bij de kringloopwinkel beland en nu is het dus weer opgedoken. Na het bericht in de krant van maandag kreeg ik alleen maar appjes binnen. ‘Het schilderij is terecht’, stuurde mijn broer al. Het maakt mij niet uit wat er met het schilderij gebeurt, zolang het maar goed terechtkomt.”

Marrie wiend

Marretje de Vries-Hakvoort werd in het dagelijks leven Marrie genoemd en stond bekend als ‘Marrie wiend’. ,,Ze is aan die bijnaam gekomen omdat ze heel erg snel was en van alles deed”, vertelt Marretje. ,,Ze had een ongelukkige zoon, Klaas, die ze op haar rug tilde en met hem met grote snelheid voorbij kwam. Dit bleef ze doen tot Klaas’ overlijden. Van Marrie zelf kan ik me nog herinneren dat ze bij mijn opoe in de kamer voor het raam lag en dat ik schaatsjes van haar kreeg. Ook weet ik dat ze een heel zwaar leven heeft gehad.” Wanneer en waarom dit schilderij gemaakt is, weet Marretje niet. ,,Ik vermoed dat mijn opoe het heeft laten maken toen haar moeder overleden was. Het schilderij is van een foto af gemaakt. Waar die foto is gebleven weet ik zelf niet, maar die moet nog ergens zijn.”

‘Het verdient een mooie plaats’

Ook enkele familieleden van Steven (van Age) Ras, de schilder van dit schilderij, reageerden op de oproep. Oomzegster Lia Romkes meende er haar overgrootmoeder Hendrikje Hoefnagel-Snijder in te herkennen, en oomzegger Age ten Napel uit Joure dacht eveneens dat het antwoord in die hoek gezocht moest worden. Voor Stevens zoon Age Ras was het meteen duidelijk: ,,Dit is Marrie de Vries. Ze woonde tegenover de Willem Barentsz in Wijk 3.” Andries Hoekstra had zelf ook al reactie gekregen op het bericht. ,,Van een oud-klasgenoot kreeg ik een appje dat het Marrie de Vries was en dat blijkt dus te kloppen.” Bijzonder is dat Marrie ook nog eens familie is van Andries. ,,Toen ik het schilderij aan mijn moeder liet zien, zag ze al herkenning. Marrie was een zus van haar bessien Grietje Hoekman-Hakvoort.” Wat Andries nu met het schilderij gaat doen? ,,Ik ga het opknappen en ga ermee naar Museum het Oude Raadhuis. Voor een amateurschilder is het echt een goed schilderij en het verdient dan ook een mooie plaats.”