Afbeelding

Het verhaal van de Urker dienstmeisjes

Cultuur

Urker meiden die naar ‘de walle’ gingen om te dienen. Dat is het thema van de musical die door musicalschool Light Up wordt uitgevoerd op 18, 19 en 20 april in theater ‘t Voorhuys in Emmeloord. Kaarten voor de voorstellingen zijn vanaf nu te koop.

‘De Urker Dienstmeisjes’ is opnieuw een historische musical, geschreven door Christianne Kapitein. Eerder werd ingezoomd op de bleekneusjes en de Urkers die naar Argentinië vertrokken. Ook deze keer heeft Fokke Hoekstra van Leuster zijn muzikale medewerking verleend. Hij heeft een aantal nummers geschreven die in de musical de revue passeren.

Er zijn heel veel verhalen over Urker dienstmeisjes, laat Christianne weten. ,,Onder andere Lucia de Vries heeft onderzoek gedaan naar de dienstmeisjes. Voor mij was het lastig: welk verhaal gaan we vertellen? Elk verhaal heeft iets indrukwekkends. Ik heb gekozen om mijn overgrootmoeder Pietertje de Groot centraal te stellen, en de diensttijd vanuit haar ogen te beschrijven.’’

De cast bestaat uit een gemengde groep van 25 man, met twee gastspelers van Urk op de Planken. De musical bestaat uit twee delen, vertelt Christianne. ,,Het eerste deel gaat over het leven op Urk destijds, hoe zag dat eruit? En waarom gingen de meiden dienen? In het tweede deel zien we ze tijdens hun dienst. Ze beleefden veel buiten Urk, en de ervaringen en ideeën namen ze mee terug naar de Bult, die net eiland af was.’’ Kaarten voor de musical zijn te bestellen via de website van theater ‘t Voorhuys. De donderdagavond is al uitverkocht.