Geflankeerd door de twee samenstellers van de nieuwe exposities, Anneke de Jong en Pieter Hoekstra, opent wethouder Freek Brouwer het nieuwe seizoen.
Geflankeerd door de twee samenstellers van de nieuwe exposities, Anneke de Jong en Pieter Hoekstra, opent wethouder Freek Brouwer het nieuwe seizoen.

Museum het Oude Raadhuis presenteert nieuwe exposities

Cultuur

,,Of het nu mijnen zijn of gezonken schepen waar schepen op vastlopen, die rotoorlogen eisen nu nog steeds slachtoffers op zee”, zo gaf Pieter Hoekstra aan bij de opening van zijn expositie ‘Opgevist Verleden’. Al jarenlang is hij bezig om alles te verzamelen wat met die oorlogen en Urk te maken heeft. In Museum het Oude Raadhuis heeft hij nu een expositie ingericht die dit hele jaar te zien zal zijn.

Wat een verdriet die oorlogen op Urk gebracht hebben, is volgens Pieter Hoekstra goed te zien op het Vissersmonument. Het begon al in de Eerste Wereldoorlog met het beschieten van vissersschepen en eind 2019 zonk nog de viskotter UK 165 nadat een net van het schip aan een gezonken stoomschip bleef haken dat in de Tweede Wereldoorlog gezonken was. Daar tussenin zit een hele reeks aan incidenten waarbij vissers het leven lieten doordat ze op een mijn liepen, waar Urkers ernstig gewond raakten omdat ze in aanraking kwamen met explosieven, of waar het toch nog wonderbaarlijk goed afliep.

Persoonlijke verhalen

In Museum het Oude Raadhuis is een groot aantal vitrines ingericht met voorwerpen die in deze decennia zijn opgevist. Elk met een eigen verhaal, maar ook persoonlijke verhalen. Zo belicht Hoekstra het leven van twee Urkers die door de Tweede Wereldoorlog ongewild tegenover elkaar kwamen te staan. Aan de ene kant Jacob Romkes die diende op een marineschip bij het uitbreken van de oorlog en met zijn schip in Engeland belandde. Op Urk liet hij zijn vrouw en twee dochtertjes achter. Aan de andere kant Otto Roth die op Urk werkzaam was in de technische dienst en als Duits staatsburger werd gedwongen om dienst te nemen bij de Duitse marine. Beiden kwamen na de oorlog weer terug op Urk. Romkes werd tot zijn ontsteltenis geconfronteerd met het feit dat zijn vrouw al was overleden aan tuberculose. Roth werd weer volledig opgenomen in de Urker samenleving en zijn nakomelingen wonen nog steeds op Urk.

Marineduiker Gerrit Weerstand was zaterdag ook aanwezig bij de opening van de expositie en vertelde dat er nog tienduizenden explosieven in zee liggen, waarvan er nog veel gevaarlijk zijn. ,,Soms komen ze pas na een storm weer bloot te liggen als de bodem wordt omgewoeld, dus plotseling kunnen ze dan weer opgevist worden”, aldus Weerstand, die blij is dat de vissers er goed aan meewerken om opgeviste explosieven op te ruimen en ze niet weer zomaar overboord gooien zonder het te melden.

Schateiland Urck

Wethouder Freek Brouwer verrichtte vorige week zaterdag de opening van het nieuwe seizoen van Museum het Oude Raadhuis. Brouwer sprak zijn waardering uit voor de steeds verdergaande professionalisering van het museum. ,,De collectie wordt steeds beter gepresenteerd en met de wisselexposities presenteren we ook steeds weer wat nieuws. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld de expositie over de Zeelandramp en is ook het visserijbelevingscentrum geopend. Bezoekers zijn verrast en je kunt hier zelfs zeeziek het museum verlaten. Vorig jaar hadden we 9.700 bezoekers, maar dit jaar gaan we voor de 10.000. Dat gaat zeker lukken.”

Naast de expositie ‘Opgevist Verleden’ is ook de expositie ‘Schateiland Urck’ te zien. Beheerder Anneke de Jong gaf aan dat Urk veel meer is dan Zuiderzeevisserij en vissershuisjes. ,,Het kent ook een rijke geschiedenis uit de Middeleeuwen waarin de handel een grote rol speelde. De uitzonderlijk vele schatvondsten op Urk herinneren hieraan.”

De Jong was blij dat ook de schatvondst uit 1955 nu uit een stoffig archeologisch depot was gehaald en hier prachtig gepresenteerd wordt. ,,Het museum is er niet alleen voor toeristen, maar ook aan onze eigen bevolking hebben we veel historie te bieden”, zo gaf De Jong aan. Zij was blij dat daarom ook steeds meer schoolklassen naar het museum komen.

Marineduiker Gerrit Weerstand aan het woord.