Het Urkerland
Jaap 'de Jeep' Romkes had de eer om de nieuwe repetitieruimte te openen, afgelopen vrijdagavond. Jaap is een echte verenigingsman, aldus voorzitter Lucas Visser: ,,Hij leeft voor het Urker toneel.''
0

Eerste Urker theater geopend

'Wat zijn we minder dan Carré?'. Daarmee schetste Lucas Visser, voorzitter van Urk op de Planken (UOP) afgelopen vrijdagavond de juiste sfeer in de gloednieuwe oefenruimte van de toneelvereniging. Een jaar lang is er getimmerd en geverfd, maar het resultaat mag er zeker zijn. De toneelspelers beschikken nu over een echt mini-theater, inclusief een comfortabele foyer.

Een luxe ambiance, zo mag de nieuwe uitstraling van de oefenruimte in sporthal De Schelp wel genoemd worden. Het interieur ziet er geweldig uit, met barok behang, rode plissé lampenkampjes, sfeervolle verlichting, leren stoelen en echte velours gordijnen. Zoals UOP-lid Geertje Brouwer-Bode lachend omschrijft: 'Het is zelfs een beetje over the top'. ,,We hebben zó lang in een oud zeutjen gezeten. Denk aan een klein podium, wat oude tafeltjes en als verlichting een paar tl-lampen. Het was echt onder de maat. We verdienden het om eens een keer knap te zitten.''

Grondig opknappen

De toneelvereniging van Urk op de Planken huurt al meer dan tien jaar een kleine ruimte in De Schelp. Voor repeteren was het voldoende, maar een goede plek voor de decors en rekwisieten was er niet. Ook was het er weinig sfeervol. In eerste instantie ging UOP op zoek naar een nieuwe, eigen ruimte, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Het is heel moeilijk om, voor een geschikte prijs, een mooie plek te vinden op Urk. Waar je de spullen met een gerust hart kunt laten staan en waar het ook sfeervol is. We hebben verschillende opties onder de loep genomen, maar toen toch maar besloten om onze oude stek grondig op te knappen'', vertelt voorzitter Lucas Visser.

De indeling van de ruimte werd omgegooid en besloten werd om er meteen maar een echt mini-theater van te maken. Afgelopen vrijdagavond werd de eerste Urker schouwburg geopend voor de leden en oud-leden van de vereniging. De 'oohs' en 'aahs' waren niet van de lucht. Sommige oud-leden werden zo enthousiast dat ze zich spontaan aanboden voor een gastrolletje. Zaterdagochtend was het de eer aan familie en vrienden van de leden om een kijkje te nemen.

Nieuwe spelers, nieuwe schrijvers en nieuwe technieken

In het afgelopen jaar is er een hoop gebeurd bij Urk op de Planken. Met steun van provincie Flevoland heeft de spelersgroep nieuwe technieken geleerd onder leiding van een professionele regisseuse. De workshops boorden met name het improvisatietalent aan bij de acteurs. ,,Daar leer je zoveel van en het was ontzettend leuk', vertelt Lucas Visser.

Samen met spelers Cees de Vries en Alice Visser is Lucas Visser ook verantwoordelijk voor de twee nieuwe toneelstukken van UOP. Een flinke uitdaging voor het drietal, dat deze taak voor het eerst op zich heeft genomen. ,,Omdat onze 'oude' schrijvers er in de loop der tijd mee zijn gestopt, waren we dringend op zoek naar nieuw materiaal. We zijn daarom zelf maar aan de slag gegaan. Het valt niet mee, maar het loont de moeite. Met name Cees de Vries heeft een talent voor het bedenken van komische scènes.''

Dankzij een succesvolle open repetitie in mei vorig jaar heeft de groep er ook wat nieuwe leden bij gekregen. En dat was wel nodig, omdat veel ervaren spelers door tijdgebrek afscheid hebben genomen. Nog steeds is UOP op zoek naar aspirant-leden, iedereen met belangstelling voor toneel is van harte welkom op de repetities. Iedere maandagavond, tussen kwart voor acht en kwart over negen, wordt er gerepeteerd.

Uitvoering op stapel

De tandarts en de camping. Dat zijn de twee hoofdingrediënten voor de nieuwe uitvoering van Urk op de Planken. Van dinsdag 16 tot en met zaterdag 20 november wordt er in Zalencentrum Irene weer een toneelmarathon gehouden. De twee stukken draaien natuurlijk vooral op Urker humor en  Kaartverkoop is nog niet mogelijk, maar belangstellenden kunnen deze week alvast vrij houden.