Het Urkerland
0

‘Ambitieus, maar het wordt prachtig!

De meeste Urkers genoten woensdag van een bordje kost, terwijl zich in de Bethelkerk iets bijzonders afspeelde. Wethouder Ben Visser overhandigde daar de orgelrestauratievergunning aan orgelcommissievoorzitter Roelof Tiede Oost. Daarnaast zegde gedeputeerde René van Diessen een forse subsidie toe. Voor deze speciale gelegenheid was niet blindelings een datum geprikt, nee, het was precies honderd jaar geleden dat het Abraham Meere orgel werd overgeplaatst vanuit de IJsselsteinse basiliek.

,,En daarmee is indertijd misschien wel onbewust een juweeltje in huis gehaald”, zei restauratie-adviseur Stef Tuinstra. Dat juweel wordt binnenkort geslepen en gepolijst – om in die vergelijking te blijven. Want na de vorige restauraties moet het na gedegen onderzoek ‘nu toch echt anders’. Tuinstra sprak van geluk dat in 2008 ook nog eens tien extra stemmen beschikbaar gesteld werden uit een Montfoorts Meere-orgel, want dat schiep extra mogelijkheden om het orgel te optimaliseren.

Wat er kort gezegd gaat gebeuren: het orgel blijft in de nis, inwendig worden de pijpen opnieuw opgesteld en uitgebreid, het pedaal wordt apart geplaatst, er komt klimaatbeheersing bij het orgel, de windladen worden gerestaureerd, er komt een nieuwe balgkamer en het orgel krijgt 34 stemmen. Tuinstra besloot: ,,Het is een ambitieus project, maar het wordt prachtig! Kijk voor het bewijs maar naar het Meere-orgel in Epe.” Naar verwachting start orgelmakerij Hans Reil uit Heerde in het najaar met restaureren.

Schat

Ook Roelof Tiede Oost, René van Diessen en Ben Visser namen een kijkje in de binnenkant van het orgel.En dan is het stil onder de ongeveer dertig aanwezigen. Voorzichtig klinken de eerste orgelklanken door de grote kerkzaal. Organist Albert Metz, wiens vader en voorvader ook al het befaamde orgel bespeelden, brengt ‘Wie maar de Goede God laat zorgen’ van Klaas Jan Mulder ten gehore. Genieten. En als het goed is, wordt het gehalte ‘genieten’ eerdaags enkel groter, maar wanneer dat is? In ieder geval niet over al te lange tijd, want: ,,De houdbaarheidsdatum van de subsidie is beperkt”, aldus gedeputeerde Rene van Diessen. Met gepaste trots maakte hij het besluit bekend dat een bedrag van 226.000 euro wordt toegezegd voor restauratie. ,,Het is het oudste en enige orgelmonument dat Flevoland bezit. We hopen dat Urkers samen de schouders onder dit project zetten, want het is één van de schatten die het voormalig eiland herbergt. Daarbij komt dat dit orgel zichtbaar en hoorbaar een grote rol binnen de Urker gemeenschap speelt.” Daar was wethouder Ben Visser het mee eens, zo bleek eerder uit zijn betoog over ‘de rijke Urker orgelcultuur.’

Het orgel liefhebbende gezelschap nam een kijkje in de orgelkast, praatte wat na in een opgetogen stemming. En terwijl de meeste plaatsgenoten thuis de afwas deden, genoten zij ter afsluiting van deze speciale gelegenheid van een lunch in de consistorie.