Het Urkerland
De Gereformeerde Kerk Urk geeft met deze handtekeningen opdracht aan Orgelmakerij Reil uit Heerde om in september te starten met de restauratie van het Meere-orgel in de Bethelkerk. De Gereformeerde Kerk Urk geeft met deze handtekeningen opdracht aan Orgelmakerij Reil uit Heerde om in september te starten met de restauratie van het Meere-orgel in de Bethelkerk.
0

Ja-knik voor restauratie orgel

Een gedenkwaardige ondertekening op een gedenkwaardige dag, zo mag de overeenkomst van het restauratieplan voor het Meere-orgel, die afgelopen woensdag gesloten werd wel omschreven worden. Precies 175 jaar geleden ontstond de Gereformeerde Kerk Urk (GKU) en juist op deze dag kreeg Orgelmakerij Reil uit Heerde de officiële ja-knik om voor diezelfde kerk het historische orgel te restaureren.

‘Dankbaarheid’ en ‘bijzonder’ waren toch wel de meest gebruikte woorden tijdens de bijeenkomst van ondertekening. Handtekeningen zijn gezet en dat betekent dat vanaf september het algemeen gewaardeerde en geliefde instrument zo’n anderhalf jaar het zwijgen wordt opgelegd. Dat doet bij organisten en luisteraars hoe dan ook zeer. Die pijn wordt verzacht door het blijde vooruitzicht dat het instrument in 2013 beter zal klinken dan ooit tevoren. Vandaar lachende gezichten rondom het veelbelovende contract.

Na de ondertekening praatten de rentmeesters van de GKU Albert Brouwer (links zittend), Klaas Buis (rechts zittend), Willem Jan Wakker (zittend, midden), de mannen van de restauratiecommissie Roelof Oost (tweede links zittend), Henk de Boer (links, staand), Frits van der Sloot (rechts achter verstopt) en Jouke Posthumus (niet op de foto) nog na met restauratiebegeleider en adviseur Stef Tuinstra (achter) en Hans Reil (tweede van rechts). Eendrachtig uitziend naar het project en bovenal naar het resultaat.

Hoop op aanmoediging
Op 26 januari van dit jaar - precies 100 jaar na de ingebruikname van het Meere-orgel - ontving de Gereformeerde Kerk Urk een bouwvergunning en subsidie voor restauratie van de gemeente Urk. In april van dit jaar kreeg de GKU een substantiële subsidie toegewezen van de provincie Flevoland. Desondanks is de financiering niet helemaal rond. Vandaar dat voorlopig vijf registers uit het totale plan wegbezuinigd zijn. Om de restauratie in z’n geheel mogelijk te maken is nog een behoorlijk bedrag nodig. De restauratiecommissie hoopt dat de ondertekening van de opdracht kerkleden, bezoekers, orgelliefhebbers en sponsoren aanmoedigt in het doneren.