Het Urkerland
Jouke Posthumus ontvangt uit handen van Han Reil de eerste, gedemonteerde orgelpijp. Met dit gebaar ging de restauratie symbolisch van start. Midden: commissielid Frits van der Sloot. Jouke Posthumus ontvangt uit handen van Han Reil de eerste, gedemonteerde orgelpijp. Met dit gebaar ging de restauratie symbolisch van start. Midden: commissielid Frits van der Sloot.
0

De frontpijpen blijven nog even

,,Het is toch wel even slikken om de orgelkast langzaam maar zeker leeg te zien worden’’, zegt Jouke Posthumus, organist en lid restauratiecommissie. Afgelopen maandag demonteerde Han Reil namens Orgelmakerij Reil uit Heerde de eerste pijp en overhandigde deze aan Jouke - rechts op de foto.

 

Als afscheid van het Meere-orgel verzorgden de organisten Jaap Kramer, Minne Veldman en Rienk Bakker afgelopen vrijdagavond een indrukwekkend orgelconcert. De collecte die werd gehouden bracht bijna duizend euro in de la van het restauratiefonds. ,,Omdat de begroting nog niet sluitend is, zijn dit welkome inkomsten.’’ In het najaar verschijnt een cd van het afscheidsconcert - de opbrengst is voor de orgelrestauratie.

 


Alle pijpen worden deze week uit het orgel gehaald, behalve de frontpijpen. Deze blijven tot begin 2012 in de kerk. Een deel ervan is sier, een deel ervan zijn de Prestanten (register). Orgelmakerij Reil staat garant voor een duurzame restauratie, waarbij het orgel weer haar Meere-uitstraling terugkrijgt door onder andere het invoeren van originele Meere-registers uit het Montfoortorgel. Bovendien wordt de windvoorziening van het orgel hersteld volgens de inzichten van Meere. Surf voor meer informatie naar meereorgel.nl, of volg de voortgang via twitter.com/meereorgel.

Ontwaken in de lente
Tijdens Open Monumentendag, afgelopen zaterdag, kreeg orgelspelend Urk nog ruimschoots de gelegenheid om het Meere-klavier onder handen te nemen. Van die mogelijkheid werd dankbaar en veelvuldig gebruik gemaakt. Zondag 11 september klonken uiteindelijk de slotklanken, om over in de lente van 2013 fris en vernieuwd te ontwaken.