0

Urker praktijk lijdt onder landelijke malaise

Health & Motion zit landelijk in de problemen. De fysiotherapie-organisatie, waarbij ook de Urker vestiging aan De Noord is aangesloten, kampt met grote schulden. Ondertussen proberen de plaatselijke therapeuten hun klanten zo goed en zo kwaad als dat gaat te blijven helpen.

Volgens fysiotherapeut Albert Koffeman is er landelijk sprake van mismanagement. Health & Motion telt vijf vestigingen: ,,Net als in mijn geval gaat het dan vaak om praktijken die zijn opgezet door een fysiotherapeut, die sterk gegroeid zijn en waarvan de oprichter nu zegt dat hij zich liever weer wil bezighouden met mensen, in plaats van met management. Het doel van de landelijke leiding was om snel door te groeien. Een overeenkomst voor de overname van vijftien praktijken in Rotterdam was bijna rond, maar ketste op het laatste moment af. Ondertussen waren de overheadkosten en de salarissen van de bestuurders al wel ingericht op een grotere organisatie.”

De laatste tijd kwam aan het licht dat veel rekeningen onbetaald waren gebleven. Zo was sinds augustus 2010 al geen loonbelasting afgedragen aan de Belastingdienst. Koffeman: ,,Ook een groot deel van het geld dat ik betaald zou krijgen voor de overname van mijn praktijk, heb ik nog niet gehad. Verder werden de salarissen van december en januari later betaald en wachten we nog steeds op ons loon van februari.” De landelijke aandeelhouders hebben inmiddels de leiding vervangen. De nieuwe directie heeft met de Belastingdienst inmiddels een overeenkomst gesloten en verder wordt gekeken of ook de andere problemen opgelost kunnen worden. Koffeman heeft er een hard hoofd in: ,,Ik denk eerlijk gezegd dat een faillissement voor Urk de beste optie zou zijn. Dan kunnen we met onze eigen mensen een nieuwe start maken.” De voormalige eigenaar wil dan zelf in eerste instantie de leiding nemen, bijgestaan door anderen, die uiteindelijk de kar moeten trekken. Het bedrijf zou dan verder kunnen gaan in de huidige ruimte, die gehuurd wordt van dokter Bloed en Huisartsengroep Urk.

Tot nog toe merkten klanten niets van de problemen. ,,We kunnen nog doorwerken, al gaat het soms met kunst- en vliegwerk. De vaste telefoonlijn is afgesloten en voor een internetverbinding kregen we gelukkig hulp van de verhuurder van het gebouw.”

De fysiotherapeuten zijn voorlopig te bereiken via twee mobiele telefoonnummers: 06-10247759 en 06-42997476.