Het Urkerland

Concert in visbedrijf Hendrik van Veen, Hugo van der Meij

Muziekliefhebbers opgelet: de musici Hendrik van Veen en Hugo van der Meij geven zaterdagavond 31 augustus een concert in de hal van het visbedrijf Dayseaday. De mannen bespelen het orgel, de piano, de synthesizer, de accordeon en niet in de minste plaats: er wordt een optreden gegeven door een special guest. Wat en hoe? Dat blijft een verrassing, maar: ,,Zeker de moeite waard om van te komen genieten!" Tijdens de pauze kan het publiek genieten van gratis hapjes en drankjes. Kaarten kunnen gekocht worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kosten voor volwassenen 12,50 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar betalen 7,50 euro.

Lees verder 


Krant lezen voordat de dienst begint

Het wekelijkse beeld op woensdagmiddag in de Bethelkerk, deze zomer. Zingen in de Zomergasten zijn al vroeg gearriveerd en voordat het middagprogramma begint, willen ze zich graag op de hoogte stellen van het Urker reilen en zeilen. En zo kan het gebeuren dat bezoekers uitgebreid Het Urkerland lezen in de kerkbanken. De maandagkrant, met daarin de dubbele pagina over Zingen in de Zomer, wordt uitgedeeld aan bezoekers van de kerk.


Erika en Hennie met Oranje naar het EK

Erica Romkes en Hennie van Schaik, basketballers bij CSE Landstede, doen mee aan het Europees Kampioenschap (EK), van 15 tot en met 24 augustus in Bulgarije. De dames spelen in het team Orange Lions VU16. Voor Erica wordt het haar tweede EK, terwijl Hennie vooreerst het EK-speelveld betreedt. De Oranje-selectie wordt gecoacht door Thijs Volmer en zit in de poule: Macedonië, Bulgarije, Luxemburg en Oekraïne. De wedstrijden zijn live bekijken? Het kan via Youtube, FIBA.


Vijfduizendste passant meert aan

Het is elk jaar een bijzonder moment als de vijfduizendste passant aanmeert in de Urker haven. Maar dit jaar liep het wat harder dan verwacht. Op het moment dat onlangs de balans werd opgemaakt, stond de teller al op zevenduizend. Daarbij tikken ook de regelmatige bezoeken van de schepen van de bruine vloot lekker aan. Vooral op donderdag is het vaak gezellig druk aan de steiger langs het dammetje. Aan boord bevinden zich meestal groepen Duitse jongeren. Buiten het zomerseizoen gaat het dan om scholieren en in deze tijd van het jaar zijn het dikwijls clubs, verenigingen of kerken die een weekje IJsselmeer doen.


Lisa en Leon zijn nog twee weken open in Emmeloord en gaan dan op zoek naar een nieuwe plek. Lisa en Leon zijn nog twee weken open in Emmeloord en gaan dan op zoek naar een nieuwe plek.
110

Chinees restaurant wil verkassen naar Urk

Nog twee weken en dan valt in Emmeloord het doek voor Chinees restaurant Fong Sheng. Het restaurant maakt plaats voor een uitbreiding van de ernaast gelegen supermarkt. De ondernemers zijn inmiddels op zoek naar een andere en ruimere locatie.

Lees verder 


Nieuwe locatie kunstmarkt

Voor de tiende editie van de kunstmarkt is een nieuwe locatie gekozen. De Oost- en Westhavenkade zijn op 28 augustus het podium voor de kunstenaars. Onder de naam 'Kunst op de Kade' tonen ongeveer vijftig kunstenaars hun mooiste werken en vindt er een zomermarkt plaats. ,,Op de havenkade kan genoten worden van oude en nieuwe ambachten en tot wel vijftig standhouders van de zomerbraderie'', laten de organisatoren weten. Kunst op de Kade is te bezoeken op woensdag 28 augustus van elf tot zes uur. De toegang is gratis.


Jannetje Snoek is negentig jaar

Wethouder Freek Brouwer kwam er speciaal even voor terug van zijn vakantieadres. Jannetje Snoek vierde woensdag haar negentigste verjaardag en daarom bracht hij namens de gemeente een mooi bos bloemen mee voor de jarige. Jannetje woont in de Talma, voorheen woonde ze samen met haar echtgenoot Sjoerd in Het Ankerlicht. Die overleed in 2017. Ze waren meer dan 67 jaar getrouwd en woonden jarenlang aan de Almerelaan. Jannetje wil volgende week zaterdag, op 17 augustus, met familie en bekenden stilstaan bij haar verjaardag.


Fietsen in een nieuw jasje

De fietsgroep is begonnen aan hun jaarlijkse fietstocht en deze keer in een geheel nieuw jasje, letterlijk. Pieter Keuter en Tobias van Velzen hebben een hele groep vrienden en verwanten verzameld voor hun zomerse fietstocht. De groep stapte woensdagochtend op De Zuiderzee naar Enkhuizen. Vanuit Enkhuizen fietsen ze naar het waddeneiland Texel. De derde en laatste bestemming van de groep is de Friese stad Workum. Hierna keren ze, al fietsend in hun nieuwe, gesponsorde jacks, weer terug naar het thuisfront.

Lees verder 


Andere vuurtorens draaien met de klok mee, die van Urk gaat andersom. Andere vuurtorens draaien met de klok mee, die van Urk gaat andersom.
14

Waarom draait onze vuurtoren linksom?

Voorzitter Johan Nooitgedacht streek recent met de Nederlandse Vissersbond neer op Urk. In het kader van die verhuizing werd onlangs een ginkiestocht gevolgd. Dat riep bij de man uit Lemmer een prangende vraag op: waarom draait de Urker vuurtoren linksom? Daarover gaan diverse verhalen, maar welk verhaal klopt nu echt?

Lees verder