Het Urkerland

Nieuw van SCAB: Filosofisch Café

Voor iedereen die wat dieper in gesprek met anderen wil gaan over existentiële thema's en daarbij voorbij kant-en-klare antwoorden durft te denken, komt Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek (SCAB) met wat nieuws: het Filosofisch Café.

Lees verder 


Afscheid van dominee E.J. de Groot

Na een periode van zes jaar op Urk nam dominee E.J. de Groot afgelopen weekend afscheid van de Gereformeerde Kerk Urk. Dominee De Groot vertrekt naar de hervormde gemeente in Katwijk aan den Rijn. Bij zijn afscheidsdienst zondagmiddag in De Poort waren veel gasten aanwezig. Uit de nieuwe gemeente, familieleden, vrienden, maar ook bezoekers uit Eemnes - de vorige gemeente van De Groot.

Lees verder 


Op zoek naar klarinettendief

De politie is op zoek naar de man die vorige week woensdagmiddag rond drie uur vier koffers met klarinetten heeft gestolen bij Muziekschool Urk aan de Slenk. Terwijl een personeelslid van de muziekschool een deel van de instrumenten uit een busje naar binnen bracht, sloeg een ongeveer dertigjarige man met bruin haar, een donker T-shirt, spijkerbroek en een grote rode rugtas, toe en liep met zijn buit in de richting van het Zuiderhoofd. Iets gezien? Bel 0900-8844.


Nieuw schip voor binnenvaartstel

Familie, vrienden en andere genodigden konden zaterdag een kijkje nemen op de Rehoboth, het nieuwe binnenvaartschip van Wim Kleine en Marion Kleine-van Slooten. Het casco van de 110 meter lange en 11,45 meter brede vrachtvaarder is gebouwd in China en afgebouwd in Lobith. Ze is voorzien van een 1850 pk-motor. Het werkgebied van de Rehoboth is voornamelijk Nederland, België en Duitsland. Het echtpaar wordt aan boord geassisteerd door matroos Pieter Berkhout. De meeste weekeinden is de bemanning thuis op Urk. Vrijdagochtend kwam de Rehoboth geladen naar Urk, maandag werd de technische proefvaart gehouden.


Straffe wind: ballonnen komen ver

Er stond een straffe westenwind toen de deelnemertjes aan de ballonnenwedstrijd van De Oude Bakkerij hun ballonnen loslieten. Die windrichting was duidelijk af te lezen uit de berichten die in de periode erna werden opgestuurd. De verste ballonnen waren hemelsbreed meer dan 300 kilometer ver gekomen, rond de Duitse stad Hannover. Op de foto Hendrika Jonker van De Oude Bakkerij, met van links naar rechts de top 4: Rachel Kaptein, Esmee van Slooten, Mathilde Romkes en Mardien Brands. De meiden kregen elk een mooie waardebon van de Intertoys.


Presentje voor TOP URKer bedrijf Snijder

Wethouder Freek Brouwer reikte afgelopen dinsdagmiddag een presentje uit aan TOP URKer bedrijf Snijder Reclame. TOP URKer bedrijven zijn betrokken ondernemers die inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven op de arbeidsmarkt. Zij verdienen waardering en met de overhandiging spreekt wethouder Brouwer zijn respect uit voor deze bedrijven: ,,In samenwerking met de WerkCorporatie zijn er inmiddels veel matches gemaakt tussen werknemers en bedrijven. Dat verdient dank! Zeker omdat een match in deze situaties altijd maatwerk is. We blijven voortdurend op zoek naar werkgevers die kansen willen geven aan kandidaten met een bijstandsuitkering of met een arbeidsbeperking. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld veel behoefte aan ICT-bedrijven."


Een hele klus: rupsennesten weghalen

Het was een hele klus waar deze mannen voor stonden vorige week. Met een stofzuiger op een groot gevaarte gingen ze het halve dorp door om de nesten van de processierups te verwijderen uit de eikenbomen. Bij de Maarten Lutherschool was de uitdaging zo mogelijk nog groter: daar moest met uiterste precisie de machine eerst door het schoolhek gereden worden. En dat ook nog met een flinke horde kinderen eromheen, want de bel was net gegaan. Na een paar keer steken lukte het. Daarna bleek het een koud kunstje om de nesten met een speciaal zuigapparaat te verwijderen en was het weer 'knaken' om dat schoolhek door te komen, óp naar de volgende eik.


Trouwen en van treinen houden

Wat doe je als je gek bent op treinen, fervent treinbeursbezoeker én een graag geziene treinreiziger bent, en je gaat trouwen? Juist ja, dan verstuur je een trouwkaart in de vorm van een treinkaartje en kies je als trouwlocatie het RTM-museum in Ouddorp. Zo ook Elbert Emaus, zoon van dominee W.P. Emaus van De Bron, die met Kristel Sperling uit Ouddorp in de huwelijksboot stapte. Het stel beloofde elkaar trouw naast een modelspoorbaan en tijdens de trouwdag waren links en rechts treinen te spotten. Tijdens de kerkdienst was dan misschien nergens een trein te bekennen, maar de vader van de bruidegom overhandigde de Bijbel en omschreef die als 'een spoorboek voor het leven' – knipoogje naar de hobby van zijn zoon.