Het Urkerland

Commissies via livestream; Kadernota uitgesteld

De raadscommissies vergaderen deze week online. Net als bij de recente raadsvergadering komt de afvaardiging van de plaatselijke politiek dus niet bijeen in het gemeentehuis. Mogelijk gaat de raadsvergadering van eind juni wel 'live' plaatsvinden. Besloten is al wel de bespreking van de Kadernota, die normaal gesproken plaatsvindt in juni, 'over de zomervakantie heen te tillen', aldus een woordvoerder van de gemeente. De politieke vergaderingen zijn vanavond (dinsdag) en woensdag via de livestream op de gemeentelijke website urk.nl te volgen. Allebei deze commissievergaderingen starten half acht, de agenda's zijn online in te zien.


Patiëntenfederatie start meldpunt ‘Zorg in coronatijd’

De Flevolandse Patiëntenfederatie start een meldpunt ‘Zorg in coronatijd’. Daarbij wordt zij ondersteund door Zorgbelang Flevoland. Inwoners van de hele provincie kunnen via dit meldpunt ervaren knelpunten in zorg en welzijn delen. Maar niet alleen knelpunten komen aan het licht, ook mooie lokale initiatieven en slimme oplossingen in zorg en welzijn, die zijn ontstaan door de coronacrisis, worden gedeeld.

Lees verder 


'Zwarte wolk' blijkt bijenzwerm

Bewoners van de Holkenkamp keken raar op toen een 'zwarte wolk' door de straten zweefde. Het bleek een zwerm bijen te zijn, die in eerste instantie haar plek vond in de tuin van de familie Van Veen. Niet heel veel later trok de zwerm verder, naar de voormalige pastorie van dominee De Groot, waar het bijenvolk een plek vond in de nok van het dak. Imker Hendrik Bakker: ,,Een zwerm bijen hoeft nooit reden tot paniek te zijn. Er zit altijd een koningin bij, die haar volk rustig houdt. Als je zo'n zwerm ziet, blijf kalm en bel de gemeente. Die weten de Urker imkers wel te vinden.''


Gouden en zilveren munten uit de schatvondst van 1995 in Wijk 4. In totaal worden uiteindelijk 75 gouden en 37 grote zilveren munten boven water gehaald. Gouden en zilveren munten uit de schatvondst van 1995 in Wijk 4. In totaal worden uiteindelijk 75 gouden en 37 grote zilveren munten boven water gehaald.
0

Schatten gevonden; rijke Urkers?!

Eeuwenlang stond Urk bekend om de armoede die er heerste. Met name in de negentiende eeuw stonden de landelijke kranten vol van oproepen om liefdadigheid aan de arme vissers te verlenen. Verbazing alom toen er opeens schatvondsten gedaan werden in de Urker keileem. Gouden munten nog wel. Waar kwamen die toch vandaan? Wie daar meer van wil weten, kan terecht bij de nieuwe Urcker Kroniek op de website urkeruitgaven.nl.

Lees verder 


Urkerdag met afstand

Corona of niet: Urkerdag blijft Urkerdag. Maar op de stralende Pinksterzaterdag van 2020 is het zeker geen dag als vanouds. Wel de Urker klederdracht, de Urker vlag, de was in de lijn en zeker de trots op de unieke Urker cultuur. Maar niet de massaliteit van voorgaande Urkerdagen. Urkerdag 2020 is een dag met afstand. Hopelijk een unicum.


Opnieuw corona in St Jansdal; doorstart zorg is vertraagd

In ziekenhuis St Jansdal is een stijging geconstateerd van het aantal besmettingen met het coronavirus bij patiënten en medewerkers. Doordat coronapatiënten in isolatie verpleegd moeten worden, neemt de druk op de kliniek toe. Het ziekenhuis houdt daarom onvoldoende capaciteit over om het totale geplande OK-programma door te laten gaan. De doorstart van de reguliere zorg loopt vertraging op.

Lees verder 


De Urkerdagcommissie (van links naar rechts): Joke Kramer, Willie Bakker, Geke Wakker, Bettie Weerstand. De Urkerdagcommissie (van links naar rechts): Joke Kramer, Willie Bakker, Geke Wakker, Bettie Weerstand.
0

Creatief programma voor Urkerdag

Grote evenementen zijn in verband met de coronamaatregelen dan wel verboden, maar dat was voor de commissie Urkerdag geen reden om Urkerdag dit jaar helemaal af te gelasten. De commissie kwam wederom weer met een leuk en gevarieerd programma.

Lees verder 


Jeugdhonken blijven dicht tot juli

Ondanks versoepelingen van de overheid blijven de komende tijd nog diverse restricties van kracht. Dat meldt de gemeente. Zo moeten kantines, jeugdhonken en verenigingsgebouwen vooralsnog tot 1 juli dichtblijven. Buurtbarbecues en tentenkampen mogen eveneens niet georganiseerd worden.

Lees verder 


Onderzoek naar een nieuwe randweg

De provincie Flevoland voert in samenwerking met de gemeente Urk en de gemeente Noordoostpolder een verkenningsstudie uit om de doorstroming en verkeersveiligheid op de Domineesweg te verbeteren. Ook de komst van een nieuwe randweg om een betere ontsluiting van Urk te creëren, is daarin een onderdeel. Weggebruikers worden opgeroepen hun mening te geven.

Lees verder 


Bovenstaand bord plaatsten buurtbewoners afgelopen dinsdag langs de Vormtweg. Bovenstaand bord plaatsten buurtbewoners afgelopen dinsdag langs de Vormtweg.
0

Buurtbewoners luiden de noodklok

Sinds dinsdagavond siert een waarschuwingsbord de berm langs de Vormtweg, tussen Sportpark de Vormt en de kruising met de Staartweg. Op het bord staat een oproep aan de gemeenteraad; ,,Om ongelukken te voorkomen, moet hier snel een fietspad komen".

Lees verder