Het Urkerland

Oppassen voor eikenprocessierups

Het past sinds enkele jaren bij deze tijd van het jaar. Overal in het land duikt dan de eikenprocessierups op. Het gaat om larven van nachtvlinders die in grote aantallen bij elkaar leven. De beestjes zijn voorzien van microscopisch kleine brandharen, die bij contact met de mens voor hevige irritatie, zwelling en jeuk kunnen zorgen. Het advies is om de rupsen niet aan te raken, maar ook uit de buurt te blijven van bomen waarin ze voorkomen. Brandharen kunnen namelijk ook door de wind meegevoerd worden of op kleren terecht komen, waardoor ze pas later voor klachten zorgen. Het advies is om ook honden en paarden uit de buurt van de beestjes te houden.


Vis Food Festival: geslaagd

Het Urker Vis Food festival was ook dit jaar een waar succes. Vrijdag barstte de Dormakade van vier tot elf uur van de mensen en de gezelligheid. Bij de meeste bezoekers werd de instelling 'wat de boer niet kent, dat eet hij niet' overboord gegooid en allerlei nieuwe gerechten gingen als zoete koek naar binnen. De kers op de taart was het heerlijke weer. De zon was de hele dag volop aanwezig en zorgde voor de zomerse tint. Zaterdag was het weer iets minder, maar het festival ging ongehinderd door. De muziek, het lekkere eten en de nodige alcoholische versnaperingen waren de ingrediënten voor een geslaagde tweede editie van het Vis Food Festival.


Musical Kruimeltje is bijna uitverkocht

De familiemusical Kruimeltje van Musicalschool Light Up is bijna uitverkocht. Er zijn alleen nog kaarten beschikbaar voor de voorstellingen op donderdag 20 en vrijdag 21 juni. Het stuk wordt opgevoerd in Het Irene. Musicaldocente Christianne Kapitein herschreef de bekende musical en koos als uitgangspunt voor het script de pleegzorg. ,,Ook Kruimeltje, die wordt gespeeld door de elfjarige Luke Koffeman, komt in een soort van pleeggezin terecht, heeft geen huis en zwerft van plek naar plek.'' Op de foto staat Luke Koffeman, alias Kruimeltje, met zijn 'moeder', gespeeld door Alissa Post. Kaarten (10 euro) zijn te koop bij Pearle, Tourist Info Urk en La Boutique.


Iede Hoorn Uitvaartzorg: voor iedereen

Een beetje een onwennig gezicht was het wel: een fotoshoot met kist, dragers en rouwbloemen rond het Kerkje aan de Zee woensdagmorgen. Uitvaartverzorger en oud-plaatsgenoot Iede Hoorn (tweede van links op de foto) liet promotiemateriaal voor zijn bedrijf maken.

Lees verder 


Anne Hoekstra-de Boer, Jurian Ras en Meindert Kramer werken bij Operatie Mobilisatie. Ze nodigen iedereen uit om mee te doen! Anne Hoekstra-de Boer, Jurian Ras en Meindert Kramer werken bij Operatie Mobilisatie. Ze nodigen iedereen uit om mee te doen!
0

Zaterdag 15 juni: Run for the Message

Hardlopers en wandelaars kunnen zaterdag 15 juni meedoen aan een leuke sponsorloop van vijf kilometer: Run for the Message. Aanmelden kan vanaf drie uur 's middags bij Ons Sporthuis. Wandelaars starten om half vier, voor de kidsrun klinkt om vier uur het startschot en voor volwassenen vijf minuten daarna.

Lees verder 


Israƫlavond over 'Special in Uniform'

Journalist Eli Mandelbaum en luitenant Tiran Attia uit Israël komen op maandag 17 juni naar Urk om te spreken over het project 'Special in Uniform' van het Israëlische leger (Israël Defense Forces). 'Special in Uniform' is een programma dat jongeren met een verstandelijke of lichamelijke beperking de kans biedt om te dienen in het leger van Israël. Zo kunnen jongeren met een beperking voldoen aan de dienstplicht, die geldt in Israël vanaf 18 jaar. 'Special in Uniform' bereidt de jongeren ook voor op de samenleving en een baan na de dienst in het leger. Aan het eind van de avond is er gelegenheid om vragen te stellen. De lezing vindt plaats in De Koningshof. De inloop is vanaf half acht, de avond start om acht uur.


Beweeg- en beleefdag in Sporthal De Vlechttuinen

De beweeg- en beleefdag voor mensen met een beperking vindt plaats op woensdag 12 juni in Sporthal De Vlechttuinen. De dag gaat van start met een lunch van twaalf tot één uur. Vanaf kwart over één starten de activiteiten, zoals rolstoeldansen. Tegelijkertijd is er een informatieve 'Hoe zorg ik voor mezelf'-markt. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Verhalenwedstrijd in het Urkers

Voor iedereen die vol schrijfinspiratie zit, is er deze zomer een verhalenwedstrijd. Iedereen vanaf zestien jaar kan meedoen met deze Urker verhalenwedstrijd. Een van de voorwaarden is: het verhaal moet in het Urkers geschreven worden. Een flyer met alle wedstrijdvoorwaarden is op te halen bij de bibliotheek, Cultuur-eus Tromp de Vries of via flevomeerbibliotheek.nl. Het verhaal moet voor 1 september 2019 ingeleverd worden. In november is er een Voorleesavond, waarop de tien beste verhalen voorgelezen worden. Tevens is er een feestelijke prijsuitreiking met een beloning voor de schrijvers van de drie beste verhalen.


Actie: een berichtje voor de liefste vader!

Is jouw va de liefste en leukste vader van Urk en omstreken? Laat hem dat dan weten met een persoonlijk berichtje in Het Urkerland van donderdag 13 juni. Berichtjes insturen kan heel eenvoudig via onze website www.heturkerland.nl tot en met dinsdagmiddag 11 juni, drie uur. Berichten met foto kosten tien euro, berichten zonder foto worden voor 7,50 euro geplaatst. De vader voor wie het meest originele berichtje wordt ingeleverd, wint een visverwenpakket van de Urker Vishal en een waardebon van Barbershop Shipyard.