Het Urkerland

Teleurstellende nederlaag De Kof

ZVV Urk/Bakkerij De Kof heeft vrijdag de uitwedstrijd bij Honselersdijk verloren. De Urkers zaten op rozen na vroege goals van Kees de Boer en Jan Kramer. In de slotfase moest doelman Willem de Borst echter al met rood naar de kant. Daarna trok de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe: 3-2. Redouan Boundati wist voor rust de stand in evenwicht te brengen. De Boer en Boundati zorgden er na rust voor dat De Kof in balans bleef met Honselerswijk: 5-5. Maar in de slotminuten ging het toch nog mis: 7-5.


Even snuffelen bij De Boet

Chef-kok Cees Kramer gaf de leerlingen van de instroomklas van de Prinses Beatrixschool afgelopen dinsdag een kijkje in de keuken van zijn restaurant. Hartstikke leerzaam, vooral als je werkt vanuit het thema 'restaurant' in de klas. Maar misschien genoten de leerlingen van juf Willie-Janne Kramer-Hoekstra nog wel meer van het uitgedeelde popcorn en ijs... ,,We bedanken de mensen van De Boet voor de gastvrije ontvangst! Het was erg leuk en leerzaam.''


Kleine meerderheid Urkers stemt voor Wiv

Van de 9.122 geldig uitgebrachte stemmen op het referendum over de nieuwe Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten bleek lokaal een kleine meerderheid voor deze zogenoemde Wiv of sleepwet te zijn. 4642 keer werd het hokje ‘voor’ ingekleurd, tegenover 4480 keer het vakje ‘tegen’. In procenten gaat het om 50,9 tegen 49,1. Landelijk viel het referendum in het voordeel van de tegenstemmers uit: 49,5 procent is tegen en 46,5 procent is voor. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco. Plaatselijk werd er 344 keer blanco gestemd.


Urker grens gecorrigeerd

Wethouder Geert Post en NOP-wethouder Hans Wijnants tekenden afgelopen donderdag de overeenkomst voor de grenscorrectie Urk-Noordoostpolder. Beide wethouders trotseerden de gure wind en snijdende kou en trokken gezamenlijk de dijk op om hun handtekening onder de officiële formulieren te zetten. Na de ondertekening verplaatsten de mannen de wapperende vlaggen en daarmee bevestigden zij symbolisch de grenscorrectie.


Jelle Jonkers (HvU) met voorkeurszetel in de raad

Met de 153 stemmen die op hem zijn uitgebracht is Jelle Jonkers (rechts op de foto, 39 jaar, getrouwd met Lucia Snoek) zeker van een plaats in de gemeenteraad. In Het Urkerland van afgelopen donderdag werd gesteld dat Jonkers, die op plaats vier van de Hart voor Urk-lijst staat, door de 210 stemmen die de nummer vijf, Frans Lucas Brouwer, haalde, in eerste instantie gepasseerd zou worden. Dat is niet correct. Zowel Jelle Jonkers, als Frans Lucas Brouwer zijn met voorkeursstemmen in de gemeenteraad gestemd. De voorkeursstemmen van Brouwer leiden ertoe dat de nummer drie op de lijst, Leendert Hakvoort, in eerste instantie afvalt. Hakvoort haalde 85 stemmen, te weinig voor een voorkeurszetel, die drempel ligt op 137 stemmen. In het geval dat de nummer twee op de lijst, Gerrit Post, weer wethouder wordt, komt Leendert Hakvoort alsnog in de gemeenteraad.


Coalitie koerst naar nieuwe periode

SGP én UGP zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen afgerekend op hun geruzie. Daardoor werd de ChristenUnie weer de grootste partij van Urk. De kans dat de huidige coalitie (CU, HvU, SGP) wordt voortgezet, is groot, maar Meindert Bakker van CU benadrukt: ,,We gaan zeker ook met CDA aan tafel.''

Lees verder 


Jong en oud bij verkiezingsavond

Jong en oud was van de partij, voorin de zaal, onder en aan de tafel, met vol zicht op het podium. In De Koningshof kwamen gisteravond de verkiezingsuitslagen tot laat binnen. En al waren rond middernacht de zetels verdeeld, het bleef spannend, want het wachten was op de voorkeursstemmen. Deze twee jongens hielden het lang vol, met een colaatje erbij, maar rond twaalven waren ze toch echt verdwenen. Bedtijd. Wie weet staan ze er eerdaags als nieuwe politieke talenten. In pak, met gekleurd sjaaltje.


Vanavond uitslagenavond in De Koningshof

Stemmen voor de nieuwe gemeenteraad kan vanaf half acht vanochtend. Om negen uur vanavond sluiten de stemlokalen en begint het tellen. Om tien uur begint in De Koningshof de uitslagenavond, georganiseerd door de gemeente. Het verloop is te volgen via deze site, waar ook meegekeken en/of meegeluisterd kan worden.


Vrijdag grote verloting voor rennen voor KiKa

Op de foto, gemaakt door Bert Korf, staan Antje Brouwer (links) en Janneke Woort nog gewoon op de Urker dijk, maar op 19 mei aanstaande rennen ze 21,2 kilometer over de Chinese Muur. En vergeet daarbij de duizenden traptreden niet.... En dat allemaal om geld in te zamelen voor het goede doel Kinderen Kankervrij (KiKa). De dames hebben inmiddels het grootste deel van het benodigde sponsorgeld bij elkaar. De laatste duizend euro hopen ze bij elkaar te halen met een verloting in De Ommele aanstaande vrijdag. Om half negen gaat het daar los. ,,Heel veel verschillende ondernemers hebben leuke prijzen beschikbaar gesteld: van high tea's tot cadeaubonnen en massages. Komt allen, het wordt gezellig!'', vertelt Janneke enthousiast. In de afgelopen maanden is ze met Antje flink in training om de halve marathon te kunnen volbrengen. ,,Twee dagen per week rennen we en twee dagen per week doen we krachttraining. Leuk is dat Peter Woort die laatste training sponsort: we kunnen daar elke week twee keer gratis terecht.'' De dames hebben er zin in: ,,Het wordt een enorm avontuur!''


SGP-lijsttrekker Jan Willem Bakker op de politieke zeepkist. SGP-lijsttrekker Jan Willem Bakker op de politieke zeepkist.
0

Politici op de politieke zeepkist

Het was niet druk afgelopen vrijdag in de bibliotheek toen diverse lokale politici figuurlijk de zeepkist beklommen om hun visie op verschillende stellingen te geven. Desondanks viel er voor de aanwezige luisteraars informatie te halen en kon politici het vuur aan de schenen worden gelegd.

Lees verder