Het Urkerland

De Poort op zoek naar nieuw pijporgel

De Gereformeerde Kerk van Urk zoekt voor kerkelijk centrum De Poort een pijporgel ter overname. De oproep hiervoor werd vorige week geplaatst in het blad Kerkbeheer. ,,Het huidige orgel in De Poort is ooit aangeschaft als noodorgel tijdens de restauratie van het orgel in de Bethelkerk'', vertelt Gerrit Barends. ,,Het was toen al een tweedehands orgel op leeftijd. Bij de bouw van De Poort is besloten eerst met dit orgel verder te gaan. In een nieuw gebouw heb je namelijk te maken met bouwvocht, en dat wil je niet in een nieuw instrument hebben. Nu werd het tijd om het orgel te vervangen. In het afgelopen jaar hebben we alle opties zowel financieel als qua onderhoud onderzocht. Hieruit is naar voren gekomen dat het plaatsen van een geschikt pijporgel voor ons de meest duurzame oplossing is.'' Voor meer informatie kan gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Nieuwe bed and breakfast in Wijk 2

Willem en Ditta Buter zijn per 1 november vorig jaar begonnen met hun eigen bed and breakfast 'Het Werfzicht'. Hun pas verbouwde huis naast de havenmeesterswoning biedt ruimte aan twee kamers voor gasten. Elke kamer heeft een eigen ingang met eigen badkamer en terras. ,,We hebben al ontzettend veel mensen ontmoet'', vertelt Ditta. ,,Onze gasten komen overal vandaan, dat is erg leuk. We vinden het belangrijk dat de gasten wat ervaren van de Urker gastvrijheid.'' Een kamer bij B&B 'Het Werfzicht' is te boeken via Booking.com.


Op de foto van links naar rechts: Kees en Cornelis met hun product en hun website. Op de foto van links naar rechts: Kees en Cornelis met hun product en hun website.
0

Bomen planten met telefoonhoesjes

Cornelis Kramer (17) en Kees Klaver (19) lanceerden vorige week hun eigen webshop personalcraft.nl. Ze verkopen houten telefoonhoesjes die klanten volledig naar eigen idee kunnen ontwerpen.

Lees verder 


Leerlingen bellen de brandweer

De kleutergroepen van de Koningin Wilhelminaschool wisten vorige week donderdag samen met de brandweer een (knuffel)poesje te redden. Tijdens het buitenspelen merkten de kinderen de kleine poes op, die vast zat in de boom vlak naast het schoolplein. Na een aantal mislukte reddingspogingen door een van de leerkrachten, besloten de kinderen dat de brandweer gebeld moest worden. Na samen, met ongeveer 75 kleuters, de alarmcentrale gebeld te hebben, duurde het niet lang voordat de brandweer kwam om de poes te redden. De kinderen waren zo enthousiast geworden over het werk dat de brandweer doet, dat alle kleutergroepen de komende weken gaan werken met het thema: 112, hulpdiensten en natuurlijk ook de brandweer.


Van Horssen in Opsporing Verzocht

Misdaadprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond (dinsdag) aandacht aan de zoektocht van de politie naar Bert van Horssen. Het programma is vanaf half negen te zien op NPO 1.


Bijzondere aanpak verdient aandacht

Wethouder Geert Post bracht vrijdag een bezoek aan gespecialiseerde peuteropvang De Vuurtoren en twee scholen. Een van de scholen is de Zonnebloemschool, die onderwijs biedt aan zeer moeilijk lerende (ZML) kinderen. De andere school betreft de Prinses Beatrixschool, waar gekozen is voor gemengde groepen bestaande uit basisschoolkinderen en ZML-leerlingen. Deze aanpak waarbij zeer moeilijk lerende kinderen vanaf vroege leeftijd gevolgd en begeleid worden is vrij uniek. Landelijk zijn er weinig vergelijkbare voorbeelden. De gemeente vond dat ze hiervan onvoldoende bewust was en bezocht daarom deze locaties. Wethouder Geert Post: ,,Deze aanpak verdient meer aandacht gezien de wens om zoveel mogelijk kinderen op reguliere scholen onderwijs te bieden.''


Mooi bedrag voor een nieuwe kantine

In de nieuwjaarstoespraak wees Dick Hellinga, voorzitter van SV Urk, al op een aantal mooie acties met als doel geld binnen te halen voor de nieuwbouwplannen. Afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de wedstrijd tussen Urk 1 en Swift, mocht Meindert Visser van de Business Club een mooi bedrag overhandigen aan de voorzitter. De zalmactie bracht een netto bedrag van 14.600 euro op. Dit geldbedrag gaat in de spaarpot die uiteindelijk gebruikt gaat worden voor de nieuwbouw, waaronder de nieuwe kantine. Foto: Jannie Snoek.


Diploma 'Veiligheid in versindustrie'

Zes leerlingen van de opleiding productiemedewerker versindustrie niveau 2 van de Friese Poort hebben het wettelijk verplichte keuzedeel 'Veiligheid' van de opleiding succesvol afgerond. Het keuzedeel is door de Friese Poort opgewaardeerd naar een bruikbaar diploma dat van meerwaarde is voor de studenten die aan het einde van het cursusjaar fulltime aan de slag gaan in de visverwerking. Ook voor hun werkgever heeft het diploma een meerwaarde. Op de foto v.l.n.r.: Anne Jo Hoekstra, Adriaan Noorloos, Jannieke Coenen, Kariena van Veen, Hiske de Vries en Jelle Ekkelenkamp (liggend).