Het Urkerland
<p>n De parkeertijd met parkeerschijf wordt verruimd naar drie uur. Daarnaast zijn de beleidsregels voor houders van een parkeerontheffing aangepast en komt er een nieuwe regel voor parkeren op eigen grond.</p> <p>n De parkeertijd met parkeerschijf wordt verruimd naar drie uur. Daarnaast zijn de beleidsregels voor houders van een parkeerontheffing aangepast en komt er een nieuwe regel voor parkeren op eigen grond.</p>
0

Blauwe zone wordt verder uitgebreid

De gemeente heeft naar aanleiding van de in 2018 gehouden enquête over de blauwe zone in het Oude Dorp de regelgeving aangepast. Bewoners en winkeliers hebben daarover in september een brief gekregen. De nieuwe regels zouden per november ingaan, maar deze deadline wordt waarschijnlijk niet gehaald, zo vertelde wethouder Freek Brouwer tijdens de commissievergadering na vragen van Marjanne Romkes (CDA).

Lees verder 


Ramkraak Jumbo met heftruck

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 1 uur met een heftruck een ramkraak op de passage van Jumbo Urkerhard gepleegd. Ze kwamen niet verder dan het rolluik en de inbrekers sloegen op de vlucht. De ramkrakers lieten de heftruck achter en voor zover bekend hebben ze niets buitgemaakt. De Jumbo en andere winkels in de passage zijn zaterdagochtend weer gewoon opengegaan. Even na middernacht stond er al een keet van Concern voor Werk in brand, op de parkeerplaats van de Vlechttuinen, iets verderop. De brandweer bluste de vlammen, maar de keet ging verloren. Het vermoeden is dat het om brandstichting gaat. Het is nog onbekend of er een verband is tussen de twee nachtelijke incidenten vlakbij elkaar. De politie neemt beide zaken in onderzoek.

Lees verder 


Aantal coronabesmettingen stijgt

Het aantal coronabesmettingen op Urk stijgt. Vandaag werden 16 nieuwe besmettingen gemeld. Dit getal laat zien van hoeveel mensen gisteren is gemeld is dat ze positief getest zijn en corona hebben. Een deel van de meldingen zijn positieve tests van eerdere dagen, die later zijn doorgegeven. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 57 mensen op Urk positief getest. In datzelfde tijdsbestek is één persoon opgenomen in het ziekenhuis.


Laatste werkdag na ruim veertig jaar

Onder luid applaus liepen Albert Koffeman en zijn echtgenote Jellie dinsdagmiddag door de hal van Het Dok, een erehaag van Fytac-collega’s had zich daar gevormd. Officieel is de allerlaatste werkdag van Albert als fysiotherapeut morgen. Dan gaat hij na ruim veertig jaar werkzaam te zijn geweest in het vak nog even rond bij Talma Haven en Het Dok om afscheid te nemen. Albert heeft zich de laatste jaren vooral toespitst op de ouderenzorg en kwam daarbij ook vaak bij mensen aan huis. Zijn collega’s laten weten: ,,We hadden een grootser afscheid gepland, maar vanwege de coronamaatregelen is dat niet mogelijk. Om het toch een feestelijk tintje te geven hebben we Albert en zijn vrouw met z’n allen uitgezwaaid.’’


Aanrijding tussen auto en fietsster

Op vrijdagochtend vond er rond kwart over tien een aanrijding plaats tussen een auto en een fietsster, op de kruising Nagel/Kotter. Een personenauto en een moeder met twee kinderen op de fiets kwamen door nog onbekende oorzaak met elkaar in botsing. De kinderen zaten in twee stoeltjes op de fiets. Door de botsing kwamen de vrouw en haar dochtertje en zoontje ten val. Het jongste kind, een meisje van 1 jaar, raakte volgens de politie lichtgewond. Ambulancepersoneel heeft het meisje ter plekke behandeld. De moeder en haar zoontje bleven ongedeerd. De hulpdiensten gaven de twee kinderen een teddybeertje om bij te komen van de schrik. De fiets raakte fors beschadigd bij de aanrijding. De auto kwam er met wat krassen vanaf.


Mogelijke banden politicus met criminele organisatie onderzocht

De suggestie dat een politicus op Urk banden zou onderhouden met een criminele organisatie wordt onderzocht. Dat is de wens van de driehoek, waarin het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Urk samenwerken. ,,Er moet duidelijkheid komen of deze suggestie juist is. Voor het opstarten van het onderzoek is toestemming nodig van andere partners uit de veiligheidscoalitie. Intussen worden de actuele ontwikkelingen inzake de vermenging tussen boven- en onderwereld scherp in de gaten gehouden”, laat de gemeente weten.

Lees verder 


KNRM-schipper geeft het roer door

Na (bijna) 32 jaar KNRM draagt schipper Dirk Korf (rechts) het roer over, laten de vrijwilligers van het plaatselijke reddingstation weten. ,,Wij hadden een ander afscheid voor ogen, maar na 32 jaar bij KNRM station Urk, waarvan13 jaar als schipper, heeft Dirk Korf op 27 oktober het roer overgedragen aan Wolter Huiskes.’’

Lees verder 


Help mee met aanleg MTB-route

Mountainbiken is enorm populair, dus helpende handen bij de aanleg van het tweede deel van de MTB-route door het Urkerbos zijn vast binnen mum van tijd gevonden. Zaterdag starten vrijwilligers van Wielervereniging Urk met de bouw van de tweede fase, die begint waar de eerste fase stopte: bij het parkeerterrein van het sportpark. De route gaat vervolgens langs de sportvelden en de voormalige speelweide en eindigt langs de Vormtweg tussen de begraafplaats en de camping. Met de uitbreiding wordt de MTB-route weer 3 kilometer langer én voorzien van een aantal uitdagende elementen. De geplande werkdagen zijn 31 oktober, 7 november en 12 december. Ook een steentje bijdragen? Meld je aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


CU bezorgd over verkeersveiligheid

De ChristenUnie maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid in de nieuwe wijken. Meindert Bakker (CU): ,,We zien erg uit naar de Michiel de Ruyterbrug, maar bij de presentatie en het bespreken van de plannen waren er vragen over de verkeersveiligheid en de oversteek. Wanneer kunnen we op dit terrein iets verwachten?’’ Ook werd de kwaliteit van de noodwegen in de Oranjewijk aangehaald, waar de partij vooral de staat van de wegen zorgen baart. De nieuwe noodweg bij de appartementencomplexen vindt de CU er niet veilig uitzien, en ook de bewoners zijn er volgens de partij niet blij mee.