Het Urkerland

Feest: diploma-uitreiking in Talma

Het was feest vorige week in Talma Haven. Onder toeziend oog van familie en vrienden namen de eerste deelnemers van het nieuwe werken en lerentraject in Talma Urk hun diploma in ontvangst. De dames werkten het afgelopen halfjaar in Talma Haven of Het Dok en kregen daarnaast college op locatie door docenten van het Hoornbeeck College. Na het succesvol afronden van hun examens mochten ze hun diploma Helpende niveau 2 in ontvangst nemen. Allemaal gaan ze terug de schoolbanken in om verder leren voor Verzorgende niveau 3. V.l.n.r.: Bertha van Slooten, Aliene Bakker, Zwanie Post, Alberthe Romkes, Hannah Visser, Julia de Wit, Maria de Boer en Andrea Romkes.


Aangiftes tegen kwetsende column van Elfie Tromp

Diverse plaatsgenoten hebben in de afgelopen dagen aangifte gedaan tegen columniste Elfie Tromp. Op Radio 1 liet ze zich in kwetsende bewoordingen uit over Urk. Plaatsgenoot Hendrik Brands (27) deed ook aangifte en roept de rest van Urk op om dat ook te doen: ,,Ook als u al online aangifte gedaan heeft, kunt u evengoed een fysieke aangifte doen. Deze fysieke aangiftes worden samengevoegd en opgestuurd naar justitie. Een fysieke stapel papierwerk doet meer dan online aangiften, die vaak niet eens gelezen worden! Samen staan we sterk." De plaatselijke politie maakt aangifte doen eenvoudiger. Woensdag en vrijdag, tussen half negen en vijf uur, kunnen burgers terecht op het politiebureau. Daar hoeven dan alleen nog de eigen gegevens ingevuld te worden. Burgemeester Pieter van Maaren heeft overleg gehad met justitie over juridische stappen tegen Tromp.


'Ambulances voldoen aan gestelde norm'

Zorg-minister Bruno Bruins stelt in een schrijven aan de Tweede Kamer dat de ambulancezorg voldoet aan de vereiste 15-minutennorm. Dat komt onder andere omdat er een vaste ambulance gestationeerd is op Urk. In het rapport van de zorgverkenner is te lezen dat de verloskunde in Lelystad hoe dan ook dicht zou gaan, maar dat dit besluit door het faillissement versneld in werking is getreden.

Lees verder 


Women Event gaat on tour

Met een muzikale noot met Mirjam Tol achter de piano, werd het Women Event 2019 in de Ichthushof vrolijk afgetrapt. Marije van den Berg vertelde inspirerend over hoe dor het soms kan lijken op de levensreis, maar dat de Heere altijd aanwezig is; ook in het lijden. Voordat de ongeveer honderd vrouwen daarna 'on tour' gingen, kon er nog een leuke foto worden gemaakt; de complete familie De Boer nam ook plaats! Bij het Leger des Heils gingen de dames aan de slag met het maken van een levenstak, met allerlei materialen uit de natuur. Grietje Baak had een verlaten timmerschuur ingericht als museum vol symboliek en Bijbelteksten, met voor de dames als opdracht om in stilte (!) op zoek te gaan naar wat het beste bij hen paste. Stem- en presentatiecoach Jantina Hakvoort bracht de vrouwen wat 'spreken met lev' bij en de groep sloot gezamenlijk met lekkers, shopping en zang af bij Waypoint.

Lees verder 


Rust keert weer na hectische week

Na een week vol onrust en ophef, is afgelopen weekend de rust weergekeerd op Urk. Enkele honderden mensen van voornamelijk Marokkaanse komaf probeerden vrijdag Urk binnen te komen. Twee van hen werden gearresteerd vanwege wapenbezit, net als twee Urker jongens.

Lees verder 


'Wie kent de vriendinnen van mijn moeder?'

Marit Bunskoek zoekt de namen van de vrouwen op deze foto, die door de Torenstraat lopen. De vrouw in de lichtkleurige mantel is haar moeder, Marijtje Visser. ,,Mijn moeder woont niet meer op Urk, maar ze is en blijft een échte Urker. Ze is dement en het zou leuk zijn om deze foto samen met haar te bekijken en de namen van haar vriendinnen te kunnen noemen. Wie kan mij helpen?'' De namen kunnen doorgegeven worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bel naar 689113.


Koploper Staphorst morst punten

Excelsior’31 heeft goede zaken gedaan. De derby tegen DETO Twenterand werd nipt gewonnen. Omdat koploper Staphorst met 2-2 gelijk speelde tegen AZSV kon achtervolger Excelsior’31 twee punten inlopen.SC Genemuiden is het spoor bijster en verloor op eigen veld van DUNO. ACV en Berkum scoorden ieder een keer en die uitslag is weer gunstig voor Urk. Het duel tussen Buitenpost en WHC werd afgelast. SDC Putten en Sparta Nijkerk ontmetten elkaar in Putten. Na veel strijd wonnen de bezoekers met 1-2 en doen weer volop meer in de titelstrijd. Flevo Boys en Urk deelde de punten zonder te scoren.


Van links naar rechts Gerrit Meun, Lydia Oost en Susan Post van Stichting Hulp en Steun. Van links naar rechts Gerrit Meun, Lydia Oost en Susan Post van Stichting Hulp en Steun.
0

Nieuw bestuur Hulp en Steun wil meer betrokkenheid

Mensen tobben soms lang met financiële problemen. Durven er niet mee naar buiten te treden. Soms wordt het een loden last en de opeenstapeling wordt teveel. Maar let op: Stichting Hulp en Steun kan helpen. ,,Hoe eerder mensen zich melden, des te beter kunnen we helpen en grotere problemen voorkomen'', zegt Gerrit Meun. Sinds 1 februari is hij de nieuwe voorzitter van de stichting.

Lees verder 


Orca Orca's nam in het eerste kwart een 13-0 run.
0

SeaVsat/Orca's wint makkelijk

Er was afgelopen zaterdagavond geen enkel moment in de wedstrijd dat het eerste damesteam van Orca's moeite had met het studententeam Sphinx. Een ruime zege was het gevolg: 89-57.

Lees verder