Het Urkerland

Open dag bij Dregteam SOAD

Enkele honderden mensen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de open dag van Dregteam SOAD. Vrijwilligers lieten daar iets zien van de manier waarop naar vermiste waterslachtoffers gezocht wordt, maar het viel woordvoerder Pieter Keuter op dat de meeste vragen over emotie gingen: ,,Veel mensen vroegen wat dit werk met ons doet, hoe we omgaan met de heftige dingen die we meemaken." Dregteam SOAD is naarstig op zoek naar extra financiële middelen om daarmee de huidige opslagplek aan het Hoornse Hop te kopen.


Uitgezwaaid na 43 jaar Agrifirm

De zaal in De Koningshof zat vorige week woensdagavond afgeladen vol met collega's, boeren, relaties én familie. De reden? Jacob van Veldhuisen (65) werd uitgezwaaid na 43 jaar bij Agrifirm gewerkt te hebben. Lovende woorden, armen vol cadeaus en vele hartelijke groeten waren zijn deel. Alsook de nodige grappen en grollen, waar flink om werd gelachen. Jacob zag in de afgelopen decennia de toenmalige Conop, via ACM uitgroeien tot miljoenconcern Agrifirm. Zelf ontwikkelde hij zich van chauffeur tot allround rundveespecialist. ,,Kenmerkend voor Jacob is dat hij bij boeren éérst de stal in ging: daar gebeurt het tenslotte'', aldus één van de sprekers. ,,In de persoon van vertegenwoordiger Jacob bleef een miljoenenconcern als Agrifirm toch dicht bij de klant staan. Een prestatie.''


Staphorst nieuwe leider Hoofdklasse B

Opvallend veel ploegen scoorden twee keer in de Hoofdklasse B, maar het gemiddelde in de verschillende wedstrijden was laag. Staphorst gaat de winterstop in als nieuwe leider van de Hoofdklasse B. Twee doelpunten waren genoeg voor de volle buit. WHC boekte de tweede overwinning van het seizoen, DETO Twenterand was het slachtoffer van de Wezeper dadendrang. AZSV had aan een doelpunt genoeg om het wisselvallige Berkum te verslaan. Buitenpost stuurde SDC Putten met een nederlaag naar huis. Flevo Boys was thuis van Excelsior’31. DUNO nam de punten mee bij SVZW, dat de nieuwe rode lantaarndrager is geworden. ACV ging onderuit bij Sparta Nijkerk.


Urk klopt SC Genemuiden op karakter

De derby tussen SC Genemuiden en Urk is in een 0-1 overwinning voor de ploeg van Richard Karrenbelt geëindigd. Aanvoerder Jan van Slooten maakte na zeven minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. Urk knokte voor iedere meter kunstgras, maar de thuisclub gaf zich niet zomaar gewonnen. Mede dankzij een uitstekend spelende Richard Strijker bleef Urk overeind. In de tweede helft had SC Genemuiden wel meer balbezit, maar de counters van de bezoekers waren vlijmscherp. Vooral als Hessel Snoek en Lucas Schraal aan de bal kwamen was het alle hens aan dek voor SC Genemuiden. De voorsprong kwam niet meer in gevaar waardoor Urk de eerste competitiehelft en het voetbaljaar 2018 op de gedeelde vierde plaats af kan sluiten. En dat is zeker een compliment waard.


Ongelukkige botsing in Wijk 2

Met plankgas door de steegjes rijden heeft als risico dat het kan eindigen in een ongeval. Zo gebeurde afgelopen woensdag. De 15-jarige bestuurder van een scooter kwam met hoge snelheid uit een steegje, zag de aankomende bus te laat, en kon niet meer uitwijken. De 49-jarige bestuurder van de bus was vooral geschrokken van de plotselinge botsing, maar had geen letsel. De jongeman was er vandoor gegaan en meldde zich niet bij de politie. Hij moest daarom opgespoord worden. Een politiewoordvoerder legt uit: ,,Daardoor is het ongeluk een misdrijf." Er is nog geen aangifte gedaan door de bestuurder van de bus. Het ongeluk gebeurde vanuit het 'ginkien' tussen De Kombuis en De Bolder.


Dvd Urk in Wintersferen nu te koop

De dvd Urk in Wintersferen is nu verkrijgbaar bij Cafetaria Gebr. Meun, Jan de Slager, 't Vershuys en De Wijntap. Het thema van de dvd is honderd jaar Zuiderzeewet. Onder andere gesprekken met de figuranten, en zo de geschiedenis van honderd jaar Zuiderzeewet, zijn vastgelegd op beeld en geluid. De speelduur van de dvd is vijfenvijftig minuten en hij kost 10 euro, bij verzending lopen de kosten op naar 12,50. De organisatie wenst elke koper veel kijk- en luisterplezier. Op de foto van links naar rechts: Pieter van Urk (Vrienden van Urk), Albert Hoekman (filmclub), Lub Visser (filmclub) en Albert van Urk (Vrienden van Urk).


Troostavond bij Draagt Elkanders Lasten

Begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten houdt donderdag 13 december een Troostavond in het rouwcentrum. Het thema is Zingen, ook als het winter is in je leven. Dominee D.E. van de Kieft van de plaatselijke Menorahkerk spreekt een verbindend woord en er worden bemoedigende liederen gezongen. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen. De koffie staat vanaf zeven uur klaar, het programma start om half acht. Iedereen is welkom!


Gretha Woort wint IVIO-Andries Greiner Prijs

Totaal verrast maar trots als een pauw, dat was Gretha Woort-Bos vrijdagavond in Lelystad. Daar hoorde ze van Andries Greiner (oud-gedeputeerde van Flevoland) dat ze de prestigieuze IVIO-Andries Greiner Prijs had gewonnen. Gretha, redacteur bij Het Urkerland, won de schrijfwedstrijd met het verhaal 'Onsterfelijk'. Een ontroerend verhaal, dat uitblonk door oorspronkelijkheid en taalverzorging, aldus de jury, die unaniem was in haar beslissing. De wedstrijd kende dit jaar als thema 'Water' en 'Dijk'. De basis van het verhaal van Gretha – zo vertelde ze bij de prijsuitreiking – was een interview met een 100-jarige vrouw, die haar geliefde vond op Urk en haar ervaringen vertelde over haar eerste bezoeken aan het eiland. Aan de prijs is een geldbedrag van 1.250 euro verbonden. Op de foto staat Gretha met de jury (achter), de winnares van de aanmoedigingsprijs (r) en Greiner (l).


Showband viert jubileumfeest met Toeteraved

Het 35-jarig bestaan van Showband Urk wordt vrijdag uitbundig gevierd met een grootse Toeteraved. Iedereen die erbij wil zijn kan kaarten bestellen via de website van de showband. Op het programma staat een feestelijke muzikale avond, met acts en theater. De zaal gaat om kwart voor zeven open, het feest start om half acht. Plaats van handeling is Sporthal De Schelp. Kaarten afhalen kan donderdagavond in het Showbandhouse tussen zes en acht uur. Donateurs van de showband kunnen online een gratis ticket bestellen. De Toeteraved staat altijd garant voor veel muzikaal spektakel. Dit jaar doet ook het veteranenkorps mee, bestaande uit onder meer oud-leden van het eerste uur. Het korps vormde afgelopen zomer ook al een bijzonder onderdeel tijdens de show op Urk (foto).