Handhaven op de camping

De gemeente gaat eind dit jaar strenger toezien op permanent wonen op de camping. ,,Vanwege de schaarste op de markt voor huurwoningen hebben we de afgelopen jaren een minder strikt beleid gevoerd", zegt burgemeester Pieter van Maaren. ,,Maar nu de Oranjewijk vordert, verdwijnt die schaarste en gaan we erop toezien dat mensen niet het jaar rond op de camping verblijven."

Morgenster krijgt tijdelijke voorgangers

Volle Evangelie Gemeente Morgenster krijgt twee nieuwe, tijdelijke voorgangers. Het zijn Sven Leeuwestein uit Elburg (links) en Piet Ravensbergen uit Uithuizermeeden. Tijdens de dienst van komende zondag worden ze ingezegend. Het is de bedoeling dat het duo de komende anderhalf jaar actief zal zijn in de gemeente. Ze nemen daarbij de taken over die voorheen voorganger Piet Bakker vervulde. ,,Deze oplossing geeft ons de rust om op zoek te gaan naar een vaste, nieuwe voorganger", zegt woordvoerder Anton de Boer. De Morgenster bestaat ruim vijftig jaar. De gemeente heeft zo'n 580 leden en een aantal vaste bezoekers.


Kans op bruin water

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat er vanaf vandaag, donderdag, bruin water uit de kranen kan komen. Het water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar is niet geschikt voor de was. Het kan namelijk zorgen voor vlekken in kleding die er niet meer uit gaan. De oorzaak van het bruine water is de toenemende vraag naar water. De waterdruk daalt daardoor en dit kan ertoe leiden dat roestdeeltjes vrijkomen. Hierdoor kleurt het water bruin. Het verschijnsel kan zich voordoen in alle regio's waar Vitens water levert, dit betreft Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Drenthe en Noord-Holland.


Zeven duikers halen het brevet

Zeven cursisten slaagden zaterdag voor hun eerste duikbrevet bij Duikclub Urk. Zij kunnen en mogen nu zelfstandig over de hele wereld duiken. In maart startte de groep met theorielessen en al snel volgden de eerste zwembadlessen. Het gezelschap was mooi op tijd om met deze aangename temperaturen in buitenwater te kunnen duiken. Leren duiken in Nederlandse wateren biedt voordelen, want deze zijn kouder en donkerder dan tropisch water. Andere belangstellenden voor een duikbrevet kunnen contact opnemen met Duikclub Urk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.duikcluburk.nl of Facebook.Op de foto: bovenste rij v.l.n.r. Teunis Post, Dirk Visser, Jacco Kapitein, Bert de Vries, Gerwin Kempers en Riekelt Brands. Onderste rij v.l.n.r. Wilbur Schraal, Gert Jan Hoekstra, Pieter Janson en Jan Rein Ras.


Even een moment geen kankerpatient

Onder het motto 'Even een moment geen kankerpatiënt' houdt de stichting Vaarkracht door geheel Nederland vaartochten, waarvoor kankerpatiënten worden uitgenodigd. Zaterdag was, opnieuw, Urk aan de beurt. Vanuit de haven vertrok die ochtend een bont vlootje voor een mooie vaartocht over het IJsselmeer.


Geslaagde vlaaienactie Stichting Ontmoeting

Het was een drukte van belang zaterdagmorgen op de Maarten Lutherschool aan de Lange Dam. De bestelde Vaderdagvlaaien van de actie voor Stichting Ontmoeting konden daar namelijk afgehaald worden, en met zo’n 850 klanten is het dan natuurlijk topdrukte. De opbrengst van de actie is nog niet bekend, maar Beertje Pasterkamp, één van de organisatoren, verwacht dat er minimaal vierduizend euro is opgehaald. Beertje: ,,De actie liep goed, eigenlijk wel vergelijkbaar met vorig jaar.’’


Showband Urk blaast alle korpsen van het veld

Wat verlegen, maar glunderend nam Elizabeth Foppen zaterdag meerdere bekers in ontvangst. De pas dertienjarige tambour-maître van het jeugdkorps van Showband Urk werd overladen met prijzen tijdens het festival in Elburg van Muziekbond Gelderland-Flevoland. Elizabeth Foppen werd niet alleen uitgeroepen tot 'beste aanvoerder' van de deelnemende bands, de jeugdige Urkers bliezen alle andere korpsen van het veld. Het resulteerde in een score van maar liefst 90 punten; veruit de hoogste score van de dag en diverse seniorenkorpsen kunnen alleen maar dromen van zo'n uitslag. Het geeft het door Berdien Bolle geleide jeugdkorps ook vertrouwen voor het jeugdfestival in Stiens, waar Urk het zaterdag opneemt tegen diverse andere jeugdkorpsen uit het land, waarvan een aantal in juli deelneemt aan het Wereld Muziek Concours. Het seniorenkorps van Showband Urk debuteert eind volgende maand ook op dit prestigieuze evenement, dat eens in de vier jaar plaatsvindt in Kerkrade en wordt gezien als de Olympische Spelen in de amateurmuziekwereld.


Kinderboerderij wijkt niet voor derde brug

De kinderboerderij hoeft niet te verhuizen om de aanleg van de derde brug over de Urkervaart mogelijk te maken. Dat blijkt uit het gewijzigde bestemmingsplan voor Schokkerhoek.Vanavond (dinsdag) praat de politiek in commissie 1 over dit stuk. De derde brug komt wel tegenover de kinderboerderij te liggen. Dat is de ideale plek om overlast voor de Oranjewijk te voorkomen. Bovendien wordt met deze keuze een stuk grond benut waarop geen woningbouw mag plaatsvinden vanwege het te dichtbij gelegen bedrijventerrein. Ter hoogte van de derde brug komt een nieuwe rotonde in de Urkerweg. Daardoor raakt de kinderboerderij dan wel wat grond kwijt, maar niet dermate veel dat verhuizen noodzakelijk is. De grond waarop Schokkerhoek moet komen, is nog niet in eigendom bij de gemeente Urk. Daarom is het noodzakelijk dat de politiek ook een exploitatieplan vaststelt. Dat wordt gebruikt als in de toekomst zou blijken dat niet de gemeente maar andere partijen de ontwikkeling voor hun rekening nemen.


Italiaanse scooteraar aangereden

Een 64-jarige Italiaan is vrijdagavond aangereden op de Domineesweg. De man was met een reisgezelschap onderweg naar Urk en kwam in aanraking met de bestelbus van een 18-jarige Urker, die een uitrit verliet en daarbij de scooter te laat opmerkte. De klassieke scooter raakte beschadigd en na bemiddeling van de politie werd afgesproken dat de schade onderling geregeld zou worden. De man bleef ongedeerd bij de aanrijding.


Project Jong Ondernemen

De kinderen van groep 8 van de ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool hebben afgelopen week het project Jong Ondernemen afgerond met een grote actiemarkt. De afgelopen weken zijn de oudste leerlingen bezig geweest met hun ondernemingsplan, waarin onder andere het schrijven van een sollicitatiebrief, een marktonderzoek, inkoop, verkoop, marketing en planning aan bod kwamen. Het resultaat mag er zijn: er werd in totaal een bedrag van bijna 2000 euro binnengehaald. Dit bedrag wordt verdeeld onder de goede doelen Artsen zonder grenzen, De Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind, Het Scharlaken Koord, Timotheos en Woord en Daad. De school bedankt alle sponsoren voor hun bijdrage. ,,Zonder hun hulp was het niet gelukt.''