Het Urkerland

Urkergoedveiling en hulletjes opzetten

Voor wie zaterdag als een plaatje in de Urkerdracht wil lopen, organiseert de Commissie Urkerdag de komende week nog een tweetal activiteiten om de puntjes op de i te zetten: de Urkergoedveiling en het traditionele hulletjes opzetten.


De Urkergoedveiling start dinsdagavond 15 mei om acht uur in Museum Het Oude Raadhuis. ,,Vaak horen we verhalen van mensen die een Urkerpak hebben dat niet meer past en daarom ongebruikt in de kast blijft hangen. Juist daarvoor is deze veiling bedoeld!'', laat de Commissie Urkerdag weten. ,,Het is zo langzamerhand een terugkerend fenomeen en altijd beregezellig.'' Het aanbod betreft allerhande klederdrachtspullen en aanverwante zaken, variërend van een oorijzer tot schoenen, maar ook complete pakken worden er aangeboden. Voor aanbieders geldt: het materiaal moet van een goede kwaliteit zijn. De opbrengst gaat naar de inbrenger van het materiaal, een klein percentage daarvan is voor de Commissie Urkerdag. De veilingkavels kunnen dinsdag vanaf zeven uur 's avonds worden bekeken. De entree is twee euro, dat is inclusief een bekkien met wat lekkers erbij. Iedereen is welkom, maar de ruimte is beperkt en vol is vol.


Woensdagmiddag 16 mei van drie tot zes uur vindt het hulletjes opzetten plaats in, let op!, De Rots. Verschillende hullenopzetters geven tips over het opzetten en dotten draaien. Ook is er verschillend materiaal te koop om elk Urkerpak te completeren, variërend van kraplappen tot boezels en gebreide warrekies kousen en truien.