Afbeelding
Foto: R.Brouwer - GBU

Brandbrief van verloskundigen en huisartsen

Algemeen

De plaatselijke verloskundigen en huisartsen maken zich grote zorgen over de veiligheid en bereikbaarheid van verloskundige zorg in de regio na het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen. Die zorg uitten zij vorige week middels een gezamenlijke brandbrief richting onder andere de Tweede Kamer. Tweede Kamerlid voor het CDA, Joba van den Berg, kwam vrijdag bij Verloskundigenpraktijk Madelief langs om zich bij te laten praten.


De brandbrief van de eerstelijns verloskunde is gericht aan de zorgverzekeraar, curator, ziekenhuizen, inspectie voor de gezondheidszorg en gemeenten om 'samen tot een structurele oplossing te komen waarbij veiligheid, kwaliteit en bereikbaarheid, maar ook de keuzevrijheid van de cliƫnt wordt gerespecteerd'. Met de sluiting van de afdeling verloskunde in het Lelystadse ziekenhuis is de reistijd voor zwangere en barende vrouwen verdubbeld: ,,In plaats van 25 minuten rijden naar Lelystad moeten zij nu 45 tot 50 minuten rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Onderzoek toont aan dat langere aanrijtijden worden geassocieerd met verhoging van het sterfte- en ziektecijfer voor zowel moeder als kind.'' Daarnaast worden zwangere vrouwen voor de bevalling nu eerder richting het ziekenhuis gestuurd. ,,En dat zorgt voor een hoger verwijspercentage en verminderde keuzevrijheid voor een thuisbevalling of het gewenste ziekenhuis'', stellen de briefschrijvers. Ook komt er meer druk te liggen op het ambulancevervoer. In de brief wordt gepleit voor het behoud van verloskunde in Lelystad.

Tweede Kamerlid Joba van den Berg zei zich in te zetten om de spoedeisende hulp en verloskunde in de regio overeind te houden.