Het Urkerland

Laatste waarschuwing voor fietsers

Zo'n tweehonderd fietsende scholieren van het Berechja College en de Pieter Zandt scholengemeenschap zijn afgelopen week gecontroleerd door de politie en Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Urk. Fietsers zonder verlichting kregen hun laatste waarschuwing.


De leerlingen die maandag en dinsdag naar school fietsten stonden vreemd te kijken toen ze 's morgens vroeg werden opgewacht door de politie en leden van VVN Urk. Het doel van de grote controle was om de jeugd bewust te maken van de onzichtbaarheid van fietsers in het verkeer, vooral wanneer de fietsverlichting ontbreekt. ,,Automobilisten geven vaak aan dat ze schrikken wanneer een fietser zonder verlichting ineens voor hen opduikt. Levensgevaarlijk en traumatiserend ook, voor zowel fietser als automobilist", licht Jantina van der Gugten van VVN Urk de actie toe.


Tijdens de controles werden lampjes uitgedeeld. Opvallend was dat veel verlichting het wel deed, maar dat de fietsers deze niet aan hadden staan. Argumenten als 'het is toch geen avond', 'm'n lampen zijn net kapot gegaan' en 'ik heb geen tijd gehad om de lampen te maken' kwamen ruimschoots voorbij. ,,We zouden graag zien dat de jeugd hier bewuster mee omgaat en we vragen alle ouders of ze ons hierin een handje willen helpen door hun kinderen te herinneren aan het belang van goede verlichting in het verkeer."


De politie heeft nieuwe controles aangekondigd en dan worden geen waarschuwingen meer gegeven. De boete bedraagt zestig euro, dat is exclusief negen euro administratiekosten.