Het Urkerland
Vissers vingen fors minder schol, maar de prijzen waren prima. Vissers vingen fors minder schol, maar de prijzen waren prima.
1

Visafslag: hogere prijzen, lagere aanvoer

Visveiling Urk heeft een goed 2018 gedraaid. De omzet van de vestigingen op Urk en in Harlingen steeg met anderhalf miljoen euro naar 137,1 miljoen euro. Die cijfers konden niet verhullen dat er fors minder vis werd aangevoerd.


Het verhaal van 2018 was voor Visveiling Urk tweeledig. Aan de ene kant liet de vis zich slecht vangen. Voor schol, de belangrijkste vissoort voor de afslag, was de teruggang fors. Er werd 21,4 miljoen kilo aangevoerd en dat was meer dan acht miljoen kilo minder dan in 2017. De prijs steeg, mede door die dip in de aanvoer. In 2018 werd voor een kilo schol gemiddeld 2,56 euro betaald. Een jaar eerder was dat 1,89 euro. De totale scholomzet daalde daardoor met 'slechts' 1,2 miljoen euro, tot een totaal van 54,8 miljoen euro.


De aanvoer van tong zat wel in de lift. In 2018 brachten vissers bijna 2,3 miljoen kilo naar de afslag. Per kilo werd daarvoor gemiddeld 55 cent meer betaald en dat leidde ertoe dat de totale tongomzet steeg naar 27 miljoen euro. De lagere scholomzet werd door de hogere omzet van tong al ruimschoots weggepoetst.


Een andere positieve ontwikkeling was de almaar stijgende aanvoer van pijlinktvis. Daarvan werd 140.000 kilo aangevoerd, meer dan het dubbele van 2017. De gemiddelde prijzen stegen intussen hard: van ruim 5 naar bijna 8 euro per kilo. Daardoor boekte de afslag bijna acht ton meer omzet.