Het Urkerland

Lummetje Bakker-Kramer negentig jaar

Lummetje Bakker-Kramer vierde afgelopen zaterdag haar negentigste verjaardag, samen met familie en vrienden. Een feestelijke dag, want al heeft zij de leeftijd van de zeer sterken bereikt, Lummetje voelt zich goed, gebruikt geen medicijnen en staat nog volop in het leven.Burgemeester Pieter van Maaren kwam afgelopen woensdag langs om de jarige Lummetje de hand te drukken, vergezeld met een boeket bloemen. Ze nam het dankbaar aan.Lummetje is sinds 33 jaar weduwe van Jaauwk Bakker. Ze kregen samen tien kinderen. Een gezin waar ze met recht groos op is. Echter, van twee van haar kinderen, dochter Ria en zoon Riekelt, moest ze in de afgelopen jaren afscheid nemen. Intens verdriet dat niet slijt, hooguit een plekje krijgt. Ze wijst naar de foto's op de kast. ,,Dat zijn ze. Mijn andere kinderen hebben me aan de hand genomen, anders was ik in de stoel blijven zitten met pijn en rouw."


Ondanks het ingrijpende verlies telt Lummetje wel degelijk haar zegeningen. ,,De Heere is goed voor mij", zegt ze meerdere keren in een gesprek met de burgervader - ze genieten intussen van koffie met gebak. Haar dochters Hiske en Attie drinken gezellig een bakje mee. ,,Onze moeder is een sterke vrouw. Ze kookt zelf - altijd vers, ze wast en strijkt, ze haalt haar bed af, houdt haar appartement hier aan de Oslolaan netjes en doet elke dag boodschapjes", vertellen ze. Lummetje knikt instemmend en reageert: ,,Ja hoor, ik heb een goed leven en ik mankeer niks. Regelmatig loop ik nog naar mijn zus, die bij de vuurtoren woont. "


Als het even later over haar kleinkinderen gaat, beginnen haar ogen te stralen. ,,Ik heb vijf keer vijf geslachten! Ook heb ik 'vijf geslachten' in verschillende rollen beleefd, intussen als betovergrootmoeder. Ja, ik ben een gezegend mens."