Het Urkerland

Politie blijft op scherp staan

Update 12:16 uur. Het bedaren van de gemoederen blijft de komende dagen centraal staan. Dat zegt burgemeester Pieter van Maaren. Dinsdagavond was een politiemacht van zo'n honderd agenten op de been. Het bleef toen relatief rustig. Voor de rest van de week liggen diverse scenario's klaar. 

 

Dinsdag werden drie jongemannen aangehouden. Een 18-jarige en een 14-jarige worden verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van een 36-jarige plaatsgenote, op maandagavond. De moeder van het gezin Boukhizzou werd in de gang van haar woning aan de Noorderpalen voor de ogen van haar vijf kinderen geslagen, geschopt en tegen de grond gewerkt. Een grote groep jongeren was naar de woning gekomen om de 18-jarige zoon van de vrouw iets aan te doen.

Een 21-jarige zit vast omdat hij in een filmpje op sociale media de zoon van het gezin bedreigde met een pistool.

De politie controleerde dinsdagavond bij alle toegangswegen naar Urk. Mensen die niet aannemelijk konden maken waarom ze naar Urk wilden, werden terug gestuurd. Volgens de burgemeester is het lastig aan te geven hoeveel mensen retour werden gestuurd: ,,Maar er was geen sprake van auto's die in colonne naar Urk reden." Uiteindelijk werden twee mannen aangehouden. De een kon geen legitimatie laten zien, de ander had een honkbalknuppel in de auto liggen.

Op sociale media worden grif berichten gedeeld over mensen van buitenlandse komaf die naar Urk willen komen om het op te nemen voor het gezin Boukhizzou. Zelf distantiëren de gezinsleden zich van oproepen tot wraak. ,,We kennen niemand van hen en we hebben zeker niemand opgeroepen om hiernaartoe te komen."

De vader, Saïd Boukhizzou, is visserman op de Z 60 en was op het moment van de rellen in Eemshaven, hij keerde terug naar Urk om bij zijn gezin te zijn.

De uit de hand gelopen ruzie leidde maandag tot rellen in de buurt, waarbij verkeersborden vernield werden en brandjes gesticht. De politie veegde toen de wijk schoon. Op dinsdag was het rustig op de Noorderpalen, waar diverse agenten in de directe omgeving van de woning aanwezig waren.

Burgemeester Pieter van Maaren liet dinsdag weten de gang van zaken onaanvaardbaar te vinden. Hij riep burgers op om bij dergelijke rellen thuis te blijven en niet te gaan kijken. Toch waren dinsdag veel nieuwsgierigen op de been. Een ambtenaar van de gemeente bracht dinsdagmiddag een bezoek aan het gezin. De burgemeester belde 's avonds om hen een hart onder de riem te steken.

De hele dinsdag werd al via sociale media opgeroepen om opnieuw rotzooi te schoppen. Omdat daarbij Snackplaza als verzamelpunt werd genoemd, besloot de cafetaria haar deuren te sluiten. Toen zich aan het begin van de avond een groep jongeren met vuurwerk verzamelde aan het begin van de Richel, besloot de koster van de nabijgelegen Ichthuskerk de catechisaties af te gelasten.

Volgens de burgemeester wordt voor de komende dagen met alle scenario's rekening gehouden. ,,Indien nodig kunnen we een noodverordening uitvaardigen, waarbij samenscholingen verboden worden en de politie extra bevoegdheden krijgt. In overleg met politie en justitie wordt gekeken welke inzet nodig is om de orde te bewaken."