Het Urkerland
Archieffoto van een eerdere Suydersee triatlon. Archieffoto van een eerdere Suydersee triatlon.
2

Zaterdag: zesde editie triatlon

Zwemmen, fietsen en hardlopen zijn drie prachtige individuele sporten om naar te kijken, maar de combinatie van deze drie sporten binnen de triatlon is misschien nog wel het spectaculairst. Aankomende zaterdag is het zover: de zesde editie van de Suydersee Triatlon op en rondom Urk. De reacties op de laatste edities waren ronduit lovend en ook deze editie belooft weer mooi te worden!

Vooral het zwemparcours is uniek. De deelnemers van de kwarttriatlon starten om tien uur ter hoogte van restaurant De Kaap en zwemmen om het dammetje heen. Vervolgens zwemmen zij langs de plankier de haven in en aan het eind van het dammetje gaat men via speciale trappen richting de wisselzone. Deelnemers van de achtste ronde starten ter hoogte van het dammetje en volgen dan dezelfde route. Vanaf het dammetje en de plankier is de race voor de toeschouwers heel goed te zien en kan men de zwemmers op de voet volgen.


Fietsen


De wisselzone is bij het douchegebouw. Daar staan de fietsen op de deelnemers te wachten. Deelnemers stappen hier op de fiets en gaan via de boulevard en het vuurtorenpad, richting de dijk. Deelnemers van de kwart gaan bij de Schaapskooi de polder in om richting Lemmer te fietsen. Net voor Lemmer gaat men richting de dijk weer terug naar de wisselzone. In totaal een ronde van 40 kilometer. Deelnemers van de achtste ronde komen na een parcours in de polder via de dijk Urk binnen rijden. Vanaf de dijk kunnen toeschouwers de fietsers mooi binnen zien komen. Na het omwisselen lopen de deelnemers weer via de dijk naar 'het watervalletje'. De finish is onder aan de dijk, vlakbij het parkeerterrein.


Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, want voor beide rondes is het volle bak! Vanuit heel Nederland komen de deelnemers, die de uitdaging van de Urker triatlon niet kunnen weerstaan. Daarmee is de Suydersee triatlon een van de grootse sportevenementen van Urk! Het publiek wordt getrakteerd op een prachtig evenement, iedereen wordt aangemoedigd, maar de Urkers krijgen uiteraard wat extra aansporing. Voor de Urkers zijn er aparte klassementen. De prijsuitreiking is om half één.