Het Urkerland
Andere vuurtorens draaien met de klok mee, die van Urk gaat andersom. Andere vuurtorens draaien met de klok mee, die van Urk gaat andersom.
14

Waarom draait onze vuurtoren linksom?

Voorzitter Johan Nooitgedacht streek recent met de Nederlandse Vissersbond neer op Urk. In het kader van die verhuizing werd onlangs een ginkiestocht gevolgd. Dat riep bij de man uit Lemmer een prangende vraag op: waarom draait de Urker vuurtoren linksom? Daarover gaan diverse verhalen, maar welk verhaal klopt nu echt?

Nooitgedacht hoorde tijdens de wandeling dat de vuurtoren van Urk misschien wel de enige is die linksom draait. Gebruikelijk is dat een vuurtoren met de klok meedraait. ,,Ik dacht: er zal toch wel iemand op Urk rondlopen die de werkelijke verklaring daarvoor heeft?"


De voorzitter hoorde ook dat de Urker vuurtoren geen ronddraaiend licht heeft, maar een vaste lamp, waarbij door middel van een draaiende afscherming eens per vijf seconden een lichtbundel geproduceerd wordt.Van de gids hoorde Nooitgedacht dat de linksom draaiende lichtbundel als het ware de schepen richting havenmond zwiept. ,,Als dat de verklaring is, dan zou die in elk geval alleen voor Urk gelden want er zijn vele havens waar je dan op de klippen zou lopen."


Nooitgedacht: ,,Is het soms een Britse elektromotor die het licht doet ronddraaien? Britten draaien hun moeren en bouten ook linksom. Of draait de elektromotor misschien op gelijkstroom en is het simpel te verklaren omdat de monteur het destijds zo heeft aangesloten dat deze linksom draait?"


De vraag bleef hangen bij de vissersvoorman: ,,Het is misschien een simpel weetje, maar ik ben er nu wel benieuwd naar."


Antwoorden van lezers zijn van harte welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..