Het Urkerland
Marij Hakvoort brengt bescherming aan bij Grietje Koffeman tijdens de muggenplaag na de inpoldering. Marij Hakvoort brengt bescherming aan bij Grietje Koffeman tijdens de muggenplaag na de inpoldering.
0

Eerste 'Dag van de Urker geschiedenis'

De stichtingen Erfgoed Urk en Urker Uitgaven, Museum Het Oude Raadhuis en Urk in Wintersferen houden op zaterdag 26 oktober de eerste Dag van de Urker geschiedenis.

Op het programma staan onder andere de uitreiking van de eerste Cornelis de Vries-prijs, de presentatie van een Urcker Kroniek over de ramp met de UK 60 uit 1954 en een symposium over de plagen in de jaren dertig en veertig.


Een paar jaar geleden bleek dat sommige Urker jongeren niet meer weten dat Urk vroeger een eiland was. Het gemeentebestuur is daar flink van geschrokken. De bevolking en vooral de jeugd moet zich meer bewust worden van de eigen geschiedenis, vindt de gemeente. Daarom heeft Urk in de nieuwe cultuurnota opgenomen dat er een jaarlijkse Dag van de Urker geschiedenis moet komen. De gemeente nodigt cultuurhistorische stichtingen en verenigingen uit daar een bijdrage aan te leveren.


Programma


10.00 Uitreiking eerste Cornelis de Vries-prijs.
10.00 Rondleiding met twee onthullingen, vertrek vanaf het museum.
10.30 Inloop in museum Het Oude Raadhuis, ontvangst familie bemanning UK 60 en overige belangstellenden.
11.00 Officiële opening en presentatie nieuwe uitgave Urcker Kronieken.
12.00 Vertoning documentairefilm in het museum.
14.00-16.00 Minisymposium in het museum, sprekers zijn Lucia de Vries, Tiemen Roos, Arjan Baarssen en Bas Visscher.
16.00 Feestelijke afsluiting met hapje en drankje in het museum.