Het Urkerland

'Urk krijgt het niet makkelijk'

De spanning is om te snijden bij Installatiebedrijf Siebert in Genemuiden. Vader Jaap Visscher is supporter van SC Genemuiden. Dochter Jennita was dat ook, maar sinds ze met Riekelt Nentjes door het leven gaat, is Urk 1 de ploeg die zij de winst gunt. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar.

In Genemuiden wordt net als op Urk uitgekeken naar de derby van zaterdag. In huize Visscher wordt met gemengde gevoelens naar de wedstrijd uitgekeken. Jaap Visscher is al lang supporter van SC Genemuiden, daar veranderde niets in toen Riekelt Nentjes zijn schoonzoon werd. Voor Riekelt veranderde er in eerste instantie wel iets. Hij meldde zich aan bij de groen-witten, waar zijn vrouw destijds in een vrouwenteam speelde. Al snel werd duidelijk dat de toekomst van Riekelt en Jennita op Urk zou liggen. En dus keerde de Urker voetballer terug.


Zaterdag worden de degens weer gekruist en dat geeft toch wel een apart gevoel in het kantoor in Genemuiden. ,,Ik ben natuurlijk voor SC Genemuiden. Urk krijgt het zaterdag zeker niet cadeau en als het gelijk eindigt ben ik wel tevreden. Maar ik hoop dat mijn club wint. Maar als Riekelt scoort ben ik uiteraard ook wel een beetje trots", zegt Jaap Visscher.


Jennita wil niets weten van een gelijkspel: ,,Urk gaat voor drie punten en de ploeg van Riekelt wint met 2-1. En Riekelt scoort!" Jaap: ,,Genemuiden staat bovenaan en tegen Urk is het altijd weer een aparte wedstrijd. Het lijkt alsof SC Genemuiden dan altijd iets meer geeft. Maar Urk wil natuurlijk ook extra graag van Sportclub winnen, helemaal omdat ze koploper zijn."


Wat de uitslag ook wordt, het zal de verhoudingen binnen de families niet veranderen. ,,Hooguit wat plaagstootjes over en weer. Binnen de lijnen is dat ook zo. Beide ploegen geven altijd alles en het gaat er soms stevig aan toe. Maar na afloop drinken de spelers samen iets en dat hoort ook zo", zegt Jaap.


De vader van Jennita volgt Urk via de media: ,,Wisselvallig en de ondergrens ligt laag", zo omschrijft hij de ploeg van zijn schoonzoon. Hij vervolgt: ,,Toch blijft het een bijzondere wedstrijd. Er is veel spanning rond dit treffen, dat is ook altijd al zo geweest. Dat begint al op school waar kinderen uit Genemuiden en Urk elkaar treffen. Er wordt meteen een lijn getrokken waar wordt bepaald wie de beste ploeg is. En ook in de tapijtwereld, waar veel Urkers werken, is dat blijkbaar zo."


Hoewel moeder Visscher niet bij het gesprek aanwezig is, willen vader en dochter Visscher nog wel even kwijt dat zij de meest fanatieke fan in het gezin is: ,,Zaterdag kan ze er helaas niet bij zijn, maar anders mist ze de wedstrijden tussen Urk en SC Genemuiden niet. Ze wordt wel op de hoogte gehouden van het verloop."


SC Genemuiden is koploper, maar of deze ploeg kampioen gaat worden is nog allerminst zeker voor de familie Visscher. Jennita weet het nog niet, Jaap tipt ACV als een van de belangrijkste kandidaten. ,,Dat is de beste ploeg die ik tot nu toe gezien heb."


De derby tussen Urk en SC Genemuiden begint zaterdag om drie uur op Sportpark De Vormt.