Het Urkerland
Op de foto v.l.n.r. Atie Edink, Françoise Bisschop, Lidewey van Eldik, Ineke Bakker en Jan Verhoeff. Op de foto v.l.n.r. Atie Edink, Françoise Bisschop, Lidewey van Eldik, Ineke Bakker en Jan Verhoeff.
0

Urk viert 75 jaar vrijheid

Een samengestelde projectgroep is sinds 31 oktober bezig met dodenherdenking en Bevrijdingsdag van volgend jaar. Het is volgend jaar precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Landelijk wordt hier extra aandacht aan besteed, iets waar de gemeente graag op in wil haken.

De projectgroep bestaat namens de gemeente uit burgemeester Ineke Bakker, Atie Edink (evenementen), Lidewey van Eldik (cultuur), Françoise Bisschop-Jansen (communicatie) en Jan Verhoeff namens Stichting Urk Promotie. Aanstaande 10 december organiseert de projectgroep een voorlichtingsavond in het gemeentehuis over de bevrijdingsactiviteiten. Bewoners, kerken, organisaties, en instellingen die een bijdrage willen leveren aan '75 jaar bevrijding Urk' zijn daar van harte welkom.Levenslicht


Om mensen in de gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde met de naam Levenslicht. Het kunstwerk bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, waarvan een deel verspreid wordt naar gemeentes. De gemeente Urk sluit ook aan bij deze landelijke herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. Het doel van het lichtmonument is om stil te staan bij het feit dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat deze mensen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. In januari 2020 wordt het tijdelijke lichtmonument onthuld in onze gemeente. Het kunstwerk is een eenmalige, tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten.