Het Urkerland

Gezonken UK 165 gevonden, 2 opvarenden vermist

Update 17:08 Nu het donker is, is gestopt met het actief zoeken door de Kustwachthelikopters, het Kustwachtvliegtuig en de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dat meldt een woordvoerder van de Kustwacht. ,,De ETV Guardian blijft in de buurt van de gezonken viskotter en kijkt uit waar nodig.'' Ook de andere betrokken schepen kunnen blijven zoeken, dit wordt vanuit het Kustwachtcentrum gecoördineerd. Hoge golven en stroming zorgen ervoor dat duiken onmogelijk is. Zo gauw als mogelijk is, wordt een duikactie uitgevoerd, de betrokken diensten bereiden zich hierop voor. ,,Patrouillevaartuig Visarend ligt vanaf morgen ook stand-by en lost de Zeearend af. Het Kustwachtvliegtuig vliegt tijdens haar reguliere patrouillevluchten ook extra over het gebied. Er worden digitale boeien om het wrak heen gelegd om te markeren. Wanneer het weer het toelaat, worden ook twee markeringsboeien rondom wrak gelegd.''

Update 15:51 De omstandigheden zijn nog altijd te slecht om een duikactie naar de kotter te starten. Burgemeester Ineke Bakker heeft uitdrukkelijk gevraagd aan het coördinatiecentrum in Den Helder om als het enigszins mogelijk is toch het water in te gaan. Bij wisseling van het tij zouden volgens een woordvoerder van de gemeente mogelijk betere omstandigheden zich voordoen. Van een duikactie is in ieder geval op dit moment nog geen sprake, meldt de kustwacht: 'er gaat nu geen mens naar beneden'. Wel is de mijnenveger van de Marine, Zr. Ms. Makkum, bezig met het maken van sonarbeelden. 


Update 14:23 Er kan nog niet naar het gezonken schip gedoken worden vanwege het slechte weer, wanneer dit wel mogelijk is, is nog onbekend. Naar verwachting verbeteren de weersomstandigheden morgen niet. De zoekactie in de lucht en op het water is nog in volle gang, er zal in ieder geval nog tot zonsondergang gezocht worden. 


De burgemeester houdt nauw contact met alle betrokken partijen. Burgemeester Bakker heeft inmiddels contact gehad met de families en zal vanmiddag langsgaan bij de families, ter bemoediging en om te kijken wat de gemeente voor de families kan betekenen. Verder heeft de burgemeester contact gehad met minister Schouten, zij spreekt haar medeleven uit tegenover de families en verdere betrokkenen.


Update 12:07 Diverse evenementen, waaronder Urk in Wintersferen en SCAB skoel zijn in verband met de trieste berichten afgelast.


Update 11:21 Berichten dat de opvarenden gevonden zouden zijn, zijn op geen enkele manier bevestigd. Veertien kotters, met name uit Wieringen en Texel, zoeken mee met de Kustwacht en de marine.


Update 10:30 De opvarenden van de UK 165 waren schipper/eigenaar Jochem Foppen (41) en vaste opvarende Hendrik Jan de Vries (27). Ze waren woensdagmiddag om kwart voor vier vertrokken uit de haven van Den Helder, om te gaan vissen op garnalen. 


Update 9:28 Hulpdiensten zijn op de Noordzee, ten westen van Texel, bezig met een massale zoekactie naar twee opvarenden van de UK 165. Van de Urker kotter kwam vanochtend, rond kwart voor zes, een automatisch noodsignaal binnen. Kort daarop werden een leeg reddingsvlot en een reddingsvest aangetroffen. De marine heeft de gezonken kotter inmiddels gelokaliseerd. 


Bij de Kustwacht kwam om kwart voor zes een EPIRB-noodsignaal binnen. Dat wordt geactiveerd als een schip zinkt. Het lukte vervolgens niet om contact te krijgen en het AIS-signaal verdween kort daarna. De kotter verdween op zo'n zeven kilometer uit de kust. Het was op dat moment slecht weer op de Noordzee: windkracht 5 tot 6, met golfhoogtes tot twee meter. De UK 165 viste voor de kust van Texel en de noordkop van Noord-Holland.


Aan de zoektocht wordt deelgenomen door een reddingsboot van de KNRM, twee schepen van de Kustwacht en een mijnenveger van de marine. Twee helikopters wisselen elkaar af en er is ook een vliegtuig van de Kustwacht in de lucht. De Zr. Ms. Makkum, een mijnenveger van de marine, heeft het schip onder water gelokaliseerd. Vanwege het slechte weer kunnen de duikers die aan boord zijn, nog niet het water in. Diverse collega-vissers zijn ook naar het gebied gestoomd om te helpen met zoeken. Ook op het strand van Texel wordt gezocht.