Het Urkerland

Dag 3 zoektocht naar opvarenden UK 165

Update 22:00 We gaan zo de nacht in. Het is nu hopen en bidden dat de zoekactie resultaat zal opleveren, vannacht of morgen. Zo niet dan gaat maandag een kleine vloot van garnalenvissers meewerken aan de zoekactie. Grotere Noordzeekotters kunnen daar niet aan deelnemen, vanwege de situatie in het gebied waar de UK 165 is gezonken.

Update 21:00 Zoals het nu lijkt zullen marineduikers die aan boord zijn van de mijnenjager Makkum, morgen (zondag) rond tien uur opnieuw afdalen naar de UK 165, op zoek naar de beide opvarenden. Vandaag is de kotter verkend, aan de buitenkant onderzocht en zijn maatregelen genomen om zondag voor het eerst de kotter te betreden.


Update 20:00 Bij het wrak van de UK 165 ligt de Zr. Ms. Makkum en de twee schepen Guardian en Zeearend van de Kustwacht. Deze avond gaat de Patriot van Braveheart Marine verder met de zoekactie. In Den Helder is eind van de middag een nieuwe sonar aan boord genomen om verder te zoeken.


Update 19:15 Helaas zijn tot dusverre de opvarenden van de UK 165 'Lummetje' nog niet gevonden. Twee duikteams hebben al wel rondom het wrak de situatie nauwgezet bekeken. De omstandigheden maken dat er vanavond niet gedoken kan worden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen morgenochtend weer duikteams van de marine het wrak nader onderzoeken. Wel zal de Patriot van Braveheart Marine verder gaan zoeken.


Update 17:15 Het is nog onduidelijk of de duikers van de marine vannacht doorgaan.


Update 17:10 Nog geen nieuwe informatie van het duiken. Het is spannend en onzeker, het wordt wel steeds moeilijker, vooral vanwege de stroming. Als de zoekactie vandaag zonder resultaat blijft en de duisternis valt nog verder in, wat dan? Bemanning van de Patriot van Braveheart Marine en de mannen van SOAD (dregteam) die daarop meezoeken antwoorden kort en bondig: ,,We stoppen niet''. 


Update 17:00 De familie is eerder deze dag bijgepraat door de maritieme politie. Een vertegenwoordiger zegt onder de indruk te zijn van de organisatie van de zoektocht.


Update 16:20 Het is nu vooral wachten in grote spanning op de eerste berichten van de duikers. De Patriot gaat nu naar de haven. In Den Helder komt er nieuwe bemanning aan boord. Dan weer verder zoeken.


Update 15:45 Nog geen nieuws van de duikers. Het is wachten in grote spanning. Intussen dit beeld van de mijnenjager Makkum van de Marine, boven het wrak, met de tien duikers aan boord. En de regenboog...


Update 15:00 De duikers zijn zich aan het voorbereiden. Rond half vier vanmiddag is het dood tij en rond die tijd gaan ze waarschijnlijk naar beneden.


Update 14:40 Met behulp van een onderwaterdrone wordt nu gekeken bij het schip. Waarschijnlijk na vier uur gaan de eerste twee duikers naar beneden. Het is wachten op dood tij. Maar op de plek waar de 165 ligt is er eigenlijk nooit een dood tij. Daarom is het heel complex om veilig te duiken.


Update 14:25 Het is rustig weer in het zoekgebied. Vanaf de Patriot wordt gekeken en gezocht met behulp van sonar. Het is nog niet duidelijk hoe laat de duikers het water in gaan. Als ze gaan, dan gaan ze in tweetallen. De tweetallen wisselen elkaar dan steeds af.


Update 13:35 Het Calamiteitenteam op Urk is vandaag niet bij elkaar geweest en wacht met spanning de resultaten van de huidige zoekactie af.  Aan boord van de Patriot van Braveheart Marine bevinden zich onder meer Jelle Hakvoort, directeur van het Urker bedrijf, en Gerrit Hakvoort, van Stichting Opsporings Apparatuur Drenkelingen (SOAD).


Update 13:00 De zoekactie van de duikers van de Marine zal zich waarschijnlijk richten op de brug, het vooronder en de machinekamer van de UK 165, aldus Urker collega's vanmorgen. Er moet bij het duiken vooral rekening gehouden worden met de stroming die er op de aangeven plek is. Om vier uur vanmiddag is het laagtij. Als het tij keert, geeft het volgens vissers de beste omstandigheden voor de duikers van de Marine. Op dit moment ligt de Zr. Ms. Makkum boven het wrak. De Patriot vlakbij en de Guardian en de Zeearend, twee schepen van de Kustwacht, zijn ook nog steeds in de buurt.


Update 12:35 Vanaf de Patriot van Braveheart Marine is het zoeken intussen begonnen. Er wordt echt alles aan gedaan om de twee opvarenden van de UK 165 te vinden. Het meeleven bij de zoekactie die op dit moment plaatsvindt is enorm.
Er komen veel steunbetuigingen binnen op Urk en via social media is er veel medeleven te lezen. Ook Rob Kramer, Commandant Zeestrijdkrachten en Admiraal Benelux heeft namens de Koninklijke Marine zijn medeleven betuigd: ,,De Marine leeft mee met de nabestaanden, vrienden, en de hele Urker gemeenschap. Voor wat het waard is, ik hoop dat onze duikers succes hebben'', aldus Kramer.


Update 12:15  Terwijl het zoeken begint rondom de aangegeven positie, liggen in de haven van Den Helder een aantal garnalenschepen te wachten. De collega's van schipper/eigenaar Jochem Foppen van de gezonken UK 165 'Lummetje' willen graag helpen met zoeken naar de twee opvarenden, maar afgesproken is dat eerst gewacht wordt op de bevindingen van de duikers en op de sonarbeelden vanaf de Patriot. Ook veel schippers vanaf Urk hebben aangeboden te helpen zoeken, maar ook daar wordt nog mee gewacht. Allen volgen met spanning de zoekactie die nu begonnen is.


Update 11:45  De Patriot met geavanceerde zoekapparatuur en de Zr. Ms. Makkum met een team van marineduikers aan boord, zijn nu aangekomen bij de positie waar het wrak van de UK 165 zich zou moeten bevinden. Het zoeken kan met redelijke omstandigheden van start gaan. Waarschijnlijk zal het nog even duren voordat de eerste duikers naar het wrak gaan. Bij de locatie - die intussen aangegeven is met markeringsbakens - liggen ook schepen van de Kustwacht.


Update 11:15 Onder redelijk goede omstandigheden zijn de Patriot van Braveheart Marine en de Zr. Ms. Makkum van de Marine onderweg naar de positie, waar eerder het wrak van de UK 165 is gelokaliseerd. 


Update 10:15 De Zr. Ms. Makkum is zojuist vanuit de marinehaven in Den Helder met tien gespecialiseerde wrakduikers aan boord vertrokken naar de plek waar de UK 165 ligt. Deze mijnenjager lokaliseerde donderdagmorgen met haar sonar het wrak van de Urker garnalenkotter noordwest van Noorderhaaks. Wanneer er vandaag geen resultaat wordt geboekt gaat de duikoperatie zondag door. Weersomstandigheden (windkracht 5) en golfhoogten (3-4 meter) maakten zoeken en duiken tot vandaag onmogelijk, maar de weersomstandigheden zijn nu aanmerkelijk verbeterd.


Update 10:08 In Den Helder wordt aan boord van de Patriot van Braveheart Marine en aan boord van de mijnenjager Zr. Ms. Makkum alles in gereedheid gebracht voor het vervolg van de zoekactie.


In de vroege zaterdagochtend was de Patriot van de Urker onderneming Braveheart Marine vanuit IJmuiden vertrokken. Daar werden de benodigde spullen geladen, in verband met het zoeken vandaag rondom het wrak van de donderdag gezonken UK 165. De Zr. Ms. Makkum vertrekt straks vanuit de marinehaven in Den Helder eveneens naar de locatie van het wrak. Aan boord zijn tien gespecialiseerde wrakduikers. De mijnenjager lokaliseerde donderdagmorgen met haar sonar het wrak van de Urker garnalenkotter, noordwest van Noorderhaaks.