Afbeelding

Opvarenden UK 165 'Lummetje' gevonden

Algemeen

Update 13:10 De families van de omgekomen Jochem Foppen (41) en Hendrik Jan de Vries (27) zijn vanmorgen door burgemeester Ineke Bakker van Urk geïnformeerd over het vinden van de beide vissers door de marine. Er is dankbaarheid dat de zoekactie ertoe geleid heeft dat beide lichamen aan boord van de gezonken UK 165 gevonden en nu ook geborgen zijn, naast het grote verdriet dat beide families getroffen heeft.

Update: 12:50 uur. Er is een einde gekomen aan alle onzekerheid. De opvarenden Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries zijn gevonden. Duikers van de marine hebben de beide vissers aangetroffen in het wrak van de UK 165.  Er is groot verdriet, maar ook dankbaarheid dat de beide plaatsgenoten nu gevonden zijn.

Update 11:15 De weersomstandigheden bij het zoeken zijn goed. Het is hopen en bidden dat aan alle onzekerheid nu een eind zal komen. Ook voor allen die aan de zoekactie van deze zondag deelnemen, is vanmorgen in de kerken gebeden.

Update 10:30 De Landelijke Eenheid van de politie heeft officieel gemeld dat de zoekactie bij de ligplaats van de gezonken UK 165 is hervat.

Update 9:30 Bij het vissersmonument op Urk blijken meerdere bloemen te zijn gelegd. Eén van de tekenen van het meeleven, dat enorm is. In de kerken zal straks gebeden worden, dat de opvarenden van de UK 165 gevonden mogen worden, voor de getroffen families en voor allen die deze zondag deelnemen aan het zoeken naar Jochem Foppen en Hendrik Jan de Vries.

Update 9:15 Een bijzonder bericht van commandant Guido Fretz van de mijnenjager Zr. Ms. Urk. Hij schrijft: Het zal het verdriet niet minder groot maken, maar de bemanning van Zr. Ms. Urk leeft mee met de inwoners van haar naamstad. We hopen dat de collega-zeevarenden snel gevonden worden.

Update 09:00 Door de Landelijke Eenheid van de politie is officieel bevestigd dat vandaag de duikers van de marine in de kotter gaan zoeken. De twee duikteams die gisteren na elkaar bij het wrak waren, hebben de situatie verkend. Waarschijnlijk rond tien uur vanmorgen gaan de eerste twee duikers verder met de zoekactie. Er zijn tien duikers aan boord van de mijnenjager Zr. Ms. Makkum.

Update 7:15 Op deze vroege zondagochtend liggen er vier schepen bij de locatie, waar het wrak van de UK 165 gevonden is. Naast de mijnenjager Zr. Ms. Makkum zijn dat de Patriot van Braveheart Marine uit Urk en de Guardian en Zeearend van de Kustwacht. De Patriot ligt aanmerkelijk dichter bij de locatie dan gisteren en dat betekent dat men dus ook beter heeft kunnen zoeken in de buurt bij het wrak. Dat heeft men vannacht gedaan met een nieuw aan boord gebracht sonar, waarmee ook scans van opzij gemaakt kunnen worden.