Het Urkerland

Kinderen lopen rond met niet-ontplofte vuurwerkbom

Jochies van een jaar of acht die door het dorp lopen met een zware vuurwerkbom waarvan het lont half afgebrand is. Iede Klaas Koffeman wist zaterdagavond even niet wat hij zag. De Urker Tollebeker nam de shell over van de jongens en besloot er mee naar de politie te gaan.

Koffeman werkt als journalist bij Omroep Flevoland. Hij wist ook meteen dat er een verhaal in zat. Levensgevaarlijk vuurwerk dat voor het oprapen ligt: dat is vragen om ongelukken. In Swifterbant liet bijna twee jaar geleden een man het leven toen een soortgelijke bom ontplofte.


Onderzoek wees uit dat het ging om een stuk professioneel vuurwerk, voorzien van een schietlont dat veel sneller opbrandt dan normaal lont. De shell was achtergebleven bij de ijsvlet, waar vlak daarvoor, rond zes uur in de avond, een flinke hoeveelheid vuurwerk was afgestoken.


Koffeman wilde het projectiel inleveren op het politiebureau, maar daar was op dat moment niemand aanwezig. Hij nam de shell daarom mee naar zijn werk en belde toen de politie. Dat leidde tot de nodige ophef. De straat in Lelystad werd afgezet, waarna de EOD de bom meenam en gecontroleerd liet ontploffen.


Foto: Omroep Flevoland.