Het Urkerland
Geert en Cobie Hoekstra-Kapitein gaan naar Irak om zich te verplaatsen in vervolgde mede-christenen. Geert en Cobie Hoekstra-Kapitein gaan naar Irak om zich te verplaatsen in vervolgde mede-christenen.
0

Sterk staan voor vervolgde mede-christenen

Geert (28) en Coby (27) Hoekstra-Kapitein gaan in oktober naar Irak, en lopen daar binnen 15 uur 63 kilometer voor Open Doors. Met deze sponsorloop halen ze 20.000 euro op voor christenen in Irak. Donderdag 13 februari houden ze een 'geheime kerkdienst' in het teken van de vervolgde kerk in het Midden-Oosten.

Geert: ,,Coby en ik werden geraakt toen we hoorden dat vele christenen in Irak er alleen voor staan na IS. Daar komt bij dat er hier zo'n 1,2 miljoen christenen waren (in 2003), en nu nog slechts 0,2 miljoen. We komen niet alleen letterlijk in beweging tegen het onrecht maar we willen juist onze broers en zussen in geloof opzoeken en bemoedigen vanuit Nederland."


,,We krijgen vaak de vraag: 'Is het wel veilig om naar Irak te gaan?' Maar we gaan naar het relatief veilige Kurdistan in Noord-Irak, en Open Doors zal onze groep bij gevaar niet laten gaan. Wat bijzonder is: dit is nabij het Bijbelse Ninevé. In de week dat we daar zijn, ontmoeten we voor IS gevluchte christenen en bezoeken plekken waar kerken zijn kapotgeschoten. Het sponsorgeld gaat hier ook naartoe; vele christenen kunnen hiermee geholpen worden. We hebben al een aantal acties op touw gezet om het geld hiervoor binnen te halen."


Geheime kerkbijeenkomst


In samenwerking met Open Doors organiseren Geert en Coby een geheime kerkdienst. ,,Dit is een bijzondere manier om stil te staan bij hoe onze vervolgde mede-christenen naar de kerk gaan. Christenen daar hebben te maken met doodsbedreigingen en mishandelingen.'' De geheime kerkdienst vindt donderdag 13 februari plaats in de Ichthus om acht uur. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. Facebook: Muskathlon Irak 2020 Geert & Coby.


Geert: ,,Coby en ik werden geraakt toen we hoorden dat vele christenen in Irak er alleen voor staan na IS. Daar komt bij dat hier zo'n 1,2 miljoen christenen waren (in 2003), en nu nog slechts 0,2 miljoen. We komen niet alleen letterlijk in beweging tegen het onrecht maar we willen juist onze broers en zussen in geloof opzoeken en bemoedigen vanuit Nederland."


,,We krijgen vaak de vraag:'Is het wel veilig om naar Irak te gaan?' Maar we gaan naar het relatief veilige Kurdistan in Noord-Irak, al zal Open Doors onze groep niet laten gaan als het te gevaarlijk is. Wat bijzonder is: dit is nabij het Bijbelse Ninevé. In de week dat we daar zijn, ontmoeten we voor IS gevluchte christenen en bezoeken plekken waar kerken zijn kapotgeschoten. Het sponsorgeld gaat hier ook naartoe; vele christenen kunnen hiermee geholpen worden. We hebben al een aantal acties op touw gezet om het geld hiervoor binnen te halen."


,,We krijgen vaak de vraag: 'Is het wel veilig om naar Irak te gaan?' Maar we gaan naar Kurdistan in Noord-Irak, wat het veiligste gebied is van Irak. Wat bijzonder is: dit is nabij het Bijbelse Ninevé van vroeger. In de week dat we daar zijn, zoeken we ook door IS gevluchte christenen op en we bezoeken plekken waar kerken zijn kapotgeschoten. Het sponsorgeld gaat hier ook naartoe; vele christenen kunnen hiermee geholpen worden. We hebben al een aantal acties op touw gezet om het geld hiervoor binnen te halen.''


Geheime kerkbijeenkomst


Met deze unieke presentatieavond komt het leven als christen in de moslimwereld dichterbij dan ooit. ,,Je hoort niet alleen, maar ervaart ook iets van onze vervolgde broers en zussen op afstand daar" De geheime kerkbijeenkomst vindt donderdagavond 13 februari plaats in de Ichthus om 20:00. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. Lees meer over hun reis door te ggogelen op 'Geert Hoekstra Irak' of via hun Facebook 'Muskathlon Irak 2020 Geert & Coby'.