Het Urkerland
Per 1 april moet ook de wegwerpluier in de grijze container. Per 1 april moet ook de wegwerpluier in de grijze container.
0

Luiers moeten per 1 april in de grijze container

Het gemeentelijk afvalbeleid is begin dit jaar veranderd. Onderdeel van die verandering is dat luiers per 1 april van dit jaar niet meer in de groene container gegooid mogen worden. Deze horen vanaf dan - weer - thuis in de grijze container bij het restafval.


De gemeente startte in april 2006 een succesvolle proef waarbij wegwerpluiers bij het gft-afval in de groene container terecht konden. De pampers werden samen met het gft-afval verwerkt tot compost. En als bijkomstig voordeel kwam er meer ruimte in de grijze container. Indertijd liet de gemeente weten op deze manier 'actief te willen bijdragen aan een zo efficiƫnt en effectief mogelijke inzameling en verwerking van huishoudelijk afval'. Er werd vanuit de gemeente een inspecteur ingezet om goede scheiding van de pampers te controleren, met bij overtreding een direct proces-verbaal tot gevolg.

Omdat het contract met het bedrijf in Lelystad dat de luiers kan verwerken tot compost afloopt, mogen per 1 april van dit jaar de pampers dan ook niet meer worden aangetroffen in de groene container. ,,Met veel luiers in de groene container kan de inhoud niet meer gecomposteerd worden. Daarom worden groene containers met veel luiers afgekeurd en niet geleegd'', laat een woordvoerder van de gemeente weten. Dus moeten ze vanaf 1 april in de grijze container worden gegooid, samen met het restafval, dat vanaf dan bovendien in plaats van tweewekelijks, maandelijks wordt opgehaald. Kan dat wel? Een maand volle poepluiers opsparen? ,,In andere gemeenten gaat het ook zo. Ze kunnen ingepakt in een zak in de container gegooid worden en gezinnen vanaf zes personen kunnen een extra grijze container krijgen'', laat de gemeente weten.