Het Urkerland

Liveblog: Urk(ers) en het coronavirus

Update 08:55: Begrafenisvereniging DEL en Talma Thuiszorg doen een dringende oproep: mondkapjes (let op: mét keurmerk) zijn nodig om de medewerkers veilig hun werk te kunnen laten doen. Ondernemers en particulieren die mondkapjes hebben worden gevraagd om die aan de organisaties te doneren.

DINSDAG 24 MAART

Update 18:46: ,,De vermoeidheid, die is heel erg". Riekus en Jannet Meun-Snoek, het Urker stel dat zondag ziek terug keerde vanuit Tenerife, over hun herstel. Donderdag in het Urkerland.

Update 17:03: De lokale goalballvereniging laat tegenover de redactie weten dat zij beschikken over apparatuur om te livestreamen. Mocht er een kerk zijn die nog niet over een livestream beschikt, helpen zij ze graag uit de brand.

Update 15:47: Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk roept op: ,,Onze zorgverleners zijn dag en nacht in touw om iedereen te helpen. Dit kunnen wij alleen maar samen. Help ons in de strijd tegen het coronavirus! Daarom de oproep aan iedereen om gehoor te geven aan de richtlijn van het RIVM om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren.''

Update 12:38: GGD Flevoland heeft een korte vragenlijst met betrekking tot het coronavirus opgesteld en vraagt alle inwoners van Urk om deze in te vullen. Invullen kost ongeveer vijf minuten en kan via https://bit.ly/2QEpHYg.

Update 11:35: De Moriakerk houdt de komende weken elke woensdagavond om 19:30 uur een korte meditatie via de livestream. Dit wordt uitgezonden via de website: https://www.hhgmoria.nl/live-stream/.

De redactie krijgt veel reacties op de acties in de krant voor verjaardagsfelicitaties en berichtjes aan bèbe en bes. Superleuk! Beide acties lopen nog een poosje door en berichtjes met foto blijven welkom. Graag onder vermelding van voor- en achternamen van zoon/dochter en ouders insturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MAANDAG 23 MAART

Update 22:03 Bijna al het gemeentepersoneel werkt vanaf nu thuis. Er blijft een minimale bezetting van vijf personen achter. Burgers worden opgeroepen om hun zaken zo veel als mogelijk digitaal of telefonisch te regelen. Ambtenaren gaan wél digitaal koffiedrinken met elkaar.

Update 20:10: De aangescherpte maatregelen die vanavond door het kabinet zijn afgekondigd, betekenen dat kerkdiensten tot juni niet mogelijk zijn. In overleg zal gekeken moeten worden hoeveel kerkenraadsleden aanwezig mogen zijn bij diensten die vervolgens in beeld en/of geluid worden uitgezonden naar thuiszittende gemeenteleden. De burgemeester krijgt van het kabinet meer vrijheid om maatregelen te nemen de ze in de lokale situatie nodig vindt. Winkels krijgen te maken met strenge regels, kappers en schoonheidssalons moeten dicht.

Update 15:59: 'Lieve bèbe, we blijven net zo lang voor het raam zwaaien, totdat we weer langs mogen komen'. Een ontroerende pagina voor de bèbe's en bessies in Het Urkerland.

Update 11:00: Met de laatste vlucht en de laatste twee stoelen, maar ze hebben het gered: Riekus en Jannet Meun-Snoek zijn gelukkig weer terug op Urk. Hun indrukwekkende verhaal over het verblijf en de ziekte op Tenerife vanmiddag in Het Urkerland.

Update 07:52: Opnieuw een dag in de coronacrisis. Van veel kanten wordt ons gevraagd: waarschuw alsjeblieft, vraag de mensen thuis te blijven of in ieder geval afstand te houden. Een 88-jarige man liep zaterdag in de supermarkt boodschappen te doen. Laten we elkaar helpen het goede te doen. Met name ook de familie van de plaatsgenoten waarbij besmetting is vastgesteld vragen ons om te waarschuwen: neem het serieus!

ZONDAG 22 MAART

-

ZATERDAG 21 MAART

Update 23:22 Er is sprake van een nieuwe corona-patiënt uit Urk. Het betreft een 84-jarige vrouw, die overgebracht is naar Isala Zwolle, waar de besmetting werd vastgesteld.

Update 21:50 Trijntje de Vries-Weerstand is weer op Urk. De 81-jarige vrouw was de eerste inwoonster van Urk waarbij besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Ze wordt nu verzorgd door een dochter. Hendrik de Vries, haar 84-jarige echtgenoot, verblijft nog wel in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Zijn toestand is nog steeds zorgelijk.

Update 20:31 Plaatsgenoten Riekus en Jannet Meun-Snoek zijn op weg naar huis! Het echtpaar mocht gisteren het ziekenhuis op Tenerife verlaten en vliegt vanavond met een speciale vlucht terug naar Nederland.

Update 11:19: Opnieuw is er een vastgestelde besmetting op Urk bekend geworden. Het betreft een 76-jarige plaatsgenoot die dinsdag met ernstige ziekteverschijnselen werd opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar werd vervolgens besmetting met het coronavirus vastgesteld. Onze plaatsgenoot is inmiddels weer thuis gekomen, waar hij verzorgd wordt door zijn echtgenote. Zijn gezondheidstoestand geeft echter nog steeds zorgen.

Update 09:08: Het lijkt redelijk goed te gaan met Riekus en Jannet Meun-Snoek. Ze hebben gisteren het ziekenhuis op Tenerife verlaten en verblijven nu weer in hun hotel. Het paar - besmet met het coronavirus - hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Nederland.

VRIJDAG 20 MAART

Update 22:08: Vanavond is vast komen te staan dat opnieuw een plaatsgenoot positief is getest op besmetting met het coronavirus. Het betreft een 85-jarige man, die gisteravond met ernstige ziekteverschijnselen per ambulance naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek is gebracht. Het gaat hier om het vijfde besmettingsgeval op Urk.

Update 18:46: Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, heeft het Hulpmiddelencentrum besloten om tijdelijk alle externe locaties voor uitleen te sluiten. Dit betekent ook dat het uitleenpunt van ZONL op Urk in Het Dok tijdelijk moet sluiten.

Update 18:00: Jannet en Riekus Meun-Snoek maken het naar omstandigheden redelijk goed. Ze worden beiden nog steeds verpleegd in een ziekenhuis op Tenerife. Wel wordt door familie gevraagd wie er op Tenerife verblijft en het paar eventueel zou kunnen helpen.

Update 16:30: Er wordt plichtsgetrouw gehoor gegeven aan de oproep van de Talma om mondkapjes. Bouwbedrijf Excellent heeft zojuist 160 mondkapjes aan de Talma gedoneerd. De thuiszorg verklaart hier geweldig blij mee te zijn.

Update 16:02: Het gaat gelukkig redelijk goed met de 85-jarige plaatsgenote, bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Zij wordt op Urk in haar eigen woning verzorgd door haar dochter en de thuiszorg.

Update 15:30: De burgemeester heeft een duidelijke boodschap voor het weekend. Alle honken op het bedrijventerrein, of het nu gaat om feesten, kerkdiensten, sociëteiten of zangverenigingen, moeten dicht blijven. Gebeurt dit niet, dan staat daar een boete van maximaal 4.350 euro tegenover.

Update 14:33: De Talma komt mondkapjes tekort. Directeur Wilfred Muller roept mensen op om zoveel mogelijk mondkapjes te brengen: ,,Talma Urk, en dan met name de thuiszorg, kunnen ze nu heel goed gebruiken".

Update 14:22 uur: ,,Het is écht een heel gevaarlijk virus''. De familie van Dubbele van Veen ondervindt het momenteel en wil het graag nog eens benadrukken: ,,Urkers, neem de aanwijzingen en richtlijnen alsjeblieft serieus''.

Update 13:00: Dubbele van Veen (83) wordt momenteel thuis verpleegd door zijn echtgenote. Bij hem werd dinsdag besmetting met het coronavirus vastgesteld. Zijn toestand is redelijk stabiel 'maar hij is nog flink ziek', aldus de familie.

Update 11:21: De verjaardagsactie loopt door in de volgende krant! Jarige kinderen mogen een foto insturen met een klein verhaaltje, onder vermelding van naam, achternaam, en de namen van vader en moeder. Wij plaatsen ze in de krant!

Update 11:02: Hendrik (84) en Trijntje (81) de Vries verblijven nog steeds in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. De familie had gehoopt dat het echtpaar mogelijk bij elkaar op één kamer zou komen, maar dat is nog niet het geval. Bij beiden werd eerder besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Update 10:37: Beyoutiful bloemen maakte gister als een van de eerste winkels bekend haar deuren te sluiten. Eerder sloot ook Alie Post Massage & Beauty de deuren. Zijn er nog meer winkels die uit voorzorg zelf besluiten dicht te gaan? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Update 08:56: Op Tenerife verblijven momenteel Rikus en Jannet Meun-Snoek. Zij waren de afgelopen dagen in quarantaine geplaatst in hun hotel, maar zijn inmiddels zo ziek dat ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis op het Spaanse eiland. Jannet is een dochter van de 85-jarige plaatsgenote, bij wie gisteren besmetting met het coronavirus is vastgesteld.

DONDERDAG 19 MAART

Update 20:40: Opnieuw is bij iemand op Urk besmetting met het coronavirus vastgesteld. Gisteravond is een 85-jarige vrouw na onderzoek door de huisarts met de ambulance overgebracht naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar is ze verder onderzocht en getest, waarna ze naar huis terugkeerde. Vanmiddag werd bevestigd dat het om een besmetting met het coronavirus ging. De plaatsgenote verblijft thuis in isolatie en wordt nu verder verzorgd door haar dochter en door de thuiszorg.

Update 20:36: De berichtgeving in de krant dat Zorgcomplex Het Top haar deuren niet sluit, is inmiddels achterhaald. Naar aanleiding van de nieuwe berichten van de overheid moeten de deuren alsnog gesloten worden.

Update 19:00: Het Berechja College heeft de afgelopen paar dagen hard gewerkt om het leren op afstand zo goed mogelijk te organiseren. Hoe ze dit gaan doen is te lezen via de website van het Berechja College.

Update 17:00: Een tuinder uit de polder bracht vanmiddag als blijk van waardering voor alle medewerkers van huisartsenpraktijk Steenbank een bosje tulpen. 

Update 15:19: Omdat veel mensen thuis werken, staan er meer auto's op straat. De ROVA roept autobezitters op om hun auto zodanig te parkeren dat de vuilniswagens er nog netjes langs kunnen en dat de containers bereikbaar zijn voor de voertuigen.

Update 12:21: Thuiszorg luidt de noodklok! Medewerkers van Talma Thuiszorg komen regelmatig bij mensen of gezinnen waar nog familie of kennissen op bezoek zijn. Dat staat de zorgverlening in de weg. Wilfred Muller, directeur van Talma Urk licht toe: ,,Het staat buiten kijf dat sociale afstand in deze tijd ontzettend belangrijk is, dat geldt ook voor onze medewerkers. Om het risico op besmetting bij onze werknemers te vermijden, zullen ze vertrekken - zonder zorg te verlenen - wanneer er bezoek bij mensen thuis aanwezig is. Op een later tijdstip komen ze terug."

Update 9:31: Huisarts Peter Hildering vanavond in Het Urkerland: ,,We moeten aannemen dat er op Urk al veel met het coronavirus besmette mensen zijn''.

WOENSDAG 18 MAART

Update 21:05: Vandaag is vastgesteld dat ook een 84-jarige inwoner van Urk besmet is met het coronavirus. Hij is de echtgenoot van de 81-jarige plaatsgenote, bij wie besmetting met het virus al eerder was vastgesteld. De man was dinsdag in het Antonius Ziekenhuis in Sneek opgenomen vanwege een gebroken bekken, opgelopen bij een val. Zijn vrouw verblijft sinds zondagmorgen in dat ziekenhuis. Tot dusverre is bij drie Urkers de besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Update 20:45: Hessel Post gaat graag met zijn metaaldetector op pad. Zo ook afgelopen woensdag. Hij wilde even niet aan het Corona virus denken, lekker ontspannen in de vrije natuur. Bij thuiskomst doet hij een verrassende ontdekking als hij een oud zegelloodje schoon spoelt. Hij leest: 'Corona'.

Update 16:55: Zojuist ontving de familie van de 83-jarige Dubbele van Veen het bericht dat hij het ziekenhuis mag verlaten. Onze plaatsgenoot werd maandagavond met ernstige ziekteverschijnselen opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, waar dinsdag besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Zijn herstel gaat zo goed, dat hij nu naar huis mag, waar hij wel in isolatie dient te blijven.

Update: 14:44: RST Zorgverleners, de zorgpartij van appartementencomplex Het Top aan De Noord, heeft de maatregelen aangescherpt. Maximaal 1 bezoeker per dag, mensen met gezondheidsklachten mogen niet naar binnen en alle activiteiten zijn geschrapt.

Update 11:55: De twee Urker families van de plaatsgenoten die in het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn opgenomen vanwege de coronabesmetting, hebben uitvoerig contact gehad met de GGD. Hoewel er binnen de directe omgeving sprake is van een aantal ziektegevallen, wordt er niet meer getest door de GGD. Wel is de familie nadrukkelijk gevraagd om zich strikt aan de regels te houden en contact met anderen te vermijden.

Update 10:55: Het gaat iets beter met de twee Urkers, die in het ziekenhuis van Sneek verblijven vanwege besmetting met het coronavirus. Zowel bij de 81-jarige vrouw als de 83-jarige man is er sprake van een lichte verbetering. Ze liggen niet (meer) aan het zuurstof en hebben een relatief goede nacht gehad.

DINSDAG 17 MAART

Update 22:09: Vanavond is bij een tweede plaatsgenoot besmetting met het coronavirus geconstateerd. De 84-jarige inwoner van Urk werd gisteravond getest nadat hij met een dubbele longontsteking werd opgenomen in het Antonius Ziekenhuis te Sneek. De toestand van de man is stabiel te noemen.

Update 21:46: In een brief aan ouders, leerkrachten en directeuren van scholen, roept de gemeente op om het op iedere manier proberen te voorkomen dat kinderen massaal op dezelfde plek buiten gaan spelen.

Update 20:26: De burgemeester spreekt alle Urker kinderen toe in een videoboodschap: ,,Je moet thuis blijven, spelletjes spelen, puzzels maken en misschien eens een boodschap doen voor anderen die hun huis niet meer uit kunnen".

Update 18:44: Ook de echtgenoot van de 81-jarige plaatsgenote bij wie besmetting met het coronavirus is geconstateerd, blijkt te zijn opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Hij blijkt bij een val zijn bekken te hebben gebroken. Zijn ziekenhuisopname staat dus los van de coronabesmetting van zijn echtgenote, maar hij wordt wel getest.

Update 15:25: Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten heeft de maatregelen rondom begrafenissen aangescherpt. Condoleren mag bijvoorbeeld alleen nog maar schriftelijk. Alle maatregelen zijn te vinden op de website van de DEL.

Update 14:29: HKD vereniging Chongmukwan zendt vanmiddag om drie uur een live work-out uit waaraan mensen vanuit huis mee kunnen doen. De uitzending begint om drie uur en is te bekijken via het YouTube-kanaals van Klaas Barends.

Update 13:08: Het Berechja College gaat de leerlingen morgen lessen aanbieden door middel van livestreams. Tussen tien uur en half twaalf kunnen de leerlingen hun vragen stellen via het YouTube-kanaal van het Berechja College.

Update 12:30: De 81-jarige Urker vrouw bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld, blijft voorlopig nog in het ziekenhuis in Sneek. Aanvankelijk leek de behandeling goed aan te slaan, maar vervolgens bleek het toch nodig de zorg weer te intensiveren.

Update 11:48: De 12 dorpenloop van 18 april is afgelast.

Update 11:30: De inwoner van Urk bij wie de besmetting met het coronavirus is vastgesteld, betreft een 81-jarige vrouw. Ze werd zondagmorgen na aanhoudende klachten per ambulance overgebracht naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Update 10:59: Huisartsen benadrukken in de krant van gisteren het belang van sociale onthouding in de strijd tegen het coronavirus: ,,Geen verjaardagen, krans-avondjes en koffievisite. Beperk je sociale contacten tot een minimum.

Update 10:41: De GGD heeft na de vaststelling van de besmetting met het coronavirus bij een Urker vrouw, direct maatregelen getroffen. De contacten van de besmette vrouw zijn in kaart gebracht. 'De GGD blijft die monitoren. Gezien de toename van het aantal besmettingen in Nederland was de kans reëel dat ook Urk met een besmetting te maken zou krijgen. De betrokken instanties stellen alles in het werk om verdere verspreiding te voorkomen', aldus de officiële bevestiging van de besmetting op Urk.

Update 10:28: Een oproep aan een ieder die schorten met lange mouwen of mondkapjes met een FFP2/FFP3 certificering thuis heeft: Breng ze naar de huisarts of plaatselijke zorginstelling, er is een tekort bij mensen die zorg moeten verlenen.

MAANDAG 16 MAART

Update 19:23: De plaatsgenote bij wie vandaag besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is gistermorgen voor behandeling opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ze kampte voor de ziekenhuisopname al enkele dagen met ernstige griepverschijnselen.

Update 18:53: Vandaag is bij iemand uit Urk besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het betreft een oudere vrouw, die al eerder was opgenomen in het ziekenhuis.

Update 17:25: In de krant van vanmiddag nogmaals de oproep: Hamsteren is nergens voor nodig. Er is genoeg voorraad, maar op deze manieren grijpen mensen mis.

Update 16:03: Scholenvereniging Rehoboth gaat alleen opvang bieden aan kinderen wiens ouders beide een vitaal beroep beoefenen. Zo willen ze de opvanggroep zo klein mogelijk te houden om zo de verspreiding zo goed mogelijk tegen te gaan.

Update 15:03: Huisarts Van Schothorst is in de krant van vanmiddag uitgesproken over het coronavirus: ,,Blijf allemaal zoveel mogelijk thuis."

Update 13:48: In een interview met Het Urkerland krant complimenteert de burgemeester de manier waarop de kerken de corona-maatregelen afgelopen weekend opgepakt hebben. Het hele interview is vanmiddag in de krant te lezen.

Update 11:01: De Talma sluit vanaf morgen haar deuren. Bezoekers en vrijwilligers mogen in ieder geval tot en met 6 april niet meer naar binnen. In urgente situaties worden passende afspraken gemaakt met familie. De maatregelen gelden voor Talma Haven, Talma Het Dok en 't Kompas.

Update 10:55: De plaatselijke tandartsen sluiten hun deuren voor controle-afspraken, deze worden stuk voor stuk afgebeld. Ze blijven alleen open voor spoedafspraken.

Update 09:45: Jannie Mazereeuw plaatste afgelopen zondag een kinderdienst op haar YouTube-kanaal. Dat pakte zo goed uit dat ze vanaf nu iedere dag een video gaat maken voor de jonge thuisblijvers. In ieder geval de komende drie weken iedere dag om drie uur te zien op het kanaal 'Jannie Mazereeuw' op YouTube.

Update 08:56: Op Facebook is een openbare groep aangemaakt om de kinderen van werkende ouders op te vangen. Verschillende mensen bieden hier aan om op kinderen te passen. De pagina is te vinden onder: 'Oppas op Urk gevraagd/aangeboden'.

Update 08:32: Door de verscherpte maatregelen die gisteren bekendgemaakt werden door de overheid zullen ook vandaag berichten komen van winkels die sluiten en activiteiten die niet meer doorgaan. De bibliotheek en het zwembad hebben al laten weten hun deuren te sluiten tot 6 april.

ZONDAG 15 MAART

Update 21:15 uur: De plaatselijke scholen nemen maatregelen om zich voor te bereiden op de sluiting van alle scholen, die in elk geval de komende drie weken geldt. Schoolvereniging Rehoboth laat ouders weten dat gewerkt wordt aan een vorm van thuisonderwijs. Maandag worden ouders door de eigen school ingelicht over de eventuele opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen. Het Berechja College is open voor het ophalen van bijvoorbeeld studieboeken. Ook is opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen mogelijk. Op korte termijn hoopt de school informatie te kunnen geven over onderwijs op afstand. De prioriteit ligt bij de eindexamenkandidaten.

ZATERDAG 14 MAART

Update 19:14 uur: Op vele verschillende manieren gaan de plaatselijke kerken om met de noodverordening rondom het coronavirus. Hieronder een overzicht van de maatregelen per kerk. Aanpassingen zijn van harte welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

HG De Ark 

‘s Ochtends een dienst die vanuit het Kerkje aan de Zee uitgezonden wordt via de website van de kerk. De dienst is ook live te volgen via Omroep Flevoland.

HG De Bron

Leden worden gevraagd de kerkdienst gespreid te bezoeken, tot een maximum van 100 bezoekers. De collecte zal plaatsvinden bij het uitgaan van de kerk. De bediening van de heilige doop wordt uitgesteld, de kinderoppas gaat niet door.

HHK Moria 

Diensten met maximaal 100 personen, die verspreid in de kerkzaal gaan zitten. ‘s Ochtends de middelste 2 rijen, ‘s middags de 2 buitenste rijen. Maximaal 2 personen per gezin. Geen kinderopvang, collectes bij de uitgang.

HHK Elim

Kerkdiensten gaan door. Advies: 1 ouder en de helft van het gezin. Collecte bij de uitgang, online luisteren kan via scanner of kerkomroep.

Gereformeerde Kerk

Drie diensten per kerkgebouw, om 9, 11 en 17 uur. Per dienst maximaal 100 personen. Leden worden gevraagd maximaal 1 dienst bij te wonen. De doopdienst in de Petrakerk en de opwekkingsdienst in De Poort zijn uitgesteld. In De Poort is geen kinderopvang. Collecten aan de deur. De diensten uit De Poort worden live uitgezonden.

CGK Eben Haëzer

In beide kerken worden 3 diensten gehouden, voor elke wijk 1 dienst. Bij meer dan 100 bezoekers kunnen extra gasten terecht in een bijzaal.

CGK Maranatha

Diensten in maart zijn afgelast. Wel worden in de Immanuëlkerk twee diensten gehouden, die worden bijgewoond door de voltallige kerkenraad. Leden worden opgeroepen om deze diensten te volgen via de website van de kerk.

CGK Ichthus

Alleen de kerkenraad is aanwezig bij twee kerkdiensten op de reguliere tijden. Live uitzending met alleen geluid, later zijn ook beelden beschikbaar. Leden worden gevraagd het collectebedrag over te maken.

De stemming voor het beroep op Ds. Sok vindt niet zondag plaats, maar op dinsdag 17 maart sectie 1 en 2), woensdag 18 maart (sectie 3 en 4) en donderdag 19 maart (sectie 5 en 6). Op deze avonden kan van 19.00 tot 21.00 uur gestemd worden.

GKV Rehoboth

De diensten in maart zijn afgelast. Via kerkomroep.nl worden op de reguliere tijden preken uitgezonden. Daar worden ook de afkondigingen en voorbeden genoemd.

NGK Jeruzalem

Alleen de kerkenraad is zondagochtend aanwezig bij de dienst van tien uur. Leden worden uitgenodigd deze dienst per kerktelefoon of computer te beluisteren. De middagdienst gaat niet door, omdat dan een predikant van buiten Urk moet komen.

OGG Jachin Boaz

Kerkdiensten waarbij alleen de kerkenraad aanwezig is. Leden kunnen de diensten volgen via de kerktelefoon, inbellen kan via 690458.

GGiN Menorahkerk

Diensten gaan door, collecte aan de deur.

GG Sionkerk

Een extra dienst om half drie, met maximaal 100 bezoekers per dienst. Advies: 1 of 2 personen per gezin. Collecte bij de uitgang. Online luisteren via kerkomroep.

VGG Kerkstraat

Voor zover bekend gaat de dienst door met maximaal 100 aanwezigen.

VEG De Morgenster

De diensten van maart gaan niet door.

Reformatorische Baptisten

De dienst gaat door met maximaal 100 aanwezigen. De kinderclub, crèche en het kindermoment komen te vervallen. De collecte wordt op een aangepaste manier opgehaald. De samenkomst is live te volgen via YouTube (Refbap Urk).

De Belofte

De samenkomst gaat door met maximaal 100 aanwezigen.

Leger des Heils

De geloofsontmoeting gaat niet door.

PKN Tollebeek

De diensten van maart gaan niet door.

Update 16:35: Woordvoerder Nico Schipper van de gemeente Urk: Formeel is Urk nog steeds coronavrij.

Update 16:32: De gemeente zegt nu dat de eerder door de GGD gemelde coronabesmetting niet op Urk maar in Dronten is vastgesteld. De 'jonge vrouw' waarover de gemeente sprak, woonde voorheen op Urk en dat zorgde voor verwarring bij de GGD, die per abuis doorgaf dat er corona was vastgesteld op Urk. De 46-jarige Urkse telt niet mee in de officiële cijfers, omdat bij haar niet via een test is vastgesteld dat ze daadwerkelijk corona heeft.

Update 16:03: De eerste Urker waarbij vermoedelijk sprake is van corona, is een 46-jarige vrouw. Ze heeft last van milde, griepachtige klachten en verblijft thuis. Bij haar schoonzoon, die net als haar dochter in het ziekenhuis van Harderwijk werkt, is onlangs via een test corona vastgesteld. Dat tweetal woont buiten Urk en ontwikkelde ook milde klachten. Ze zijn recent in contact geweest met de Urkse. ,,Het advies is om thuis te wachten totdat ze zich weer goed voelt, 24 uur daarna mag ze weer naar buiten", zegt haar echtgenoot. ,,We laten geen bezoek binnen en niemand van het gezin gaat naar buiten. Bij andere mensen in het gezin treden inmiddels ook verschijnselen op die met corona te maken kunnen hebben."

Update 15:40: Ook Hallelujah heeft de repetitie afgezegd. Dartvereniging Urk is vandaag wel gewoon open voor maximaal 100 aanwezigen. CGK Eben Haëzer scherpt de richtlijnen aan, de kerk houdt verspreid over 2 kerken 6 diensten. Voor elke wijk 1 dienst, bij meer dan 100 bezoekers, kunnen extra gasten terecht in een bijzaal.

Update 15:15: De eerste corona-patiënt op Urk is in beeld gekomen naar aanleiding van een contactonderzoek bij iemand buiten Urk, waarbij corona is vastgesteld. De Urker is na contact ziek geworden, maar niet dermate ernstig dat opname in een ziekenhuis nodig is. Dokter Van Schothorst: ,,Bij de Urker patiënt is geen test meer gedaan, maar het is reëel om aan te nemen dat hij of zij besmet is. We moeten onrust voorkomen, maar wel voorzichtig zijn. Iedereen met milde klachten moet contact vermijden, dus niet naar verjaardagen gaan of bijeenkomsten."

UPDATE 14:40: EERSTE CORONA-GEVAL GECONSTATEERD OP URK.

Update 12:30: Bruiloften in De Koningshof kunnen gewoon doorgaan, met een maximum van 100 personen per zaal. Bij partijen met meer gasten worden de mensen verdeeld over meerdere zalen. Er worden geen handen gegeven, bij de ingang staan desinfectiepompjes. Uit voorzorg zijn al enkele partijen verplaatst.

Update 11:53: Roelof Tiede Oost over de trouwerij van zijn dochter vandaag: 'Alles gaat door, maar er worden onderling afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat in gemeentehuis en kerk en bij de receptie nooit meer dan 100 mensen tegelijk aanwezig zijn. Verder gebruiken we desinfectiemiddelen en geven we geen handen. Je bent een jaar aan het toeleven naar deze dag en dan is het op het laatste moment volop improviseren geblazen. Maar gelukkig hebben we er mooi weer bij!'

Update 11:35: De manslidmatenvereniging van de CGK Eben Haëzer is inmiddels afgelast. In verband met de noodverordening van de Veiligheidsregio worden de richtlijnen voor de kerkdiensten opnieuw bekeken.

Update 10:54: Crescendo heeft het concert van vanavond in de Bovenkerk in Kampen afgezegd, de repetitie gaat zondag ook niet door.

Update 10:46: De overdracht van de nieuwe kotter LT 295 aan Rense en Johannes de Boer, in IJmuiden, gaat vandaag niet door.

Update 10:23: De Veiligheidsregio heeft een noodverordening afgekondigd, waardoor het houden van bijeenkomsten met meer dan honderd personen strafbaar is. Het is op dit moment onduidelijk of alle kerken daar al rekening mee houden door bijvoorbeeld bij de deur bezoekers te tellen.

Update 9:38 uur: De CGK Eben Haëzer laat de diensten wel doorgaan. Leden hebben een schema gekregen waarin per straat staat wie wanneer verwacht wordt. Voor mensen die niet naar de kerk komen óf toch tweemaal willen, bestaat alle begrip. Bezoekers worden gevraagd verspreid door de kerk plaats te nemen. De manslidmatenvergadering van vanavond gaat door.

Update 9:18: De CGK Maranatha heeft vrijdagavond besloten alle kerkdiensten voor de komende drie zondagen af te gelasten. Wel zullen in de Immanuëlkerk per zondag twee diensten gehouden worden, waarbij alleen de voltallige kerkenraad aanwezig zal zijn. Leden worden opgeroepen om die diensten via audio of beeld en audio te volgen via de website van de kerk.

VRIJDAG 13 MAART

Update 19:17: Ondanks de berichten vanuit de supermarktbranche en de overheid dat 'hamsteren' niet nodig is omdat er voldoende levensmiddelen beschikbaar zullen blijven, zijn er in de supermarkten lege schappen ontstaan. Vooral de desinfecterende handgels zijn slecht verkrijgbaar én het wc-papier bleek enorm in trek te zijn.

Update 16:54: De gemeente meldt dat de veiligheidsregio Flevoland is opgeschaald naar ‘Grip4’. Dit houdt in dat de hulpdiensten en overheden tussen gemeentes beter samen kunnen werken, onder leiding van één coördinerend burgemeester, in dit geval de burgemeester van Almere. Verder adviseert de gemeente met klem om de maatregelen van het RIVM strikt op te volgen. De kerkenraden hebben een brief van de burgemeester ontvangen waarin er tevens op aangedrongen wordt bijeenkomsten met meer dan 100 personen niet door te laten gaan.

Update 16:19: De burgemeester heeft besloten dat de markt komende zaterdag gewoon doorgaat. Veel consumenten doen normaliter van half 11 tot ongeveer 12 uur hun boodschappen op de markt. Om te voorkomen dat er meer dan honderd mensen zich ophouden op de markt, vraagt de gemeente of de consument deze keer ofwel vroeger ofwel later naar de markt wil gaan.

Update 15:55: De maatregelen hebben ook gevolgen voor condoleances en uitvaarten. Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten meldt: er mogen niet meer dan honderd personen aanwezig zijn tijdens een condoleance in de zaal van het rouwcentrum, tijdens de rouwdienst in een kerk of kerkzaal, op de begraafplaats en bij de afsluiting in het rouwcentrum.

Update 15:35: De ThuishavenDoet dag en de opening van de MTB-route 't Urkerbos, die beiden op vrijdag 20 maart zouden plaatsvinden, zijn afgelast.

Update 14:32: Zwembad 't Bun blijft gewoon open en de zwemlessen gaan door, wel mogen er maar honderd mensen tegelijk zwemmen. Op de piektijden wordt het zwembad wel gesloten: woensdag en vrijdag tussen twee en zes.

Update 14:07: GGD Flevoland laat weten dat er tot nu toe geen Urkers met het virus zijn besmet.

Update 13:52: Ook de kwartfinale van de nationale voorleeswedstrijd, die op het programma stond voor 19 maart, wordt geannuleerd.

Update 13:11: De Talma, Het Dok en Het Kompas hanteren met ingang van morgen aparte bezoektijden: van 11.00 tot 12.00 uur en v an 18.30 tot 19.30 uur. Buiten deze tijden zijn de instellingen gesloten voor bezoek. De uitgebreide maatregelen staan op de website van Talma Haven.

Update 12:01: De open dag van Eut de Kunst van aanstaande zaterdag wordt afgelast, reguliere lessen gaan wel gewoon door. Bij symptomen wordt wel gevraagd thuis te blijven.

Update 11:50: Alle basisscholen hebben actie ondernomen op het Coronavirus. Vandaag en gisteren hebben ouders berichten ontvangen. De leerkrachten gaan bewust om met de protocollen die opgesteld zijn door het RIVM. Leerlingen die verschijnselen hebben van verkoudheid of griep worden thuisgehouden; al zijn dat er tot nu toe nog niet veel. Op school leren de leerlingen beter om te gaan met hygiëne. De ouderavond van de reformatorische scholen van volgende week donderdag is afgelast.

Update 11:21: De gemeente heeft aan het einde van de ochtend crisisoverleg, tot die tijd wordt geadviseerd de richtlijnen van het RIVM te volgen. Van de gemeente werken al veel mensen vanuit huis, gemeentelijke dienstverlening blijft bereikbaar.

Update 10:56: Sportvereniging Urk meldt dat Sportpark De Vormt voorlopig dicht gaat voor alle activiteiten.

Update 09:59: De Gereformeerde Kerk Urk gaat zondag drie diensten per gebouw houden. Om 9:00, 11:00, en 17:00 uur. Per dienst worden er dan niet meer dan 100 personen binnengelaten, de risicogroep wordt verzocht thuis te blijven. Gemeenteleden worden gevraagd om slechts eenmaal een kerkdienst bij te wonen. De bediening van de doop in de Petrakerk en de Opwekkingsdienst in De Poort ’s middags zijn uitgesteld. In De Poort is geen kinderopvang, de Zondagschool komt te vervallen. De collecten worden aan de deur gehouden. De belijdenisdienst van komende zondag mag alleen bezocht worden door familie. Meer informatie is te vinden via gku-pkn.nl. 

Update 08:36: De kerkdiensten van de Maranathakerk gaan zondag gewoon door. Wel wordt er een splitsing aangebracht over wie de ochtend- of middagdiensten mogen bezoeken. Deze splitsing wordt gemaakt op basis van de wijken. Een overzicht is te vinden op de website van de Maranathakerk.

DONDERDAG 12 MAART

Update 23:04: De kerkdienst van donderdagavond van de gereformeerde gemeente ging gewoon door, wel werden er maar honderd personen toegelaten tot de dienst. De bibliotheek heeft aangegeven alle activiteiten en cursussen te annuleren. Reguliere bezoeken blijven wel gewoon mogelijk.

Update 20:39: Ook meldt de Groen van Prinstererschool dat kinderen die last hebben van verkoudheid thuis moeten blijven van school. CGV Urk heeft inmiddels laten weten dat er tot 31 maart geen trainingen meer plaats zullen vinden.

Update 20:02: Verschillende kerken hebben vanavond een ingelaste vergadering wegens het virus. Vraag is of de kerkdiensten van aanstaande zondag door zullen gaan. De Hervormde Gemeente De Ark maakt als eerste bekend dat hun kerkdiensten van aanstaande zondag niet door zullen gaan. Ouders/verzorgers met kinderen op de Groen van Prinstererschool hebben inmiddels een mail ontvangen dat kinderen mogelijk naar huis gestuurd zullen worden als er leraren ziek zijn en er geen vervanging is.

Nu het kabinet vanmiddag zware maatregelen bekendmaakte om de verspreiding van COVID-19 te bestrijden, beginnen ook op Urk de eerste afgelastingen binnen te komen. Hieronder een overzicht met de tot nu toe bekende afgelastingen en voorgestelde maatregelen.

De KNVB heeft tot en met 1 april alle amateurcompetities stilgelegd. Dit betekent dat er tot minstens 1 april niet gevoetbald wordt om sportpark De Vormt.

Caritas Urk heeft alle activiteiten voor dit weekend afgelast, ook de Mit Eenkanger zangavond van vanavond gaat niet door.

CDA Urk meldde eerder vandaag al niet meer af te reizen naar bijeenkomsten buiten Urk, voor zover die nog niet afgelast waren.

Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten adviseert ook tijdens condoleren geen handen te schudden. Medeleven tonen kan door een knikje of door een gebaar met de hand op het hart.

Maatregelen van de overheid

De overheid heeft vanmiddag al onderstaande maatregelen en adviezen bekendgemaakt:

Blijf thuis bij griep-, koorts-, of hoestklachten en vermijdt sociaal contact.

Werk zoveel mogelijk vanuit huis, of spreid de werktijden.

Mensen die tot de risicogroep behoren worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, voor de rest geldt: vermijd contact met de risicogroep.

Scholen sluiten vooralsnog niet. Dit omdat de ouders dan ook thuis zouden moeten blijven, die gevolgen zijn op dit moment nog te groot.