Het Urkerland

Liveblog: Urk(ers) en het coronavirus

Update 15:51 uur: ‘Het verbaast me dat kerken zo gedwee de overheid volgen en de coronamaatregelen accepteren alsof het bijna goddelijke wetten zijn.’ Dat zegt dominee A. C. Uitslag zaterdagavond in het radioprogramma Pastorale Vragen Extra. Het programma wordt om 21.00 uur uitgezonden via Radio1 van de Reformatorische Omroep.

Update 14:57: Het Urkerland stopt vanaf morgen met de liveblog ‘Urk(ers) en het coronavirus’. Natuurlijk blijven we onze volgers via urkerland.nl, Facebook, Instagram en Twitter op de hoogte houden van het laatste nieuws.

DONDERDAG 14 MEI

Update 14:30 Anderhalve meter, hoeveel is dat? ,,Ik kan het in ieder geval niet zien'', zegt Janice Ruiten. Janice is blind en zoekt haar weg in de 'anderhalvemetersamenleving'. Je leest haar verhaal vanavond in Het Urkerland.

Update 13:20 De herdenking bij het Vissersmonument is geannuleerd wegens het coronavirus. Ter nagedachtenis aan hen die op zee zijn gebleven, organiseert de gemeente Urk jaarlijks de herdenking bij het Vissersmonument. Veel families en het Urker mannenkoor ‘Crescendo’ nemen dan deel aan de herdenking in het Kerkje aan de Zee en bij het Vissersmonument. De bijeenkomst, de bloemlegging en de ontmoeting na afloop maken de herdenking waardevol. ,,Dit jaar kunnen we door de maatregelen niet gezamenlijk herdenken op de zaterdag voor Hemelvaart'', laat de gemeente Urk weten. ,,De volksgezondheid is op dit moment de eerste prioriteit. Hopelijk kunnen we in 2021 weer met elkaar samenkomen op de gebruikelijke manier en een waardige herdenking houden.''

Update 12:00 Vanavond in de krant: het interview met de advocaat van Bert van H. Op 30 maart bekende Bert van H. schuld in de zaak rondom de vuurwerkexplosie in een woning aan de Golfoploop, afgelopen november. Advocaat Vingerling: ,,Bert wil schoonschip maken.'' 

Update 8:45 De rijscholen mochten maandag weer van start met de nodige hygiënemaatregelen. Vanaf maandag 18 mei kunnen er weer praktijkexamens worden afgelegd. De theorie-examens worden sinds gisteren weer afgenomen.

WOENSDAG 13 MEI

Update 15:20 De Bedrijvenkring Urk (BKU) houdt morgen, 14 mei, een online corona-expert-spreekuur. Dit webinar begint om vier uur en is bedoeld voor ondernemers die vragen hebben over coronaregelingen, -subsidies en -steunmaatregelen. bedrijvenkringurk.nl/evenementen/corona-expert-webinar/.

Update 9:00 Op Urk vulden 616 mensen de de tweede vragenlijst van de GGD in over de coronamaatregelen. Uit die gegevens blijkt dat 48% van de mensen de handen wast na een toiletgebruik, 58% zich aan de anderhalve meter afstand houdt en dat 27% zich eenzamer voelt. Bekijk het volledige onderzoek via https://www.eengezonderflevoland.nl/cijfers/covid-19-vragenlijst/.

DINSDAG 12 MEI

Update 9:00 De bibliotheek gaat maandag 18 mei weer open voor kort bezoek. Leden kunnen dan weer boeken inleveren en nieuwe boeken lenen. De koffiehoek en leestafel blijft voorlopig nog afgesloten. De spreekuren en cursussen worden nog uitgesteld. 

MAANDAG 11 MEI

Update 20:00 De 15-jarige Willem Barends is aan de beterende hand. Hij werd afgelopen woensdag positief getest op corona. Zijn klachten waren toen zo ernstig, dat hij van het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht werd naar de intensive care in Groningen.

Update 16:00 Op Urk worden 3.100 banen geraakt door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van de provincie Flevoland. In de krant van vanavond meer over de economische gevolgen van de crisis.

Update 13:00 De zwemlessen in 't Bun gaan donderdag weer van start. Wel gelden hier strenge protocollen voor. Meer hierover in de krant van vanavond. 

ZATERDAG 9 MEI

Update 12:30: Zingen in de Zomer 2020 gaat niet door in de vertrouwde vorm. De organisatie beraadt zich nog over een aangepaste versie, maar intussen is het evenement op YouTube een enorm succes, met soms 30.000 bezoekers per dag.

Update 11:58: Plaatselijke kappers en schoonheidssalons gaan maandag weer open. Meteen na de mededeling van minister-president Mark Rutte stond de telefoon al roodgloeiend bij ondernemers. Diverse kapsalons hanteren voorlopig verruimde openingstijden om de grote vraag aan te kunnen.

VRIJDAG 8 MEI

Update 15:26: De 15-jarige Willem Barends is opgenomen op de Kinder IC in Groningen. Hij is positief getest op corona. Naast hoofd- en nekpijn en pijn op de borst met ademen heeft hij een luchtweginfectie. Voor nu hoeft hij niet aan de beademing.

Update 14:35: De aangekondigde versoepelde bezoekregels voor tehuizen gelden niet voor Talma Haven en Het Dok, laat directeur Wilfred Muller weten. De deuren blijven daar nog in ieder geval tot 20 mei gesloten.  

Update 11:30: De bibliotheek opent maandag 18 mei gedeeltelijk weer haar deuren. Leden kunnen boeken inleveren en nieuwe boeken lenen. Reserveren is ook weer mogelijk. Helaas is er nog geen mogelijkheid om te lezen, werken, studeren of koffie te drinken. Ook wordt gewacht met het programmeren van activiteiten, spreekuren en cursussen.

DONDERDAG 7 MEI

Update 22:30 De motie van het CDA en de CU over het aandringen op het aanpassen van de coronaschooltijden van Schoolvereniging Rehoboth heeft vanavond tijdens de online raadsvergadering geen steun gekregen. SGP en Hart voor Urk, GB en PVV zijn tegen: ,,De schoolvereniging handelt binnen de ruimte die er is en verder dan het gesprek dat de wethouder al heeft gehad met de scholen, gaat de rol van de gemeente niet.’’ 

Update 19:45 De eerste online vergadering van de gemeenteraad is een feit. Na wat kleine opstartprobleempjes loopt het nu prima. Wie wil kan meekijken en -luisteren via https://channel.royalcast.com/urk/#!/urk/20200507_1  Op het programma staat onder meer een motie over de corona-schooltijden van Schoolvereniging Rehoboth. 

Update 19:10 Voor wie klaar zit voor de online gemeenteraadsvergadering via Urk.nl: nog even geduld, meldt de gemeente. De livestream begint te 'lopen' wanneer de raad compleet is.

Update 17:15 Vanavond in Het Urkerland: Freek Wezelman vertelt over zijn werk als treinmachinist bij NS, waar ook de gevolgen van het coronavirus voelbaar zijn. ,,Het is een hele logistieke happening.'' 

Update 14:30 In de persconferentie werd gisteravond duidelijk dat de binnenbaden weer open mogen. ,,Dat nieuws sloeg in als een bom'', vertelt Bert Schreuder, directeur van Zwembad 't Bun. ,,We zijn druk bezig om te kijken in welke vorm ons zwembad kan openen.'' Het RIVM komt morgenochtend met richtlijnen voor zwembaden, naar aanleiding daarvan stelt 't Bun een protocol op. Het college van B en W moet het protocol goedkeuren, voordat het zwembad kan openen. Wanneer de lessen weer van start gaan, is nog onzeker.

Update 12:30 De kappers en schoonheidssalons mogen aanstaande maandag weer open. Met anderhalve meter afstand tussen klanten, spuugschermen en mondkapjes staan de kappers en schoonheidsspecialisten volgende week weer klaar. 

WOENSDAG 6 MEI

Update 16:18: De Koningshof onderzoekt manieren om recepties geheel conform de maatregelen te houden, mocht dit binnenkort worden toegestaan. Bijvoorbeeld het zodanig inrichten van de locatie dat de anderhalve meter gewaarborgd wordt. Meer hierover in de krant van morgen.

Update 10:50: Spoedeisende eerste hulp-verpleegkundige Cobie Visser in de krant van maandag: ,,Ik schrik nog steeds elke keer weer wanneer ik een CT-scan zie van de longen van een coronapatiënt. Het beeld is vaak veel heftiger dan dat je inschat wanneer je de patiënt ziet".

DINSDAG 5 MEI

Update 20:45 De Christelijke Gymvereniging Urk blijft voorlopig nog gesloten. Voorzitter Cees de Vries meldt: ,,De maatregelen zijn natuurlijk versoepeld op het gebied van sporten, maar wat betreft de gym is dat lastig. Het sporten moet namelijk buiten gebeuren, en dat is niet te doen met de gymapparatuur.'' De vereniging wacht de volgende persconferentie af en hoopt op meer versoepeling.

Update 14:30 Schoolvereniging Rehoboth kreeg kritiek over de aangepaste schooltijden die vanaf maandag 11 mei ingaan. Het college van B en W vindt het rooster 'niet in het belang van ouders, kinderen en volksgezondheid'. Ondanks deze kritiek meldt Rehoboth-directeur Johan de Jong het rooster niet aan te passen, omdat dit op korte termijn niet haalbaar is. 

Update 11:50: De helft van de lokale ondernemers zegt harde klappen te krijgen door de coronacrisis. In een enquête van SPIKKER geeft een derde van de ruim honderd respondenten aan meer dan veertig procent omzet te missen.

Update 08:15 Verlopen rijbewijzen zijn langer geldig, omdat het gemeentehuis beperkt open is door het coronavirus. Ook wordt de geldigheid van andere certificaten, bewijzen, (deel)examens en ook het theorie-examen voor het rijbewijs verlengd.

MAANDAG 4 MEI

Update 16:30 Vanavond in de krant: het verhaal van Gijsbert Cretier, een relatief jonge coronapatiënt die in het ziekenhuis belandde. ,,Deze ziekte is echt een kwestie van leven en dood.''

Update 13:30 Vanavond worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het Oorlogsmonument. Dit wordt gehouden zonder publiek. De herdenking is live te volgen via de website urk.nl.

Update 10:57: Tot dusverre zijn er volgens de officiële cijfers op Urk 68 coronabesmettingen vastgesteld. Dit betreft uitsluitend de gevallen die geregistreerd zijn na de officiële testen. Vanwege de besmetting met het virus zijn 21 patiënten opgenomen in het ziekenhuis.

ZONDAG 3 MEI

ZATERDAG 2 MEI

Update 12:27: Weerstand Hulp en Stichting Babadag Roemenië houden vanavond vanaf half 9 online een gezellige avond, met een quiz waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Aanmelden kan door een appje te sturen naar 06-23367730.

Update 11:05: Gijsbert Cretier (44) is deze week na een vijfdaagse verblijf in het ziekenhuis weer thuis gekomen om verder te herstellen van corona. 'Ik heb echt een jas uitgedaan', zegt hij. Tegelijkertijd ziet hij dat veel plaatsgenoten de ziekte te weinig serieus nemen: 'Er wordt te nonchalant mee omgegaan, neem corona alsjeblieft serieus, het is een zaak van leven en dood.'

VRIJDAG 1 MEI

Update 21:14: Ledenvereniging Oude en Nieuwe Land stelt 5000 euro beschikbaar middels een coronafonds. De spelregels: aanvragers dienen lid te zijn van Ledenvereniging Oude en Nieuwe Land, aanvragen moeten specifiek met deze coronatijd te maken hebben én het initiatief moet een positieve impact hebben op een grote groep mensen. Initiatiefnemers kunnen aanspraak maken op maximaal 500 euro. Aanvragen kunnen tot en met woensdag 6 mei (inclusief korte uitleg en begroting) gemaild worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Update 20:16: De jaarlijkse Ansjooprace gaat dit jaar niet door – een flinke strop voor de Stichting Urker Botter. De SUB vraagt daarom steun vanuit de bevolking. Meer informatie via nieuw.urkerbotter.nl.

Update 16:37 uur: De dodenherdenking op maandag 4 mei gaat in aangepaste vorm door en wordt gehouden zonder publiek. Het nationale vlagprotocol is ook aangepast: het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt iedereen om voor eenmaal op 4 mei de vlag de héle dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Update 15:16: De online raadsvergadering van de gemeenteraad is verplaatst naar donderdag 7 mei, vanaf 19.00 uur. Deze bijzondere vergadering is door publiek te volgen via een livestream op de gemeentelijke website urk.nl.

Update 13:07: Huisartsen zien een stabilisatie van het aantal besmette patiënten. ,,Ziekenhuisopnames vanwege het virus zijn minimaal en andere, chronische, zorg kunnen we zachtjesaan uitbreiden'', vertelt huisarts Antonie van Schothorst van Het Dok. Kortom, de strenge maatregelen lijken vruchten af te werpen.

DONDERDAG 30 APRIL

Update 17:21: Nu de kinderen (gedeeltelijk) weer naar school kunnen, en daar hun verjaardag kunnen vieren. Heeft de redactie besloten om vanaf 1 mei een bijdrage te vragen voor de verjaardagsberichten. Een berichtje in de krant kost voortaan tien euro, inclusief foto. Berichten mogen vanaf nu ingestuurd worden naar een speciale invulpagina; www.actie.heturkerland.nl.

Update 16:10: Bert van H., die verdacht wordt van de aanslag met een vuurwerkbom op een woning aan de Golfoploop heeft schuld bekend in een brief aan de bewoners. Meer hierover in de krant van vanmiddag.

Update 14:41: Door een technische storing bij het gemeentehuis is de digitale raadsvergadering van vanavond uitgesteld. Ook de telefonische storing is nog niet opgelost, het gemeentehuis blijft telefonisch dus nog onbereikbaar.

Update 13:46: 'Dankbaarheid bij Het Top en De Thuishaven'. In de krant van vanmiddag een verhaal over het woonzorgcomplex aan de Noord en de coronacrisis.

Update 10:10: De huisartsenpost in Het Dok heeft een UV-deken van het Urker bedrijf Aquamar op laten hangen in de wachtkamer. ,,De grote lamp wordt aan het plafond gemonteerd en doodt alle micro-organismen in de lucht, waaronder het coronavirus", aldus Lub Kramer van Aquamar.

WOENSDAG 29 APRIL

Update 14:25: Holland Fisheries Event 2020 vindt plaats op 2 en 3 oktober 2020 op Urk en kan vooralsnog, afhankelijk van het landelijke beleid, doorgaan op de geplande datum. De organisatie neemt haar verantwoordelijkheid en zal zo nodig veiligheidsregels en de 1,5 meter regel naleven op de beursvloer.

Update 10:08: Vanuit de Rehobothkerk wordt iedere woensdag een Bijbelverhaal voor kinderen verteld. De komende weken wordt zo opgebouwd naar het Pinksterfeest. De uitzendingen zijn vanaf twee uur 's middags te zien en bestaan uit een verhaalvertelling, een kinderliedje en het maken van een werkstukje.

DINSDAG 28 APRIL

Update 19:48: Caritas Urk heeft voor de meivakantie een aanbod van extra activiteiten samengesteld. Dagelijks worden leuke filmpjes, tips, quizzen en puzzels op de socialemediakanalen geplaatst en vanaf dinsdag is het ook mogelijk samen met een sportcoach te gaan mountainbiken.

Update 16:42: Ook de gemeenteraad ontkomt niet aan coronamaatregelen. In de afgelopen dagen leverden de partijen schriftelijk punten aan voor de commissievergaderingen en de gemeenteraad komt eind deze maand online bijeen.

Update 16:01: De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan hebben ook ernstige gevolgen voor mensen die problemen hebben met verslaving. Waypoint merkt dat de telefoontjes met vragen en zorgen toenemen. Daarom is het inbelspreekuur nu niet alleen op maandag maar dagelijks te bereiken van 09:30 tot 12:30 uur.

Update 13:47: Dominee Th. L. Zwartbol van de plaatselijke Jachin Boazkerk verzorgt op woensdagavond 29 april een meditatie. Deze is 's avonds om half acht te beluisteren via de kerktelefoon en scanner.

MAANDAG 27 APRIL

Update 21:51: Caritas en de gemeente bieden een mooi overzicht van Woningsdag 2020 in het oranjejournaal. Ook de winnaar van de mooiste koninklijke namen- en de kleurplatenactie worden in de video bekendgemaakt. Het filmpje is te zien via https://www.youtube.com/watch?v=F09-VZTsNWY.

Update 14:00: De Koningsdag-kleurplatenactie heeft ontzettend veel kleurplaten opgeleverd. Op de Facebookpagina van Koningsdag Urk staat een filmpje van de kleurplaten. De prijswinnaars worden vanavond bekend gemaakt in het Urker Koningsdagjournaal.

Update 13:16: Een aantal in Urker dracht geklede kinderen mochten vanmorgen het Wilhelmus zingen voor een item van Hart van Nederland. Naast het Wilhelmus voerden ze 'Gewoen een vissien eten' en 'Oenze bult' van Leuster. Het item is vanmiddag om vijf uur te zien op SBS6.

Update 9:57 Bij diverse bakkers stonden vanochtend anderhalvemeterrijen, van mensen die oranjesoezen kwamen ophalen.

Update 9:37 Een muzikaal begin van Woningsdag met Showband Urk. Ze speelden vanochtend bij verschillende zorgcentra.

Update 8:50 Koningsdag/Woningsdag is begonnen. Om half tien luiden de kerkklokken en daarna, vanaf 9:45 is de aubade te volgen via Omroep Flevoland. Ter herinnering nog eenmaal het programma voor vandaag.

Update 8:03 De plaatselijke politie kijkt ook terug op een relatief rustige Koningsnacht. Rond half een werd ingegrepen toen zich in het Wilhelminapark een grote groep jeugd had verzameld die zich volgens agenten vervelend gedroeg. Een bromfiets werd in beslag genomen en elf aanwezigen kregen een bekeuring vanwege samenscholen. In de meeste gevallen ging het om een boete van 380 euro. 'Daarmee ging het uit als een nachtkaars', aldus de politie.

Update 7:45 Het verbod op rijden met brommers zonder uitlaat is afgelopen nacht goed nageleefd. Wel moest de brandweer diverse keren uitrukken voor kleine brandjes. Rond één uur ging een coniferenhaag aan de Holkenkamp in brand. Tegen drie uur was het raak bij struiken op De Akkers, rond kwart voor vijf moest een containerbrand op het Achterland geblust worden en iets voor half zes stond een coniferenhaag op Lange Dam/Molenkamp in brand. De brandweer vermoedt dat veel brandjes ontstaan zijn door illegaal vuurwerk, dat afgelopen nacht regelmatig werd afgestoken.

ZATERDAG 25  APRIL

Update 12:42 Vrienden van Urk heeft ter ere van de honderdste verjaardag van Pieter Gerssen een mooi filmpje op de Facebookpagina geplaatst. Bekijk het hier.

Update 11:17 Koningsdag = Woningsdag. Hoe zat het ook alweer? Wat gaat er maandag wél door en wat niet? En hoe kunnen we er vanuit huis toch een koninklijke dag van maken? Lees hier het programma.

VRIJDAG 24 APRIL

Update 20:40 Een bezoek aan de tandarts, dat kan vanaf volgende week weer bij alle praktijken op Urk. Tandartspraktijk op Urk ging afgelopen woensdag al open, Cool Dental Clinic vanaf komende dinsdag en Van der Kist vanaf woensdag.

Update 15:10 Op Koningsdag organiseert Caritas Urk een verkiezing voor de leukst verklede Oranjefan. Iedereen kan daar maandag 27 april aan meedoen door een foto in te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Insturen van verklede Oranjefans kan tot 17:00. De winnaar krijgt een mooie prijs.

Update: 12:40 De scholen van Schoolvereniging Rehoboth gaan per 11 mei weer open. De leerlingen worden in twee groepen gedeeld en gaan vanaf dan in twee ‘shifts’ naar school. De eerste groep gaat van 8:15 tot 10:30 naar school; de tweede groep van 11:00 tot 13:15. Kinderen werken ’s middags aan ‘thuiswerk’.

Update 10:36: De beelden van de zeven Urker jongeren die verdachten worden van van vernielingen aan het gemeentehuis op zaterdagavond 15 februari werden gisteren vrijgegeven in Bureau Flevoland. De beelden zijn te bekijken via https://www.youtube.com/watch?v=auBD-fAwJm0.

Update 10:20: Het is vandaag de dag van de Lintjesregen. Ondanks de coronacrisis gaat dit wel door. Op dit moment bezoekt de burgemeester de gedecoreerden. Hun namen zijn vanaf twaalf uur te lezen op urkerland.nl.

DONDERDAG 23 APRIL

Update 15:56: In de krant van vanmiddag een interview met Trijntje de Vries, de eerste Urker coronapatiënt.

Update 14:59: Vanmiddag geeft de politie beelden vrij van zeven Urker jongeren die verdacht worden van vernielingen aan het gemeentehuis op zaterdagavond 15 februari. De beelden worden laten zien in Bureau Flevoland van Omroep Flevoland.

Update 10:54: SV Urk laat weten Sportpark de Vormt 29 april aanstaande weer open te stellen voor trainingen voor de spelersgroep tot en met twaalf jaar. ,,Het betreden van het voetbalveld onder deze weersomstandigheden mag worden gezien als een opluchting voor vele clubleden", aldus SV Urk.

WOENSDAG 22 APRIL

Update 16:09: Jan (91) en Griet (86) Pasterkamp, voorheen van het Noorderzand, zijn zondag overgebracht naar Het Dok. Ze worden daar vanwege een coronabesmetting op één kamer verzorgd, hun beider toestand is erg zorgelijk.

Update 12:06: De GGD meldt dat van de mensen die zich laten op het coronavirus laten testen in de teststraat in Lelystad, 19 procent ook daadwerkelijk corona blijkt te hebben. In deze teststraat wordt voornamelijk zorgpersoneel getest en daarnaast een kleiner aantal personen die in andere cruciale beroepsgroepen werken. Dagelijks worden bij de GGD in Lelystad zo'n honderd coronatests uitgevoerd.

Update 10:26: Ook de plaatselijke schoolbesturen reageren overwegend positief op het besluit van de overheid om na de meivakantie de basisscholen weer open te stellen. Er wordt momenteel druk overlegd over hoe dit precies ingevuld gaat worden.

Update 09:25 De Rehobothkerk laat iedere woensdagmiddag vanaf twee uur een Bijbelverhaal zien via haar YouTube-kanaal. Er wordt afgesloten met een liedje en een werkje. Doelgroep: 3+. 

DINSDAG 21 APRIL

Update 18:00 De GGD en het RIVM roepen alle Flevolanders op om de nieuwe vragenlijst in te vullen. Op Urk bleef het respons op de vorige vragenlijst namelijk laag. De resultaten hiervan zullen met het kabinet gedeeld worden en meewegen in hun besluit rondom corona. https://research2evolve.datacoll.nl/xyscfselyi?l=nl #Enquete #CoronaUpdate 

Update 16:46: De Eben Haëzer verzorgt elke dinsdag- en donderdagavond om acht uur een meditatie. Deze is te volgen via de scanner, kerktelefoon en het internet. Daarnaast wordt er elke werkdag om half elf een verhaal voorgelezen voor de ouderen door iemand van de vrouwenvereniging.

Update 14:48: Vandaag is de oudste inwoner van Urk, Pieter Gerssen, honderd jaar oud geworden. Hij vierde zijn verjaardag in de Talma. Familie en bekenden verzamelden zich bij het praatraam om hem te feliciteren. Ook was de burgemeester aanwezig, van de gemeente kreeg Pieter een bos bloemen.

Update 13:37: Dominee Zwartbol is morgenavond met een meditatie via de kerktelefoon en scanner te beluisteren. De aanvang is half acht.

MAANDAG 20 APRIL

Update 16:32: ,,Dat het afscheid zo moet... verschrikkelijk". In de krant van vanmiddag een verhaal over begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten en de coronacrisis.

Update 15:36: In de krant van vanmiddag: Het verhaal van Eddy Fruijtier die door het coronavirus op de intensive care belandde en daar in coma gehouden werd.

Update 11:25: Het aantal bevestigde coronabesmetting op Urk is sinds afgelopen woensdag rap opgelopen van 44 naar 57. Dit komt mede doordat er sinds vorige week meer mensen getest worden, met name medewerkers uit de zorgsector. 

ZATERDAG 18 APRIL

Update 15:43: Steeds meer Urker zorgmedewerkers met ziekteverschijnselen worden getest. De afgelopen dagen kwamen onder andere besmettingen aan het licht bij vrouwen van 36, 38 en 48 jaar, werkzaam in de zorg. De ziekteverschijnselen zijn vergelijkbaar met een reguliere griep. De patiënten blijven thuis in quarantaine. Dikwijls hebben familieleden ook last van klachten.

Update 12:02: De plaatselijke folderbezorgers van Armada hebben onlangs gehoord dat het per direct einde oefening is. Door de coronacrisis is het aantal folders de laatste weken dramatisch gedaald. Een andere verspreider blijft nog wel folders rondbrengen.

VRIJDAG 17 APRIL

Update 14:25: Ook bij een 33-jarige plaatsgenote is besmetting met het coronavirus vastgesteld. Zij is werkzaam in de palliatieve zorg in Lelystad en had te kampen met ernstige ziekteverschijnselen. Het gaat al iets beter met haar en ze is nu thuis op Urk in quarantaine.

Update 11:35: Met sommige coronapatiënten lijkt het langzaam maar zeker wat beter te gaan. Plaatsgenoot Eddy Fruijtier is nog steeds ernstig, maar hij mocht de Intensive Care verlaten in het Antonius Ziekenhuis, waar hij nu op de 'normale' corona-afdeling verpleegd wordt. Hendrik de Vries, één van de eerste coronapatiënten uit Urk, wordt nog verpleegd in het Dr. Jansencentrum in Emmeloord maar de familie verwacht dat hij binnenkort weer naar huis mag. Zijn vrouw Trijntje, de eerste coronapatiënte op Urk, is al langere tijd thuis en komt zelfs al weer buiten.

DONDERDAG 16 APRIL

Update 15:16: Het aantal met het coronavirus besmette mensen is op Urk in verhouding met andere gemeenten in de omgeving groot. Dat is de conclusie die de huisartsen van Het Dok trekken. Dokter Antonie van Schothorst: ,,Het virus heeft zich hier mede door de grote sociale samenhang waarschijnlijk makkelijk verspreid.'' Veel besmettingen, maar wel een stabilisatie, zien de huisartsen. ,,Dat betekent niet dat er minder zieken zijn. We zien vooral hele families en gezinnen die in verschillende mate klachten hebben. Daaruit blijkt dat de besmettelijkheid zeker hoog is. Afstand houden blijft dus gelden.''

Update 11:38: Het is morgen, vrijdag 17 april, precies 75 jaar geleden dat Urk bevrijd is van de bezettende macht in de Tweede Wereldoorlog. De feestelijke activiteiten zijn vanwege het coronavirus allemaal afgelast, maar de gemeente en de projectgroep 75 jaar Vrijheid vragen alle inwoners van Urk om morgen de nationale vlag uit te hangen. ,,We zijn door het virus in onze vrijheid beperkt. Juist nu is het belangrijk om stil te staan bij het belang van een stabiele, rechtvaardige samenleving waarin we omkijken naar elkaar. Het is bovendien een mooi gebaar om alle mensen met cruciale beroepen in de coronacrisis te bedanken voor hun inzet. Zij werken hard voor onze vrijheid'', laat de gemeente weten.

WOENSDAG 15 APRIL

Update 20:30: Tien over Rood organiseert vrijdag in samenwerking met Caritas om half negen een bingo via Facebook. De boekjes zijn drie euro per stuk, zes voor vijftien euro. Meedoen kan door te appen naar 06-28067652.

Update 15:47: Kit Snoek-Loosman (86) mocht vanmorgen thuis komen. Zij werd half maart positief getest op corona en moest na negen dagen thuis verzorgd te zijn alsnog opgenomen worden in het dr. Jansencentrum in Emmeloord. Van daaruit werd ze overgebracht naar Het Dok, nu is ze weer thuis. Het gaat goed met haar.

U pdate 12:37: Vanaf deze week is het mogelijk om àlle bewoners van zorginstellingen met gezondheidsklachten te testen op het coronavirus. Hiervoor was de regel ‘twee per instelling’. Talma-directeur Wilfred Muller is blij met de verruiming van het testbeleid en heeft positief nieuws te melden: ,,Binnen Talma Haven zijn er nog altijd geen besmettingen en we zien gelukkig ook nog geen bewoners met gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus.’’

Update 10:30: Ook het zorgpersoneel van Talma Urk maakt sinds vorige week bij gezondheidsklachten gebruik van de testmogelijkheid in de teststraat van de GGD in Lelystad. Inmiddels zijn meer dan tien medewerkers daar getest en loopt dat aantal volgens Talma-directeur Wilfred Muller ook nog wel op. ,,Onze teamleiders kunnen zelf personeel hiervoor aanmelden, mocht daar aanleiding voor zijn. De resultaten zijn binnen 24 uur binnen.’’

DINSDAG 14 APRIL

Update 18:12: De gemeente daagt de Urker jeugd uit om in de coronaperiode op een creatieve manier met vrienden uit te hangen, uiteraard netjes volgens alle regels. Creatieve oplossingen kunnen ingestuurd worden met de hashtag #slimmerchillenurk. Iedere vrijdag kan je zo een geldprijs winnen.

Update 17:08: Tot dusverre zijn er 25 vastgestelde en bekende gevallen van coronabesmetting op Urk. Voor het overgrote deel betreft het ouderen, maar ook drie betrekkelijk jonge werkenden in ziekenhuis- en zorginstellingen.

Update 15:45: Berichten van hoop uit het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Eddy Fruijtier (65) ligt daar nog steeds op de Intensive Care maar er is sprake van een lichte verbetering in zijn situatie, zo deelt zijn familie mee. Onze plaatsgenoot werd tot vandaag in coma gehouden.

Update 08:50: Bij een 50-jarige vrouw uit Urk is besmetting met het coronavirus vastgesteld. De plaatsgenote - werkzaam in Talma Hof in Emmeloord - is samen met haar gezin op Urk in thuisquarantaine.

MAANDAG 13 APRIL

Update 12:45: Op deze Tweede Paasdag moeten we opnieuw een besmetting doorgeven. Het betreft een 91-jarige plaatsgenoot, waarbij de besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Hij is samen met zijn echtgenote zeer recent in Het Ankerlicht komen wonen, waar ze nu samen verzorgd worden.

ZONDAG 12 APRIL

Update 12:15: Ontroerend begin van deze Paasmorgen voor de bewoners van Zorgcentrum Talma Haven. Letterlijk: 'Daar juicht een toon, daar klinkt een stem...' https://www.facebook.com/HetUrkerland/videos/212474433373360/

ZATERDAG 11 APRIL

Update 22:10: Weer een nieuwe vastgestelde coronapatiënt op Urk. In Talma het Dok is een 87-jarige bewoonster positief getest op besmetting met het coronavirus. Haar toestand is redelijk en onze plaatsgenote wordt in haar eigen omgeving verzorgd. 

Update 15:29: Namens het Urker bedrijfsleven heeft voorzitter Louwe Kramer van de BKU een paasontbijt aangeboden aan de bewoners en het personeel van Talma, Talma Haven, Kompas en Het Dok.
'We willen op deze manier laten zien dat we grote waardering hebben voor de tomeloze inzet van het verzorgend personeel in onze zorginstellingen. De bewoners willen we bemoedigen in deze moeilijke tijden, door middel van een paasgroet en een heerlijk paasontbijt op Eerste Paasdag. We denken aan jullie', aldus Louwe Kramer.
Directeur Wilfred Muller en keuken-chef Erwin Emst waren blij verrast met dit mooie gebaar. 'Het zijn moeilijke tijden en het is echt heel zwaar voor onze bewoners en het personeel. We waarderen het enorm dat er door het Urker bedrijfsleven op deze manier een blijk van waardering wordt gegeven', aldus Wilfred Muller.
Zaterdagmorgen kregen personeel en bewoners al een zakje met chocolade-paaseitjes met een paasgroet, waarin ze werd verteld dat het paasontbijt op Eerste Paasdag mogelijk werd gemaakt door het Urker bedrijfsleven. En er stond nog een mooi bloemetje op tafel in de verschillende huiskamers om het allemaal nog wat meer op te fleuren.

Update 14:57: Stille zaterdag. Voor zover bekend zijn er geen nieuwe vaststellingen van coronabesmetting op Urk. In Sneek wordt Eddy Fruijtier vandaag 65 jaar. In stilte, hij ligt in het Antonius Ziekenhuis op de Intensive Care. Hij wordt nog steeds in coma gehouden.

Update 10:51: Oud-plaatsgenoot en hoogleraar Jan Bakker is actief op de intensive care van een ziekenhuis in New York City. Hij stuurde voor Het Urkerland een update over zijn leven temidden van de coronacrisis.

De coronacrisis grijpt wild om zich heen in New York. Wat in de afgelopen weken duidelijk is geworden, is het falen van het systeem van de Amerikaanse gezondheidszorg. Alhoewel gouverneur Cuomo is uitgegroeid tot een bijna nationaal symbool van de sterke leider heeft hij toch een aantal keren de plank misgeslagen.
In het begin van de crisis gaf hij tijdens een persconferentie aan dat New York het beste gezondheidszorgsysteem van de hele wereld heeft en dat wij, met andere woorden, ons geen zorgen hoefden te maken. Later gaf hij aan dat het virus geen onderscheid maakt tussen arm en rijk.

In korte tijd werd duidelijk hoever deze uitspraken buiten de werkelijkheid zijn. Alhoewel New York een aantal topziekenhuizen heeft (o.a.Columbia, Cornell, Mount Sinai en NYU) zijn deze voor de patiënten met een goede verzekering. Het stadsziekenhuissysteem van New York (uniek en het grootste in Amerika) faalt aan alle kanten. Wat in Nederland op televisie is te zien, zijn met name die ziekenhuizen. Daar is chaos, gebrek aan middelen en mensen en gebrek aan goede kwalitatieve zorg. Dat was al voor deze crisis een probleem en dat is nu volledig uitvergroot. En al zal het virus net zo makkelijk een blanke of een negroïde persoon infecteren, de kansen van deze verschillen enorm in Amerika. Waar negroïde patiënten de minderheid van de patiënten vormen, zijn de grote meerderheid van de patiënten die overlijden van het negroïde ras.
Er is een groot contrast met de weldaad van middelen en mensen die wij tot onze beschikking hebben in NYU en wat zich afspeelt in de Bronx, Brooklyn, Queens etc. Zo hebben wij een splinternieuw ziekenhuis (dat is natuurlijk toeval), waar alle kamers negatieve druk kunnen hebben (zodat het virus niet buiten de kamer verspreid wordt), waar we inmiddels 6 verdiepingen omgetoverd hebben tot IC-afdeling. We worden alleen maar beperkt door een gebrek aan mensen en middelen (tekorten aan slaapmiddelen bijvoorbeeld). Nog geen tekort aan beademingsmachines maar wel aan nierdialyse-machines (een vergeten element van deze crisis, waarin iedereen gefocust is op beademingsmachines). Het is hard aanpoten tijdens een dienst waar je verantwoordelijk bent voor twee keer zoveel patiënten als in normale tijden. De stroom is langzamer aan het worden en we kunnen sneller IC-capaciteit uitbreiden dan het aanbod van patiënten.

Met al die narigheid op de afdeling is het toch belangrijk om de humor er in te houden. Dat is niet een kenmerk van de Amerikaanse dokters en verpleegkundigen. Er wordt wel eens een grapje gemaakt, maar erg bescheiden. Ik gooi er af en toe een stevige niet-Amerikaanse grap in.

Eergisteren kwamen de belangrijke mensen van het ziekenhuis langs om ons te bedanken. Aan het eind van hun verhaal zeiden ze: “En als jullie nog iets nodig hebben of als we wat voor jullie kunnen doen, laat het dan weten”. Waarop ik zei: “Nou een lekkere biefstuk met patat voor de lunch zou welkom zijn.” Ze konden er wel om lachen maar keken toch een beetje zuur. Tot mijn verbazing kwamen ze gisterochtend weer de IC op. Waarop ik meteen riep: “Aha daar hebben we de patat en biefstuk jongens weer.” Het werd niet meer dan een boer met kiespijn. De verpleging zocht een heenweg, barstend van het lachen. Och ja, blijf toch gewoon een Urreker. Zoals mijn opa al zei: ook de burgemeester moet pissen.
Update 9:39: Het legendarische radioprogramma Visser & De Vries maakt vandaag een comeback. Tussen tien en twaalf uur zijn radiomakers Henk Visser en Cees de Vries te horen op Urk FM. De uitzending wordt woensdag op hetzelfde tijdstip herhaald. Luisteraars kunnen elkaar een hart onder de riem steken, er zijn interviews, een column van Jelle Bakker van Het Urkerland en uiteraard de bekende humor en gezelligheid.

VRIJDAG 10 APRIL

Update 21:55 Plaatsgenoot Jan Bakker woont in New York en werkt daar als IC-specialist. Om hem een hart onder de riem te steken, zingt Fokke Geert Hoekstra een lied voor hem, te ze zien in onderstaande link: https://www.facebook.com/100001900398500/posts/3646653435407967/?funlid=AECVQnerVOLMy0vP&d=w&vh=i

Update 17:15: Het idee van plaatsgenoot Jannie Molenaar om 'Daar juicht een toon, daar klinkt een stem' te zingen om negen uur 's ochtends op paasochtend, heeft inmiddels veel aandacht gekregen vanuit het hele land. Urk FM zendt het lied om negen uur 's ochtends uit.

Update 15:52: Chongmukwan heeft een leuke actie voor de mensen die zich nog vervelen tijdens paasweekend. De uitdaging is om vijftien 'burpees' te doen in een grappige outfit, dit te filmen en op Instagram te plaatsen onder vermelding van #cmkchallenge. De winnaar krijgt een leuke prijs.

Update 10:47: Hervormde Gemeente De Ark hield vanmorgen een goede vrijdag-dienst met een mini-musical over het verhaal van goede vrijdag. De dienst is te bekijken via https://m.youtube.com/watch?v=YPjucjESGcs&feature=youtu.be.

Update 09:05: In het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn er tot dusverre 48 opnames van coronapatiënten geweest. Het betrof 16 keer iemand uit Urk (33%) en dat is opvallend te noemen. Bezoek op de corona-afdeling van het ziekenhuis is vanwege besmettingsgevaar niet toegestaan. Er is voor patiënten twee keer per dag gelegenheid om te (beeld)bellen met het thuisfront.

DONDERDAG 9 APRIL

Update 21:47: Maatregelen die wél goed worden opgevolgd zijn onder meer handen wassen, geen handen schudden en voldoende afstand houden, zo blijkt uit de enquête van de GGD.

Update 19:00: Ruim 2.000 Urkers hebben in de periode van 23 tot 29 maart de moeite genomen om de GGD-enquête over het coronavirus in te vullen. Daaruit blijkt dat zeventig procent van de ondervraagden zich 'minder goed' houdt aan het niet op bezoek gaan bij anderen.

Update 16:12: Riekelt Kramer werd op zaterdag 28 maart opgenomen in het ziekenhuis wegens besmetting met het coronavirus. Inmiddels is hij weer thuis en hij begint zich in eigen woorden 'weer een beetje mens te voelen'. In de krant van vanavond doet hij zijn verhaal.

Update 13:54: Niet alleen ouderen in de Talma, maar ook ouderen die nog op zich zelf wonen krijgen in deze tijd te maken met minder bezoek. Trijntje van Eerde in de krant van vanavond: ,,Ik mis mijn zus in het dok, de kinderen en de kleinkinderen. Ik kan ze nu niet bezoeken."

Update 10:51: Visser en de Vries, een populair programma op Urk FM van 2000 tot 2008, maakt voor de crisisperiode een tijdelijke comeback. Het duo is vanaf aanstaande zaterdag, iedere zaterdag te horen op Urk FM, tussen tien en twaalf uur 's ochtends.

WOENSDAG 8 APRIL

Update 22:50: Bij de meeste coronabesmettingen op Urk blijken vaak ook gezins- en familieleden lichte tot heftige ziekteverschijnselen te hebben die 'corona-gerelateerd' zijn. Zij worden echter in de officiële cijfers niet meegeteld omdat er bij hen niet getest is. De gemiddelde leeftijd van de officieel vastgestelde besmettingen ligt momenteel op Urk onder de 70 jaar.

Update 13:03: Onze 64-jarige plaatsgenoot Eddie Fruijtier die vorige week vanwege coronabesmetting was opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, is gisteren overgebracht naar de intensive care. Vanaf vandaag wordt hij daar in coma gehouden en beademd.

Update 08:27: Bij Talma Haven en Talma Het Dok zijn plekjes gerealiseerd waar bewoners met mensen van buitenaf kunnen praten. De gesprekspartners kunnen hier aan weerszijden van een raam zitten, praten kan via microfoons. Een gesprek reserveren kan telefonisch via de receptie van de Talma.

DINSDAG 7 APRIL

Update 21:35: Ziekenhuis St Jansdal is naarstig op zoek naar isolatiejassen. Het ziekenhuis verbruikt duizend van deze jassen per dag en er is geen zicht op een nieuwe levering. Een groot tekort dreigt. Doneren kan via 0341–465090.

Update 19:57: De Talma heeft al ontzettend veel mondkapjes gedoneerd gekregen door verschillende bedrijven, maar het is nog niet genoeg. Mensen of bedrijven die nog mondkapjes hebben liggen kunnen contact opnemen met de receptie via 0527-681735.

Update 16:50: De GGD heeft een infographic gepubliceerd over de impact van het coronavirus op Urk. De infographic is opgesteld aan de hand van de enquête die de GGD onlangs heeft afgenomen onder de inwoners van Flevoland.

Update 14:39: Foto's van de bouwplatenactie kunnen nog ingestuurd worden tot aanstaande vrijdag. Daarna wordt de mooiste uitgekozen, die krijgt een leuke prijs.

Update 12:54: Personeel en directeur van Talma Urk hebben middels een gezamenlijke videoboodschap de collega's van Het Dok een hart onder de riem gestoken: ,,Op deze manier willen we laten zien dat we om jullie heen staan".

Update 09:07: Een bijzonder aangrijpend relaas in Het Urkerland van Marijke, verpleegkundige in Het Dok. En daarbij haar indringende oproep aan àlle Urkers, die wij graag doorgeven: ,,Ik smeek jullie: blijf thuis, neem je verantwoordelijkheid. Het vált niet mee, het waait niet over. Bescherm jezelf en je naaste, want dit gun je je ergste vijand niet.''

MAANDAG 6 APRIL

Update 17:42: Een 29-jarige vrouw uit Urk is momenteel in quarantaine op Urk, nadat bij haar besmetting met het coronavirus was vastgesteld. Onze plaatsgenote is werkzaam op de spoedeisende hulp van het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam.

Update 16:46: Urker huisarts, werkzaam in Emmeloord over het relatief hoge aantal besmettingen op Urk: 'wellicht kwam het 'social distancing' op Urk trager op gang.

Update 15:06: Vanavond in Het Urkerland: Een medewerker van Het Dok laat de verschrikkelijke gevolgen van het coronavirus zien, ze vertelt over haar eigen ervaringen.

Update 09:56: Er zijn op Urk na de uitbraak van de coronacrisis drie weken geleden, inmiddels meer dan 20 besmettingen officieel vastgesteld. Vanmorgen werd bevestigd dat een 87-jarige plaatsgenote in Emmeloord is opgenomen voor verpleging. Haar situatie is zeer zorgelijk. in Sneek werd bij een 75-jarige vrouw uit Urk de besmetting vastgesteld. Zij wordt vanaf zaterdag thuis verpleegd.

Update 8:53: Dubbele van Veen (83) raakte besmet met het coronavirus, belandde 'total loss' in het ziekenhuis, maar doet inmiddels zijn dagelijkse rondje over het oude industrieterrein weer. Vanavond zijn verhaal in de krant.

ZATERDAG 4 APRIL

Update 22:51: Volgens onze gegevens is er in de afgelopen drie weken bij in totaal 19 plaatsgenoten besmetting met het coronavirus vastgesteld. Volgens de Urker huisartsen is er echter sprake van veel meer besmettingen maar wordt er slechts een klein deel van plaatsgenoten met ziekteverschijnselen getest. De eerste patiënte werd zondag 15 maart opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Update 21:15 uur: In Het Zonnehuis in Zwolle wordt momenteel een 59-jarige plaatsgenote verpleegd. In het Isala Ziekenhuis Zwolle werd eerder besmetting met het coronavirus vastgesteld. Opname in het Zonnehuis is bedoeld voor verdere verzorging.

Update 19:30: De bouwplaten van het Urker huisje zijn een enorm succes. Honderden bouwplaten werden al opgehaald en er moest opnieuw bijgedrukt worden. De laatste druk kan maandagochtend vanaf 9 uur gratis worden afgehaald bij Het Urkerland/GBU, het Spijk 4. Zo lang de voorraad strekt.

Update 15:17: Gisteren werd opnieuw een plaatsgenoot in het Antonius Ziekenhuis in Sneek opgenomen met ernstige ziekteverschijnselen. Vandaag werd bij de man (bijna 65) besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat naar omstandigheden iets beter met hem.

Update 12:38: De CGK Eben Haëzer laat het maximumaantal bezoekers van dertig personen per kerkdienst los. Gemeenteleden worden opgeroepen om de diensten te volgen via scanner, kerktelefoon, kerkomroep.nl of via de livestream op YouTube. Lees hier de uitgebreide onderbouwing van dit besluit. 

Update 10:59 uur: Een goede tip van Jacob Loosman. Zit je jezelf thuis te vervelen? Kijk uitvoeringen van Urk op de Planken terug! Hij heeft ze allemaal op zijn Youtube-account staan.

VRIJDAG 3 APRIL

Update 20:33 uur: Het consultatiebureau van Zorggroep Oude en Nieuwe Land meldt dat het doorgaat met vaccinaties voor kinderen van 0 tot 4 jaar en met de 22 wekenprik voor zwangere vrouwen. De afspraken m.b.t. de vaccinaties voor 4-jarigen (DKTP) gaan niet door en worden uitgesteld tot uiterlijk dit najaar.

Update 19:04: Dominee Uitslag van de Eben Haëzerkerk noemde vanmiddag in een uitzending van Groot Nieuws Radio dat het een principiële kwestie is dat de kerkenraad haar gemeente uitnodigt om samen te komen, maar gaf ook aan dat er altijd geluisterd wordt naar de richtlijnen van de overheid. Hoe de dienst er aanstaande zondag gaat uitzien in de Eben Haëzerkerk kon hij nog niet precies aangeven.

Update 16:53: Ken je iemand die in het ziekenhuis ligt of in een revalidatiecentrum verblijft en door de coronacrisis geen bezoek mag? Een kaartje is altijd welkom; geef deze persoon op voor de rubriek Ziekenboeg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Update 14:30: Stichting Odulphus en Het Urkerland stellen een bouwplaat van een Urker huis ter beschikking aan de Urker jeugd. Ze kunnen opgehaald worden aan Het Spijk 4, tijdens kantooruren. De mooiste creatie wordt beloond met een prijs.

Update 12:22: Speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking verwijst de gemeente naar de website van corona.steffie.nl – waar vragen over het coronavirus worden uitgelegd.

Update 11:47: Opnieuw is er besmetting met het coronavirus op Urk vastgesteld. Het betreft een 73-jarige plaatsgenote, die was opgenomen in het Antonius ziekenhuis te Sneek. Inmiddels wordt ze thuis verzorgd.

Update 09:59: Vandaag vindt om 10 uur in Kerkelijk Centrum de Poort de rouwdienst plaats van onze plaatsgenote Co de Boer Romkes. Vanmiddag om twee uur vindt de dienst van Woord en Gebed plaats, voorafgaande aan de begrafenis van Piet Huijer. Beide diensten worden in kleine kring gehouden vanwege de noodmaatregelen als gevolg van het coronavirus, maar zijn wel te volgen via de website van de Gereformeerde Kerk, https://www.gku-pkn.nl/uitzendingen/.

DONDERDAG 2 APRIL

Update 16:03: Hoe gaat het met de bewoners van Het Hop en De Kotter in deze weken van 'social distancing'? ,,Ze zijn kwetsbaar, we moeten zuinig op ze zijn''. Een uitgebreid verhaal vanavond in Het Urkerland.

Update 15:31: Huisarts Kees de Visser vanavond in Het Urkerland over de vele zieken: ,,Het gaat soms om hele gezinnen of zelfs families. En vooral ouderen zijn er flink ziek van,''

Update 15:19: Vanavond is de Urker visindustrie in beeld bij “In het Hart van Nederland” op SBS6. Er zijn twee uitzendingen: om 17.50 uur en om 22.50 uur. Het item gaat over de gevolgen van corona voor de visserij.

Update 11:46: In de Stille Week zou er elke avond een moment van stilte en bezinning in het Kerkje aan de Zee zijn. Om in deze week toch Gods Woord te bieden heeft de Hervormde Gemeente besloten om elke avond een video met een meditatie online te zetten. De video's zijn iedere avond om acht uur te vinden op www.hervormdegemeenteurk.nl.

Update 10:16: Ziekenhuis Sint-Jansdal laat weten dat alle niet-spoedeisende afspraken tot 17 april verzet of geannuleerd worden, dit is een week langer dan de eerdere datum, 10 april. Patiënten die geen bericht hebben gehad, mogen er van uitgaan dat hun afspraak doorgaat.

WOENSDAG 1 APRIL

Update 15:15: Wethouder Brouwer heeft contact gehad met Talma-directeur Wilfred Muller over de zorgelijke situatie in Talma Het Dok. Positief is dat de zorginstelling ontzettend veel materiële steun krijgt vanuit het bedrijfsleven. Hier zijn ze ontzettend dankbaar voor.

Update 13:00: Het jongerenblad van de GKU, 'Jeugdleven', plaats iedere week een aflevering online van 'Jeugdleven TV'. De eerste aflevering is te bekijken via https://sites.google.com/gku-pkn.nl/jeugdleventv/homepage.

DINSDAG 31 MAART

Update 20:22: Deze middag kwam het verdrietige bericht dat in Sneek onze plaatsgenoot Riekelt Brands is overleden. Hij was vrijdag 20 maart opgenomen in het Antonius Ziekenhuis, waar later besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Riekelt Brands is 85 jaar geworden.

Update 19:26: In Zwolle is gisteravond een 73-jarige plaatsgenoot opgenomen, bij wie vandaag besmetting met het coronavirus is vastgesteld. De man wordt nu nog in Isala verpleegd, maar zal waarschijnlijk overgebracht worden naar het Dokter J.H. Jansencentrum in Emmeloord.

Update 17:01: Janneke Kunst in Opdracht geeft aanstaande donderdag om half drie een live workshop via haar Facebookpagina. De benodigde materialen zijn morgenmiddag tussen half vijf en half zes verkrijgbaar bij haar thuis, Wijk 4-94.

Update 15:45: Burgemeester Ineke Bakker reageert met verslagenheid op het bericht over het eerste slachtoffer van het coronavirus: ,,Het was onvermijdelijk dat het coronavirus ook op Urk een of meer slachtoffers zou eisen, maar toch raakt het mij. Namens het gemeentebestuur heb ik de familie mijn hartelijke medeleven betuigd en hen veel sterkte gewenst voor de komende tijd.” Er is op Urk sprake van steeds meer besmettingen. ,,Dit overlijden onderstreept de ernst van de situatie,” benadrukt Bakker. “Het is zaak dat iedereen de maatregelen om dit virus uit te bannen uiterst serieus neemt.”

Update 14:45: Voor alle creatievelingen heeft Tineke de Raat 25 opdrachten uitgedacht die uit te voeren zijn in een schetsboek. De opdrachten zijn gratis te vinden op haar website: www.tuttimeloettie.blogspot.com.

Update 11:45: Wat leuk dat er zo massaal wordt gereageerd op het insturen van verjaardagsfelicitaties en lieve boodschappen aan grootouders. We doen ons best om alle berichten zo snel mogelijk op te nemen in Het Urkerland, maar lopen door de enorme toestroom van berichten wél tegen een grens aan. Daarom aan iedereen die een bericht heeft ingestuurd: wees niet bezorgd; het wordt zo snel als mogelijk geplaatst in de krant.

Update 08:20: Urk betreurt het tweede slachtoffer van het coronavirus. In de afgelopen nacht is in 't Ankerlicht een 91-jarige bewoonster overleden, bij wie eerder de besmetting was vastgesteld.

MAANDAG 30 MAART

Update 16:30: Op Urk is het eerste sterfgeval ten gevolge van besmetting met het coronavirus te betreuren. Piet Huijer overleed in Het Dok, waar hij samen met zijn echtgenote Jannetje Huijer-Post al enige tijd verbleef. Hij was één van de twee bewoners van Het Dok bij wie besmetting was vastgesteld.

Update 15:28: Huisarts Wilco Bloed in de krant van vanmiddag: ,,Het aantal besmettingen, hoewel niet officieel vastgesteld, neemt ook op Urk toe.''

Update 11:17: Volgens onze gegevens zijn er op dit moment vijftien Urkers met een vastgestelde coronabesmetting. Ook een 77-jarige man en een 75-jarige vrouw uit Urk zijn positief getest. Zij zijn beiden opgenomen in het ziekenhuis in Sneek.

Update 08:57: De jongste Urker coronapatiënt is 56 jaar. Hij werd vrijdagavond met ernstige klachten opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, waar de besmetting werd vastgesteld.

Update 7:44: Een nieuwe week gaat in, Urk telt inmiddels officieel 14 vastgestelde besmettingen met het coronavirus, maar in werkelijkheid betreft het volgens huisarts Peter Hildering veel meer besmettingen in ons dorp. Enkelen zijn erg ziek en er zijn grote zorgen.

ZATERDAG 28 MAART

Update 12:28: Voor de krant van maandag verzamelen we verhalen van Urkers die in de zorg direct geconfronteerd worden met de gevolgen van het coronavirus. Een van hen zegt: 'Bang om ziek te worden ben ik niet echt. Als het zo is, dan is het zo. Het is ons werk en we zijn best wel wat gewend.'

VRIJDAG 27 MAART

Update 22:41: De politie is vanavond in actie gekomen nadat op Facebook was opgeroepen om een anti-corona feestje in het Urkerbos te bezoeken. Agenten ontdekten dat in het bos zo'n tien tot vijftien jongeren rondom een kampvuur bijeen waren. Ze gingen er (te voet en in auto's) vandoor toen de politie naderde. Vanuit de lucht zocht de politiehelikopter mee, met behulp van een warmtecamera. Bij de politie zijn de gegevens van enkele jongeren en auto's bekend, er wordt verder onderzoek gedaan.  

Update 21:00: In Isala Zwolle ligt een plaatsgenoot bij wie ook besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Hij is de jongste van de vastgestelde coronapatiënten op Urk: morgen wordt hij 71 jaar.

Update: 20:53: Een huishoudelijke mededeling tussen al het corona-gerelateerde nieuws; dit weekend gaat de klok een uur vooruit. In de nacht van zaterdag op zondag, om twee uur 's nachts wordt de klok één uur vooruit gezet.

Update 16:48: Veel kinderen vervelen zich en daarom hebben Simone Hakvoort en Wendy Taal de Facebook Kinderbingo bedacht. Woensdag 1 april om half drie ’s middags kunnen alle Urker kinderen gezellig meedoen. Een kaartje kost drie euro. Meer informatie op de Facebookpagina van 10 over rood Urk.

Update 16:17: Na de verscherpte maatregelen geldt er voor kerkdiensten een limiet van dertig personen. Wel moeten daarbij alle hygiënevoorschriften in acht genomen worden, waaronder het houden van anderhalve meter afstand.

Update: 15:43: Het Antonius Ziekenhuis in Sneek is dringend op zoek naar schorten. Er is nog maar voorraad voor een dag of vijf en de schorten zijn nodig om coronapatiënten veilig te verplegen. 

Update 13:23: Kit Snoek is vanmorgen als eerste patiënt op de corona-afdeling van het Dr. Jansenziekenhuis in Emmeloord opgenomen. De 86-jarige vrouw is negen dagen thuis verzorgd, maar het herstel duurde te lang. Over de 91-jarige vrouw in Het Ankerlicht zijn ernstige zorgen.

Update 11:42: Berenjacht: een creatieve oplossing om drukte te mijden tijdens een leuke wandeling! Er wordt massaal gehoor gegeven aan de oproep om een beer voor het raam te zetten, zodat mensen op jacht kunnen om de beren te spotten. Doe jij ook mee?

Update 09:20: Gisteravond was plaatsgenoot Jan Bakker, nu werkzaam in New York, te zien in een uitzending van Frontberichten. De situatie is daar zeer ernstig. Een indrukwekkende bijdrage van deze 'Urker aan het front': https://www.bnnvara.nl/frontberichten/videos/540199

DONDERDAG 26 MAART

Update 20:30: Bij het grote strand is ter hoogte van Wijk 1-1 een bord geplaatst met daarop de maatregelen waar iedereen zich aan dient te houden.

Update 16:33: Wat leuk dat jullie zo massaal reageren op onze acties voor jarigen en voor bèbes en bessies! We doen ons best om overal een plekje voor te vinden. Let op: als je berichtje vanavond niet in de krant staat, dan is deze te vinden in een van onze volgende edities.

Update 13:51: De oproep is duidelijk: blijf zo veel mogelijk thuis. Zéker met gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoest, keelpijn, verhoging, diarree, vermoeidheid. Dan écht thuisblijven dus, maar wanneer bel je de huisarts? Huisarts Peter Hildering: ,,Bel bij benauwdheidsklachten en koorts. Let op: die twee hoeven niet samen te gaan! Een vrij makkelijke thuistest voor benauwdheid: mensen met een verminderde hoeveelheid zuurstof in het bloed halen in rust twintig keer of vaker per minuut adem. Dat kan iemand voor je tellen.''

Update 08:49: Opnieuw een besmetting op Urk. Bij een 91-jarige plaatsgenote is vastgesteld dat ze is besmet met het coronavirus. Ze wordt in haar appartement in 't Ankerlicht verpleegd door een dochter en door de zorg op locatie. Haar situatie is ernstig.

WOENSDAG 25 MAART

Update 18:14: Onder het personeel van Talma Het Dok heerst teleurstelling dat het niet gelukt is om het virus buiten de deur te houden. Nogmaals doen ze een dringend beroep op alle Urkers: ,,Help ons door thuis te blijven, ga ook niet op de koffie bij de buurvrouw als het niet echt nodig is."

Update 17:08: Bij een 21-jarige Urker verpleegster is in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam het coronavirus vastgesteld. Ze is in haar woning in die stad herstellende. Het gaat naar omstandigheden goed met haar.

Update 16:05: De twee nieuwe bevestigde besmettingen zijn inwoners van Talma Het Dok. Alle medewerkers zijn inmiddels volledig conform protocol overgegaan op het beschermd verplegen en verzorgen van de cliënten om verdere verspreiding koste wat kost te voorkomen.

Update 15:25: Veiligheidsregio Flevoland gaat het Dokter Jansencentrum in Emmeloord inrichten als tijdelijke zorglocatie. Corona-patiënten die geen medische ziekenhuiszorg nodig hebben of ontslagen zijn uit het ziekenhuis maar nog niet terug kunnen naar huis, kunnen in het Dokter Jansencentrum terecht.

Update 14:20: Opnieuw is er besmetting met het coronavirus vastgesteld, hoewel er vrijwel niet meer wordt getest. Het betreft in dit geval een echtpaar van 87 en 88 jaar. De man en vrouw zijn niet overgebracht naar een ziekenhuis en worden op Urk verzorgd.

Update 13:46: De ziekteverschijnselen bij vrij zekere coronabesmetting blijken divers. Dat ziet ook huisarts Peter Hildering in zijn praktijk. Naast verhoging en koorts, al dan niet gepaard gaande met benauwdheidsklachten en verkoudheid, worden ook problemen met het maagdarmstelsel gezien in de vorm van buikloop.

Update 11:57: Huisarts Peter Hildering ziet veel mensen met griepachtige verschijnselen in zijn praktijk. ,,Er wordt niet meer getest, maar gezien het aantal bevestigde coronabesmettingen op Urk moeten we ervan uitgaan dat tussen de tweehonderd en vierhonderd mensen in verschillende mate het virus bij zich dragen of hebben gehad.''

Update 10:37: Over de zeven geregistreerde coronapatiënten uit Urk verschillende berichten. In veel gevallen verbetering maar bij enkelen ook nog grote zorgen. Daarnaast is heel duidelijk dat er zeer veel ziektegevallen met coronaverschijnselen op Urk zijn.

Update 08:55: Begrafenisvereniging DEL en Talma Thuiszorg doen een dringende oproep: mondkapjes (let op: mét keurmerk) zijn nodig om de medewerkers veilig hun werk te kunnen laten doen. Ondernemers en particulieren die mondkapjes hebben worden gevraagd om die aan de organisaties te doneren.

DINSDAG 24 MAART

Update 18:46: ,,De vermoeidheid, die is heel erg". Riekus en Jannet Meun-Snoek, het Urker stel dat zondag ziek terug keerde vanuit Tenerife, over hun herstel. Donderdag in het Urkerland.

Update 17:03: De lokale goalballvereniging laat tegenover de redactie weten dat zij beschikken over apparatuur om te livestreamen. Mocht er een kerk zijn die nog niet over een livestream beschikt, helpen zij ze graag uit de brand.

Update 15:47: Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk roept op: ,,Onze zorgverleners zijn dag en nacht in touw om iedereen te helpen. Dit kunnen wij alleen maar samen. Help ons in de strijd tegen het coronavirus! Daarom de oproep aan iedereen om gehoor te geven aan de richtlijn van het RIVM om anderhalve meter afstand van elkaar te bewaren.''

Update 12:38: GGD Flevoland heeft een korte vragenlijst met betrekking tot het coronavirus opgesteld en vraagt alle inwoners van Urk om deze in te vullen. Invullen kost ongeveer vijf minuten en kan via https://bit.ly/2QEpHYg.

Update 11:35: De Moriakerk houdt de komende weken elke woensdagavond om 19:30 uur een korte meditatie via de livestream. Dit wordt uitgezonden via de website: https://www.hhgmoria.nl/live-stream/.

De redactie krijgt veel reacties op de acties in de krant voor verjaardagsfelicitaties en berichtjes aan bèbe en bes. Superleuk! Beide acties lopen nog een poosje door en berichtjes met foto blijven welkom. Graag onder vermelding van voor- en achternamen van zoon/dochter en ouders insturen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MAANDAG 23 MAART

Update 22:03 Bijna al het gemeentepersoneel werkt vanaf nu thuis. Er blijft een minimale bezetting van vijf personen achter. Burgers worden opgeroepen om hun zaken zo veel als mogelijk digitaal of telefonisch te regelen. Ambtenaren gaan wél digitaal koffiedrinken met elkaar.

Update 20:10: De aangescherpte maatregelen die vanavond door het kabinet zijn afgekondigd, betekenen dat kerkdiensten tot juni niet mogelijk zijn. In overleg zal gekeken moeten worden hoeveel kerkenraadsleden aanwezig mogen zijn bij diensten die vervolgens in beeld en/of geluid worden uitgezonden naar thuiszittende gemeenteleden. De burgemeester krijgt van het kabinet meer vrijheid om maatregelen te nemen de ze in de lokale situatie nodig vindt. Winkels krijgen te maken met strenge regels, kappers en schoonheidssalons moeten dicht.

Update 15:59: 'Lieve bèbe, we blijven net zo lang voor het raam zwaaien, totdat we weer langs mogen komen'. Een ontroerende pagina voor de bèbe's en bessies in Het Urkerland.

Update 11:00: Met de laatste vlucht en de laatste twee stoelen, maar ze hebben het gered: Riekus en Jannet Meun-Snoek zijn gelukkig weer terug op Urk. Hun indrukwekkende verhaal over het verblijf en de ziekte op Tenerife vanmiddag in Het Urkerland.

Update 07:52: Opnieuw een dag in de coronacrisis. Van veel kanten wordt ons gevraagd: waarschuw alsjeblieft, vraag de mensen thuis te blijven of in ieder geval afstand te houden. Een 88-jarige man liep zaterdag in de supermarkt boodschappen te doen. Laten we elkaar helpen het goede te doen. Met name ook de familie van de plaatsgenoten waarbij besmetting is vastgesteld vragen ons om te waarschuwen: neem het serieus!

ZONDAG 22 MAART

-

ZATERDAG 21 MAART

Update 23:22 Er is sprake van een nieuwe corona-patiënt uit Urk. Het betreft een 84-jarige vrouw, die overgebracht is naar Isala Zwolle, waar de besmetting werd vastgesteld.

Update 21:50 Trijntje de Vries-Weerstand is weer op Urk. De 81-jarige vrouw was de eerste inwoonster van Urk waarbij besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Ze wordt nu verzorgd door een dochter. Hendrik de Vries, haar 84-jarige echtgenoot, verblijft nog wel in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Zijn toestand is nog steeds zorgelijk.

Update 20:31 Plaatsgenoten Riekus en Jannet Meun-Snoek zijn op weg naar huis! Het echtpaar mocht gisteren het ziekenhuis op Tenerife verlaten en vliegt vanavond met een speciale vlucht terug naar Nederland.

Update 11:19: Opnieuw is er een vastgestelde besmetting op Urk bekend geworden. Het betreft een 76-jarige plaatsgenoot die dinsdag met ernstige ziekteverschijnselen werd opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar werd vervolgens besmetting met het coronavirus vastgesteld. Onze plaatsgenoot is inmiddels weer thuis gekomen, waar hij verzorgd wordt door zijn echtgenote. Zijn gezondheidstoestand geeft echter nog steeds zorgen.

Update 09:08: Het lijkt redelijk goed te gaan met Riekus en Jannet Meun-Snoek. Ze hebben gisteren het ziekenhuis op Tenerife verlaten en verblijven nu weer in hun hotel. Het paar - besmet met het coronavirus - hoopt zo snel mogelijk terug te kunnen keren naar Nederland.

VRIJDAG 20 MAART

Update 22:08: Vanavond is vast komen te staan dat opnieuw een plaatsgenoot positief is getest op besmetting met het coronavirus. Het betreft een 85-jarige man, die gisteravond met ernstige ziekteverschijnselen per ambulance naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek is gebracht. Het gaat hier om het vijfde besmettingsgeval op Urk.

Update 18:46: Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen, heeft het Hulpmiddelencentrum besloten om tijdelijk alle externe locaties voor uitleen te sluiten. Dit betekent ook dat het uitleenpunt van ZONL op Urk in Het Dok tijdelijk moet sluiten.

Update 18:00: Jannet en Riekus Meun-Snoek maken het naar omstandigheden redelijk goed. Ze worden beiden nog steeds verpleegd in een ziekenhuis op Tenerife. Wel wordt door familie gevraagd wie er op Tenerife verblijft en het paar eventueel zou kunnen helpen.

Update 16:30: Er wordt plichtsgetrouw gehoor gegeven aan de oproep van de Talma om mondkapjes. Bouwbedrijf Excellent heeft zojuist 160 mondkapjes aan de Talma gedoneerd. De thuiszorg verklaart hier geweldig blij mee te zijn.

Update 16:02: Het gaat gelukkig redelijk goed met de 85-jarige plaatsgenote, bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Zij wordt op Urk in haar eigen woning verzorgd door haar dochter en de thuiszorg.

Update 15:30: De burgemeester heeft een duidelijke boodschap voor het weekend. Alle honken op het bedrijventerrein, of het nu gaat om feesten, kerkdiensten, sociëteiten of zangverenigingen, moeten dicht blijven. Gebeurt dit niet, dan staat daar een boete van maximaal 4.350 euro tegenover.

Update 14:33: De Talma komt mondkapjes tekort. Directeur Wilfred Muller roept mensen op om zoveel mogelijk mondkapjes te brengen: ,,Talma Urk, en dan met name de thuiszorg, kunnen ze nu heel goed gebruiken".

Update 14:22 uur: ,,Het is écht een heel gevaarlijk virus''. De familie van Dubbele van Veen ondervindt het momenteel en wil het graag nog eens benadrukken: ,,Urkers, neem de aanwijzingen en richtlijnen alsjeblieft serieus''.

Update 13:00: Dubbele van Veen (83) wordt momenteel thuis verpleegd door zijn echtgenote. Bij hem werd dinsdag besmetting met het coronavirus vastgesteld. Zijn toestand is redelijk stabiel 'maar hij is nog flink ziek', aldus de familie.

Update 11:21: De verjaardagsactie loopt door in de volgende krant! Jarige kinderen mogen een foto insturen met een klein verhaaltje, onder vermelding van naam, achternaam, en de namen van vader en moeder. Wij plaatsen ze in de krant!

Update 11:02: Hendrik (84) en Trijntje (81) de Vries verblijven nog steeds in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. De familie had gehoopt dat het echtpaar mogelijk bij elkaar op één kamer zou komen, maar dat is nog niet het geval. Bij beiden werd eerder besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Update 10:37: Beyoutiful bloemen maakte gister als een van de eerste winkels bekend haar deuren te sluiten. Eerder sloot ook Alie Post Massage & Beauty de deuren. Zijn er nog meer winkels die uit voorzorg zelf besluiten dicht te gaan? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Update 08:56: Op Tenerife verblijven momenteel Rikus en Jannet Meun-Snoek. Zij waren de afgelopen dagen in quarantaine geplaatst in hun hotel, maar zijn inmiddels zo ziek dat ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis op het Spaanse eiland. Jannet is een dochter van de 85-jarige plaatsgenote, bij wie gisteren besmetting met het coronavirus is vastgesteld.

DONDERDAG 19 MAART

Update 20:40: Opnieuw is bij iemand op Urk besmetting met het coronavirus vastgesteld. Gisteravond is een 85-jarige vrouw na onderzoek door de huisarts met de ambulance overgebracht naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Daar is ze verder onderzocht en getest, waarna ze naar huis terugkeerde. Vanmiddag werd bevestigd dat het om een besmetting met het coronavirus ging. De plaatsgenote verblijft thuis in isolatie en wordt nu verder verzorgd door haar dochter en door de thuiszorg.

Update 20:36: De berichtgeving in de krant dat Zorgcomplex Het Top haar deuren niet sluit, is inmiddels achterhaald. Naar aanleiding van de nieuwe berichten van de overheid moeten de deuren alsnog gesloten worden.

Update 19:00: Het Berechja College heeft de afgelopen paar dagen hard gewerkt om het leren op afstand zo goed mogelijk te organiseren. Hoe ze dit gaan doen is te lezen via de website van het Berechja College.

Update 17:00: Een tuinder uit de polder bracht vanmiddag als blijk van waardering voor alle medewerkers van huisartsenpraktijk Steenbank een bosje tulpen. 

Update 15:19: Omdat veel mensen thuis werken, staan er meer auto's op straat. De ROVA roept autobezitters op om hun auto zodanig te parkeren dat de vuilniswagens er nog netjes langs kunnen en dat de containers bereikbaar zijn voor de voertuigen.

Update 12:21: Thuiszorg luidt de noodklok! Medewerkers van Talma Thuiszorg komen regelmatig bij mensen of gezinnen waar nog familie of kennissen op bezoek zijn. Dat staat de zorgverlening in de weg. Wilfred Muller, directeur van Talma Urk licht toe: ,,Het staat buiten kijf dat sociale afstand in deze tijd ontzettend belangrijk is, dat geldt ook voor onze medewerkers. Om het risico op besmetting bij onze werknemers te vermijden, zullen ze vertrekken - zonder zorg te verlenen - wanneer er bezoek bij mensen thuis aanwezig is. Op een later tijdstip komen ze terug."

Update 9:31: Huisarts Peter Hildering vanavond in Het Urkerland: ,,We moeten aannemen dat er op Urk al veel met het coronavirus besmette mensen zijn''.

WOENSDAG 18 MAART

Update 21:05: Vandaag is vastgesteld dat ook een 84-jarige inwoner van Urk besmet is met het coronavirus. Hij is de echtgenoot van de 81-jarige plaatsgenote, bij wie besmetting met het virus al eerder was vastgesteld. De man was dinsdag in het Antonius Ziekenhuis in Sneek opgenomen vanwege een gebroken bekken, opgelopen bij een val. Zijn vrouw verblijft sinds zondagmorgen in dat ziekenhuis. Tot dusverre is bij drie Urkers de besmetting met het coronavirus vastgesteld.

Update 20:45: Hessel Post gaat graag met zijn metaaldetector op pad. Zo ook afgelopen woensdag. Hij wilde even niet aan het Corona virus denken, lekker ontspannen in de vrije natuur. Bij thuiskomst doet hij een verrassende ontdekking als hij een oud zegelloodje schoon spoelt. Hij leest: 'Corona'.

Update 16:55: Zojuist ontving de familie van de 83-jarige Dubbele van Veen het bericht dat hij het ziekenhuis mag verlaten. Onze plaatsgenoot werd maandagavond met ernstige ziekteverschijnselen opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek, waar dinsdag besmetting met het coronavirus werd vastgesteld. Zijn herstel gaat zo goed, dat hij nu naar huis mag, waar hij wel in isolatie dient te blijven.

Update: 14:44: RST Zorgverleners, de zorgpartij van appartementencomplex Het Top aan De Noord, heeft de maatregelen aangescherpt. Maximaal 1 bezoeker per dag, mensen met gezondheidsklachten mogen niet naar binnen en alle activiteiten zijn geschrapt.

Update 11:55: De twee Urker families van de plaatsgenoten die in het Antonius Ziekenhuis in Sneek zijn opgenomen vanwege de coronabesmetting, hebben uitvoerig contact gehad met de GGD. Hoewel er binnen de directe omgeving sprake is van een aantal ziektegevallen, wordt er niet meer getest door de GGD. Wel is de familie nadrukkelijk gevraagd om zich strikt aan de regels te houden en contact met anderen te vermijden.

Update 10:55: Het gaat iets beter met de twee Urkers, die in het ziekenhuis van Sneek verblijven vanwege besmetting met het coronavirus. Zowel bij de 81-jarige vrouw als de 83-jarige man is er sprake van een lichte verbetering. Ze liggen niet (meer) aan het zuurstof en hebben een relatief goede nacht gehad.

DINSDAG 17 MAART

Update 22:09: Vanavond is bij een tweede plaatsgenoot besmetting met het coronavirus geconstateerd. De 84-jarige inwoner van Urk werd gisteravond getest nadat hij met een dubbele longontsteking werd opgenomen in het Antonius Ziekenhuis te Sneek. De toestand van de man is stabiel te noemen.

Update 21:46: In een brief aan ouders, leerkrachten en directeuren van scholen, roept de gemeente op om het op iedere manier proberen te voorkomen dat kinderen massaal op dezelfde plek buiten gaan spelen.

Update 20:26: De burgemeester spreekt alle Urker kinderen toe in een videoboodschap: ,,Je moet thuis blijven, spelletjes spelen, puzzels maken en misschien eens een boodschap doen voor anderen die hun huis niet meer uit kunnen".

Update 18:44: Ook de echtgenoot van de 81-jarige plaatsgenote bij wie besmetting met het coronavirus is geconstateerd, blijkt te zijn opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Hij blijkt bij een val zijn bekken te hebben gebroken. Zijn ziekenhuisopname staat dus los van de coronabesmetting van zijn echtgenote, maar hij wordt wel getest.

Update 15:25: Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten heeft de maatregelen rondom begrafenissen aangescherpt. Condoleren mag bijvoorbeeld alleen nog maar schriftelijk. Alle maatregelen zijn te vinden op de website van de DEL.

Update 14:29: HKD vereniging Chongmukwan zendt vanmiddag om drie uur een live work-out uit waaraan mensen vanuit huis mee kunnen doen. De uitzending begint om drie uur en is te bekijken via het YouTube-kanaals van Klaas Barends.

Update 13:08: Het Berechja College gaat de leerlingen morgen lessen aanbieden door middel van livestreams. Tussen tien uur en half twaalf kunnen de leerlingen hun vragen stellen via het YouTube-kanaal van het Berechja College.

Update 12:30: De 81-jarige Urker vrouw bij wie besmetting met het coronavirus is vastgesteld, blijft voorlopig nog in het ziekenhuis in Sneek. Aanvankelijk leek de behandeling goed aan te slaan, maar vervolgens bleek het toch nodig de zorg weer te intensiveren.

Update 11:48: De 12 dorpenloop van 18 april is afgelast.

Update 11:30: De inwoner van Urk bij wie de besmetting met het coronavirus is vastgesteld, betreft een 81-jarige vrouw. Ze werd zondagmorgen na aanhoudende klachten per ambulance overgebracht naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek.

Update 10:59: Huisartsen benadrukken in de krant van gisteren het belang van sociale onthouding in de strijd tegen het coronavirus: ,,Geen verjaardagen, krans-avondjes en koffievisite. Beperk je sociale contacten tot een minimum.

Update 10:41: De GGD heeft na de vaststelling van de besmetting met het coronavirus bij een Urker vrouw, direct maatregelen getroffen. De contacten van de besmette vrouw zijn in kaart gebracht. 'De GGD blijft die monitoren. Gezien de toename van het aantal besmettingen in Nederland was de kans reëel dat ook Urk met een besmetting te maken zou krijgen. De betrokken instanties stellen alles in het werk om verdere verspreiding te voorkomen', aldus de officiële bevestiging van de besmetting op Urk.

Update 10:28: Een oproep aan een ieder die schorten met lange mouwen of mondkapjes met een FFP2/FFP3 certificering thuis heeft: Breng ze naar de huisarts of plaatselijke zorginstelling, er is een tekort bij mensen die zorg moeten verlenen.

MAANDAG 16 MAART

Update 19:23: De plaatsgenote bij wie vandaag besmetting met het coronavirus is vastgesteld, is gistermorgen voor behandeling opgenomen in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Ze kampte voor de ziekenhuisopname al enkele dagen met ernstige griepverschijnselen.

Update 18:53: Vandaag is bij iemand uit Urk besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het betreft een oudere vrouw, die al eerder was opgenomen in het ziekenhuis.

Update 17:25: In de krant van vanmiddag nogmaals de oproep: Hamsteren is nergens voor nodig. Er is genoeg voorraad, maar op deze manieren grijpen mensen mis.

Update 16:03: Scholenvereniging Rehoboth gaat alleen opvang bieden aan kinderen wiens ouders beide een vitaal beroep beoefenen. Zo willen ze de opvanggroep zo klein mogelijk te houden om zo de verspreiding zo goed mogelijk tegen te gaan.

Update 15:03: Huisarts Van Schothorst is in de krant van vanmiddag uitgesproken over het coronavirus: ,,Blijf allemaal zoveel mogelijk thuis."

Update 13:48: In een interview met Het Urkerland krant complimenteert de burgemeester de manier waarop de kerken de corona-maatregelen afgelopen weekend opgepakt hebben. Het hele interview is vanmiddag in de krant te lezen.

Update 11:01: De Talma sluit vanaf morgen haar deuren. Bezoekers en vrijwilligers mogen in ieder geval tot en met 6 april niet meer naar binnen. In urgente situaties worden passende afspraken gemaakt met familie. De maatregelen gelden voor Talma Haven, Talma Het Dok en 't Kompas.

Update 10:55: De plaatselijke tandartsen sluiten hun deuren voor controle-afspraken, deze worden stuk voor stuk afgebeld. Ze blijven alleen open voor spoedafspraken.

Update 09:45: Jannie Mazereeuw plaatste afgelopen zondag een kinderdienst op haar YouTube-kanaal. Dat pakte zo goed uit dat ze vanaf nu iedere dag een video gaat maken voor de jonge thuisblijvers. In ieder geval de komende drie weken iedere dag om drie uur te zien op het kanaal 'Jannie Mazereeuw' op YouTube.

Update 08:56: Op Facebook is een openbare groep aangemaakt om de kinderen van werkende ouders op te vangen. Verschillende mensen bieden hier aan om op kinderen te passen. De pagina is te vinden onder: 'Oppas op Urk gevraagd/aangeboden'.

Update 08:32: Door de verscherpte maatregelen die gisteren bekendgemaakt werden door de overheid zullen ook vandaag berichten komen van winkels die sluiten en activiteiten die niet meer doorgaan. De bibliotheek en het zwembad hebben al laten weten hun deuren te sluiten tot 6 april.

ZONDAG 15 MAART

Update 21:15 uur: De plaatselijke scholen nemen maatregelen om zich voor te bereiden op de sluiting van alle scholen, die in elk geval de komende drie weken geldt. Schoolvereniging Rehoboth laat ouders weten dat gewerkt wordt aan een vorm van thuisonderwijs. Maandag worden ouders door de eigen school ingelicht over de eventuele opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen. Het Berechja College is open voor het ophalen van bijvoorbeeld studieboeken. Ook is opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen mogelijk. Op korte termijn hoopt de school informatie te kunnen geven over onderwijs op afstand. De prioriteit ligt bij de eindexamenkandidaten.

ZATERDAG 14 MAART

Update 19:14 uur: Op vele verschillende manieren gaan de plaatselijke kerken om met de noodverordening rondom het coronavirus. Hieronder een overzicht van de maatregelen per kerk. Aanpassingen zijn van harte welkom via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

HG De Ark 

‘s Ochtends een dienst die vanuit het Kerkje aan de Zee uitgezonden wordt via de website van de kerk. De dienst is ook live te volgen via Omroep Flevoland.

HG De Bron

Leden worden gevraagd de kerkdienst gespreid te bezoeken, tot een maximum van 100 bezoekers. De collecte zal plaatsvinden bij het uitgaan van de kerk. De bediening van de heilige doop wordt uitgesteld, de kinderoppas gaat niet door.

HHK Moria 

Diensten met maximaal 100 personen, die verspreid in de kerkzaal gaan zitten. ‘s Ochtends de middelste 2 rijen, ‘s middags de 2 buitenste rijen. Maximaal 2 personen per gezin. Geen kinderopvang, collectes bij de uitgang.

HHK Elim

Kerkdiensten gaan door. Advies: 1 ouder en de helft van het gezin. Collecte bij de uitgang, online luisteren kan via scanner of kerkomroep.

Gereformeerde Kerk

Drie diensten per kerkgebouw, om 9, 11 en 17 uur. Per dienst maximaal 100 personen. Leden worden gevraagd maximaal 1 dienst bij te wonen. De doopdienst in de Petrakerk en de opwekkingsdienst in De Poort zijn uitgesteld. In De Poort is geen kinderopvang. Collecten aan de deur. De diensten uit De Poort worden live uitgezonden.

CGK Eben Haëzer

In beide kerken worden 3 diensten gehouden, voor elke wijk 1 dienst. Bij meer dan 100 bezoekers kunnen extra gasten terecht in een bijzaal.

CGK Maranatha

Diensten in maart zijn afgelast. Wel worden in de Immanuëlkerk twee diensten gehouden, die worden bijgewoond door de voltallige kerkenraad. Leden worden opgeroepen om deze diensten te volgen via de website van de kerk.

CGK Ichthus

Alleen de kerkenraad is aanwezig bij twee kerkdiensten op de reguliere tijden. Live uitzending met alleen geluid, later zijn ook beelden beschikbaar. Leden worden gevraagd het collectebedrag over te maken.

De stemming voor het beroep op Ds. Sok vindt niet zondag plaats, maar op dinsdag 17 maart sectie 1 en 2), woensdag 18 maart (sectie 3 en 4) en donderdag 19 maart (sectie 5 en 6). Op deze avonden kan van 19.00 tot 21.00 uur gestemd worden.

GKV Rehoboth

De diensten in maart zijn afgelast. Via kerkomroep.nl worden op de reguliere tijden preken uitgezonden. Daar worden ook de afkondigingen en voorbeden genoemd.

NGK Jeruzalem

Alleen de kerkenraad is zondagochtend aanwezig bij de dienst van tien uur. Leden worden uitgenodigd deze dienst per kerktelefoon of computer te beluisteren. De middagdienst gaat niet door, omdat dan een predikant van buiten Urk moet komen.

OGG Jachin Boaz

Kerkdiensten waarbij alleen de kerkenraad aanwezig is. Leden kunnen de diensten volgen via de kerktelefoon, inbellen kan via 690458.

GGiN Menorahkerk

Diensten gaan door, collecte aan de deur.

GG Sionkerk

Een extra dienst om half drie, met maximaal 100 bezoekers per dienst. Advies: 1 of 2 personen per gezin. Collecte bij de uitgang. Online luisteren via kerkomroep.

VGG Kerkstraat

Voor zover bekend gaat de dienst door met maximaal 100 aanwezigen.

VEG De Morgenster

De diensten van maart gaan niet door.

Reformatorische Baptisten

De dienst gaat door met maximaal 100 aanwezigen. De kinderclub, crèche en het kindermoment komen te vervallen. De collecte wordt op een aangepaste manier opgehaald. De samenkomst is live te volgen via YouTube (Refbap Urk).

De Belofte

De samenkomst gaat door met maximaal 100 aanwezigen.

Leger des Heils

De geloofsontmoeting gaat niet door.

PKN Tollebeek

De diensten van maart gaan niet door.

Update 16:35: Woordvoerder Nico Schipper van de gemeente Urk: Formeel is Urk nog steeds coronavrij.

Update 16:32: De gemeente zegt nu dat de eerder door de GGD gemelde coronabesmetting niet op Urk maar in Dronten is vastgesteld. De 'jonge vrouw' waarover de gemeente sprak, woonde voorheen op Urk en dat zorgde voor verwarring bij de GGD, die per abuis doorgaf dat er corona was vastgesteld op Urk. De 46-jarige Urkse telt niet mee in de officiële cijfers, omdat bij haar niet via een test is vastgesteld dat ze daadwerkelijk corona heeft.

Update 16:03: De eerste Urker waarbij vermoedelijk sprake is van corona, is een 46-jarige vrouw. Ze heeft last van milde, griepachtige klachten en verblijft thuis. Bij haar schoonzoon, die net als haar dochter in het ziekenhuis van Harderwijk werkt, is onlangs via een test corona vastgesteld. Dat tweetal woont buiten Urk en ontwikkelde ook milde klachten. Ze zijn recent in contact geweest met de Urkse. ,,Het advies is om thuis te wachten totdat ze zich weer goed voelt, 24 uur daarna mag ze weer naar buiten", zegt haar echtgenoot. ,,We laten geen bezoek binnen en niemand van het gezin gaat naar buiten. Bij andere mensen in het gezin treden inmiddels ook verschijnselen op die met corona te maken kunnen hebben."

Update 15:40: Ook Hallelujah heeft de repetitie afgezegd. Dartvereniging Urk is vandaag wel gewoon open voor maximaal 100 aanwezigen. CGK Eben Haëzer scherpt de richtlijnen aan, de kerk houdt verspreid over 2 kerken 6 diensten. Voor elke wijk 1 dienst, bij meer dan 100 bezoekers, kunnen extra gasten terecht in een bijzaal.

Update 15:15: De eerste corona-patiënt op Urk is in beeld gekomen naar aanleiding van een contactonderzoek bij iemand buiten Urk, waarbij corona is vastgesteld. De Urker is na contact ziek geworden, maar niet dermate ernstig dat opname in een ziekenhuis nodig is. Dokter Van Schothorst: ,,Bij de Urker patiënt is geen test meer gedaan, maar het is reëel om aan te nemen dat hij of zij besmet is. We moeten onrust voorkomen, maar wel voorzichtig zijn. Iedereen met milde klachten moet contact vermijden, dus niet naar verjaardagen gaan of bijeenkomsten."

UPDATE 14:40: EERSTE CORONA-GEVAL GECONSTATEERD OP URK.

Update 12:30: Bruiloften in De Koningshof kunnen gewoon doorgaan, met een maximum van 100 personen per zaal. Bij partijen met meer gasten worden de mensen verdeeld over meerdere zalen. Er worden geen handen gegeven, bij de ingang staan desinfectiepompjes. Uit voorzorg zijn al enkele partijen verplaatst.

Update 11:53: Roelof Tiede Oost over de trouwerij van zijn dochter vandaag: 'Alles gaat door, maar er worden onderling afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat in gemeentehuis en kerk en bij de receptie nooit meer dan 100 mensen tegelijk aanwezig zijn. Verder gebruiken we desinfectiemiddelen en geven we geen handen. Je bent een jaar aan het toeleven naar deze dag en dan is het op het laatste moment volop improviseren geblazen. Maar gelukkig hebben we er mooi weer bij!'

Update 11:35: De manslidmatenvereniging van de CGK Eben Haëzer is inmiddels afgelast. In verband met de noodverordening van de Veiligheidsregio worden de richtlijnen voor de kerkdiensten opnieuw bekeken.

Update 10:54: Crescendo heeft het concert van vanavond in de Bovenkerk in Kampen afgezegd, de repetitie gaat zondag ook niet door.

Update 10:46: De overdracht van de nieuwe kotter LT 295 aan Rense en Johannes de Boer, in IJmuiden, gaat vandaag niet door.

Update 10:23: De Veiligheidsregio heeft een noodverordening afgekondigd, waardoor het houden van bijeenkomsten met meer dan honderd personen strafbaar is. Het is op dit moment onduidelijk of alle kerken daar al rekening mee houden door bijvoorbeeld bij de deur bezoekers te tellen.

Update 9:38 uur: De CGK Eben Haëzer laat de diensten wel doorgaan. Leden hebben een schema gekregen waarin per straat staat wie wanneer verwacht wordt. Voor mensen die niet naar de kerk komen óf toch tweemaal willen, bestaat alle begrip. Bezoekers worden gevraagd verspreid door de kerk plaats te nemen. De manslidmatenvergadering van vanavond gaat door.

Update 9:18: De CGK Maranatha heeft vrijdagavond besloten alle kerkdiensten voor de komende drie zondagen af te gelasten. Wel zullen in de Immanuëlkerk per zondag twee diensten gehouden worden, waarbij alleen de voltallige kerkenraad aanwezig zal zijn. Leden worden opgeroepen om die diensten via audio of beeld en audio te volgen via de website van de kerk.

VRIJDAG 13 MAART

Update 19:17: Ondanks de berichten vanuit de supermarktbranche en de overheid dat 'hamsteren' niet nodig is omdat er voldoende levensmiddelen beschikbaar zullen blijven, zijn er in de supermarkten lege schappen ontstaan. Vooral de desinfecterende handgels zijn slecht verkrijgbaar én het wc-papier bleek enorm in trek te zijn.

Update 16:54: De gemeente meldt dat de veiligheidsregio Flevoland is opgeschaald naar ‘Grip4’. Dit houdt in dat de hulpdiensten en overheden tussen gemeentes beter samen kunnen werken, onder leiding van één coördinerend burgemeester, in dit geval de burgemeester van Almere. Verder adviseert de gemeente met klem om de maatregelen van het RIVM strikt op te volgen. De kerkenraden hebben een brief van de burgemeester ontvangen waarin er tevens op aangedrongen wordt bijeenkomsten met meer dan 100 personen niet door te laten gaan.

Update 16:19: De burgemeester heeft besloten dat de markt komende zaterdag gewoon doorgaat. Veel consumenten doen normaliter van half 11 tot ongeveer 12 uur hun boodschappen op de markt. Om te voorkomen dat er meer dan honderd mensen zich ophouden op de markt, vraagt de gemeente of de consument deze keer ofwel vroeger ofwel later naar de markt wil gaan.

Update 15:55: De maatregelen hebben ook gevolgen voor condoleances en uitvaarten. Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten meldt: er mogen niet meer dan honderd personen aanwezig zijn tijdens een condoleance in de zaal van het rouwcentrum, tijdens de rouwdienst in een kerk of kerkzaal, op de begraafplaats en bij de afsluiting in het rouwcentrum.

Update 15:35: De ThuishavenDoet dag en de opening van de MTB-route 't Urkerbos, die beiden op vrijdag 20 maart zouden plaatsvinden, zijn afgelast.

Update 14:32: Zwembad 't Bun blijft gewoon open en de zwemlessen gaan door, wel mogen er maar honderd mensen tegelijk zwemmen. Op de piektijden wordt het zwembad wel gesloten: woensdag en vrijdag tussen twee en zes.

Update 14:07: GGD Flevoland laat weten dat er tot nu toe geen Urkers met het virus zijn besmet.

Update 13:52: Ook de kwartfinale van de nationale voorleeswedstrijd, die op het programma stond voor 19 maart, wordt geannuleerd.

Update 13:11: De Talma, Het Dok en Het Kompas hanteren met ingang van morgen aparte bezoektijden: van 11.00 tot 12.00 uur en v an 18.30 tot 19.30 uur. Buiten deze tijden zijn de instellingen gesloten voor bezoek. De uitgebreide maatregelen staan op de website van Talma Haven.

Update 12:01: De open dag van Eut de Kunst van aanstaande zaterdag wordt afgelast, reguliere lessen gaan wel gewoon door. Bij symptomen wordt wel gevraagd thuis te blijven.

Update 11:50: Alle basisscholen hebben actie ondernomen op het Coronavirus. Vandaag en gisteren hebben ouders berichten ontvangen. De leerkrachten gaan bewust om met de protocollen die opgesteld zijn door het RIVM. Leerlingen die verschijnselen hebben van verkoudheid of griep worden thuisgehouden; al zijn dat er tot nu toe nog niet veel. Op school leren de leerlingen beter om te gaan met hygiëne. De ouderavond van de reformatorische scholen van volgende week donderdag is afgelast.

Update 11:21: De gemeente heeft aan het einde van de ochtend crisisoverleg, tot die tijd wordt geadviseerd de richtlijnen van het RIVM te volgen. Van de gemeente werken al veel mensen vanuit huis, gemeentelijke dienstverlening blijft bereikbaar.

Update 10:56: Sportvereniging Urk meldt dat Sportpark De Vormt voorlopig dicht gaat voor alle activiteiten.

Update 09:59: De Gereformeerde Kerk Urk gaat zondag drie diensten per gebouw houden. Om 9:00, 11:00, en 17:00 uur. Per dienst worden er dan niet meer dan 100 personen binnengelaten, de risicogroep wordt verzocht thuis te blijven. Gemeenteleden worden gevraagd om slechts eenmaal een kerkdienst bij te wonen. De bediening van de doop in de Petrakerk en de Opwekkingsdienst in De Poort ’s middags zijn uitgesteld. In De Poort is geen kinderopvang, de Zondagschool komt te vervallen. De collecten worden aan de deur gehouden. De belijdenisdienst van komende zondag mag alleen bezocht worden door familie. Meer informatie is te vinden via gku-pkn.nl. 

Update 08:36: De kerkdiensten van de Maranathakerk gaan zondag gewoon door. Wel wordt er een splitsing aangebracht over wie de ochtend- of middagdiensten mogen bezoeken. Deze splitsing wordt gemaakt op basis van de wijken. Een overzicht is te vinden op de website van de Maranathakerk.

DONDERDAG 12 MAART

Update 23:04: De kerkdienst van donderdagavond van de gereformeerde gemeente ging gewoon door, wel werden er maar honderd personen toegelaten tot de dienst. De bibliotheek heeft aangegeven alle activiteiten en cursussen te annuleren. Reguliere bezoeken blijven wel gewoon mogelijk.

Update 20:39: Ook meldt de Groen van Prinstererschool dat kinderen die last hebben van verkoudheid thuis moeten blijven van school. CGV Urk heeft inmiddels laten weten dat er tot 31 maart geen trainingen meer plaats zullen vinden.

Update 20:02: Verschillende kerken hebben vanavond een ingelaste vergadering wegens het virus. Vraag is of de kerkdiensten van aanstaande zondag door zullen gaan. De Hervormde Gemeente De Ark maakt als eerste bekend dat hun kerkdiensten van aanstaande zondag niet door zullen gaan. Ouders/verzorgers met kinderen op de Groen van Prinstererschool hebben inmiddels een mail ontvangen dat kinderen mogelijk naar huis gestuurd zullen worden als er leraren ziek zijn en er geen vervanging is.

Nu het kabinet vanmiddag zware maatregelen bekendmaakte om de verspreiding van COVID-19 te bestrijden, beginnen ook op Urk de eerste afgelastingen binnen te komen. Hieronder een overzicht met de tot nu toe bekende afgelastingen en voorgestelde maatregelen.

De KNVB heeft tot en met 1 april alle amateurcompetities stilgelegd. Dit betekent dat er tot minstens 1 april niet gevoetbald wordt om sportpark De Vormt.

Caritas Urk heeft alle activiteiten voor dit weekend afgelast, ook de Mit Eenkanger zangavond van vanavond gaat niet door.

CDA Urk meldde eerder vandaag al niet meer af te reizen naar bijeenkomsten buiten Urk, voor zover die nog niet afgelast waren.

Begrafenisonderneming Draagt Elkanders Lasten adviseert ook tijdens condoleren geen handen te schudden. Medeleven tonen kan door een knikje of door een gebaar met de hand op het hart.

Maatregelen van de overheid

De overheid heeft vanmiddag al onderstaande maatregelen en adviezen bekendgemaakt:

Blijf thuis bij griep-, koorts-, of hoestklachten en vermijdt sociaal contact.

Werk zoveel mogelijk vanuit huis, of spreid de werktijden.

Mensen die tot de risicogroep behoren worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, voor de rest geldt: vermijd contact met de risicogroep.

Scholen sluiten vooralsnog niet. Dit omdat de ouders dan ook thuis zouden moeten blijven, die gevolgen zijn op dit moment nog te groot.