Het Urkerland
De familie Pasterkamp op de mountainbike met v.l.n.r. Jacob, Tessa (14), Seth (10) en Josha (12). De familie Pasterkamp op de mountainbike met v.l.n.r. Jacob, Tessa (14), Seth (10) en Josha (12).
0

Mountainbiken is een rage door MTB-route en corona

Het is een landelijke trend die op Urk flink wordt versterkt door de nieuwe MTB-route: het steeds populairder worden van mountainbiken.

Van drie keer per week voetballen naar niks. Net als veel andere kinderen was het twee maanden geleden even flink slikken voor Tessa (14), Josha (12) en Seth Pasterkamp (10) - alle drie lid van SV Urk. Gelukkig werd in het gezin vrij snel een alternatief gevonden om de energie toch kwijt te kunnen: mountainbiken.

De verkoop van racefietsen, maar vooral van mountainbikes is gestegen; dat merkt ook Bikeshop Urk. ,,Het is een landelijke trend, die natuurlijk alles te maken heeft met corona. Sporten in teamverband is niet mogelijk en sportscholen zijn gesloten, maar mountainbiken of wielrennen kan wel vrij makkelijk uitgeoefend worden. Steven Loosman van Wielervereniging Urk dankt de populariteit vooral aan de nieuwe MTB-route. ,,We merken dat de route wordt gebruikt door alle lagen van de Urker bevolking. Van een oudere man van rond de 70 tot groepen meiden die samen fietsen. Dat hadden we van tevoren niet gedacht, maar is natuurlijk erg leuk. Hier doen we het uiteindelijk voor. Wat we wel willen benadrukken aan alle gebruikers: draag in ieder geval een helm!" De route is momenteel zes kilometer, maar wordt het dubbele. In het najaar wordt gestart met de tweede fase.

Voor de familie Pasterkamp is mountainbiken, net als de voetbaltrainingen die weer mogelijk zijn, voorlopig even geen optie. Jantiena: ,,Mijn man heeft waarschijnlijk corona. Sinds vorige week zondag zitten we met z'n allen thuis. Gelukkig is hij inmiddels koortsvrij, maar voor nu hebben we dus alleen het grasveldje naast ons huis waar we ons kunnen uitleven."