Het Urkerland

Gemeente mede schuldig bevonden aan gasexplosie Grote Fok

De gemeente Urk is mede schuldig bevonden aan de gasexplosie op de Grote Fok, in 2016. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Ook Aannemersbedrijf Borger is schuldig verklaard, netbeheerder Liander is vrijgesproken. Zowel de gemeente als het aannemersbedrijf krijgen geen straf of maatregel opgelegd.


Volgens de rechtbank is er sprake van schuld bij de gemeente omdat zij op een aantal momenten het risico van het raken van een gasleiding niet heeft onderkend en anders hadden moeten handelen. In het geval van Aannemersbedrijf Borger zei de rechtbank: ,,Van hem mocht een zekere deskundigheid worden verwacht. Dit blijkt ook uit de regelgeving die specifiek voor aannemers geldt.” Netbeheerder Liander heeft aldus de rechtbank niet onzorgvuldig of nalatig gehandeld.

Het Openbaar Ministerie eiste geldstraffen tegen de verdachten, in het geval van de gemeente een boete van 40.000 euro. De rechtbank ziet hier vanaf. Wel moeten de gemeente en het aannemersbedrijf schadevergoedingen betalen aan bewoners.