Het Urkerland
Omdat de BK 716 misschien vanaf Urk voor het laatste gezien is, filmde de NPO ook hier. Omdat de BK 716 misschien vanaf Urk voor het laatste gezien is, filmde de NPO ook hier.
0

NPO filmt vanaf Kerkje aan de Zee voor docu

De NPO maakt een documentaire over de Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die nog steeds op de bodem van het Markermeer ligt. Voor opnames was de crew ook op Urk aanwezig, om beelden te maken vanaf het Kerkje aan de Zee.

Het wrak werd een aantal jaar geleden al gevonden, noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. Toevallig is in 2008 een deel van de aandrijfmotor van het landingsgestel van de Short Stirling omhooggehaald uit het Markermeer. Om welk toestel het echt gaat en wie er aan boord waren, maakt de gemeente pas bekend nadat het toestel is geborgen en de bemanningsleden zijn geïdentificeerd.

De NPO filmde voor haar documentaire over de BK716 onlangs vanaf het Kerkje aan de Zee. Plaatsgenoot Klaas Brouwer was aanwezig en werd gevraagd om het orgel te bespelen. ,,Ik koos voor een vaderlands lied: Wilt heden nu treden. Ik vond dat wel passend bij het onderwerp van de documentaire.''

De NPO koos voor beelden vanaf Urk, in verband met de hulp die plaatsgenoten gedurende de Tweede Wereldoorlog geboden hebben aan gestrande piloten en andere bemanningsleden. ,,Maar ook het idee dat de BK716 misschien voor het laatst vanaf Urk gezien is, bracht ons hier. Een mooi idee om dat in de documentaire te verwerken.''