Het Urkerland
Toeristen slenteren over de haven op woensdagmorgen. Toeristen slenteren over de haven op woensdagmorgen.
0

Meer toerisme door bekendheid én corona

Wat trekt de gemiddelde toerist naar Urk anno 2020? Volgens Co Koster is dat onmiskenbaar 'Teun Föhn', met wie toeristen op de foto willen vanwege de televisieserie Urk!. Of is de recente verkiezing van ‘Mooiste dorp van Nederland’, waar Urk in de top 5 prijkt de 'schuldige'?! Lokale ondernemers proberen de vinger te leggen op de ongekende drukte, want: weer of geen weer, de laatste weken wordt het dorp overspoeld door ‘vreemden’.

Havenmeester Jacob Pasterkamp vertelt: ,,Het is echt drukker dan normaal en ik denk dat dit ook met corona te maken heeft. Mensen krijgen vakantiegeld en doordat velen niet naar het buitenland gaan, zoeken ze naar alternatieven. De botenmarkt loopt erg goed de afgelopen tijd en als je met de boot weg bent is Urk een uitgelezen aanlegplaats.'' Dat de Bult breed bekend is, is ook te danken aan de televisieserie Urk!, die onlangs op herhaling ging.

,,We zien ook veel dagjesmensen die nieuwsgierig zijn geworden door de televisie. Ze komen dan toch even kijken wat Urk nou precies is," vertelt Jacob. Co Koster van Boekhandel Koster merkt dit ook: ,,Sommige mensen vragen aan mij waar Teun Kapitein of Jan Koffeman woont, ze willen dan met ze op de foto. Dat vind ik wel vermakelijk."