Het Urkerland
et gezelschap vermaakte zich in De Groene Draeck in de haven. et gezelschap vermaakte zich in De Groene Draeck in de haven.
0

Koninklijke jacht in de haven gesignaleerd

De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix, werd maandag gesignaleerd in de haven. Prinses Mabel van Oranje - de vrouw van prins Friso - kwam met het jacht van haar schoonmoeder naar Urk om haar verjaardag te vieren met familie.

,,Dinsdag waren een schipper en een matroos bezig De Groene Draeck schoon te maken'', vertelt havenmeester Jan van den Berg. ,,In de loop van woensdagochtend arriveerde Mabel met haar kinderen en het gezin van haar broer. Ik zag ze zitten op de boot en vaarde naar hen toe om ze te verwelkomen. Ze zagen er wat verveeld uit, dus ik vroeg of ze het niet leuk vonden om bij de visafslag te kijken. Dat vonden ze erg leuk en ik nam ze mee in mijn boot en bracht ze van de Staversekade naar de overkant.''

Luut Schraal, werkzaam bij de IJsselmeervisafslag, gaf prinses Mabel per toeval een rondleiding door de afslag. Hij vertelt: ,,Ik herkende haar eerst niet, want ze kwamen uit het niets even langs. Ze wilden graag even een verkoop meemaken, en daarna leidde ik ze nog even rond en vertelde over Urk als 'palingdorp'. Prinses Mabel was erg belangstellend, en zei dat ze veel geleerd had.'' Dinsdag was de prinses jarig en vierde haar verjaardag deze week met haar familie. Woensdagmiddag deed het gezelschap een 'ginkiestocht' onder leiding van Gert Jan de Vries en 's avonds werd er gegeten bij De Boet.

Gisteren (donderdag) vertrok het koninklijke jacht naar het Friese Stavoren.

Luut Schraal met prinses Mabel.Luut Schraal met prinses Mabel.