Het Urkerland
Kunstenaar R.O. Schabbach hield met de Sandalphon een bijzondere lichtshow in de Urker haven. Kunstenaar R.O. Schabbach hield met de Sandalphon een bijzondere lichtshow in de Urker haven.
0

Duitse kunstenaar kiest Urk als alternatief voor Londense Tower Bridge

De Duitse kunstenaar R.O. Schabbach gaat met zijn lichtshows de wereld over en afgelopen week was hij in de Urker haven te vinden. Er moest namelijk promotiemateriaal gemaakt worden en omdat het niet was gelukt de Londense Tower Bridge te beschijnen door verkeerd tij, koos hij Urk als alternatief.

Van een wereldstad naar een vissersdorp; hoe kwam hij op Urk terecht? Schabbach werkt nauw samen met zijn goede vriend, de ondernemer Curtains, van wie het jacht Sandalphon is, waarop de projectors gemonteerd zijn. Dit jacht werd enkele jaren geleden deels bij Balk Shipyards gebouwd, waar het momenteel ook voor onderhoud te vinden is. Curtains kwam op het idee om het gebouw van Balk te verlichten, en ook om een poging te doen om de windmolens te beschijnen.

Love and Light for World Peace

De lichtshow van Schabbach is een onderdeel van het project 'Light Art Installation' en draagt de naam 'Love and Light for World Peace'. Dit internationale lichtkunstproject bouwt emotionele, psychologische en artistieke concepten op die mensen moeten motiveren om in vrede en harmonie met elkaar te leven. Schabbach vertelt: ,,Mijn doel is dat mensen positieve emoties krijgen als ze naar mijn werk kijken. De felle kleuren maken mensen vrolijk en ik hoop dat iedereen die de lichten ziet, blij naar huis gaat. Als mensen langer de tijd nemen om ernaar te kijken, kunnen ze alle verschillende vormen en gezichten zien. We hopen het voor elkaar te krijgen dat mensen jaren later nog eens terugdenken aan dit kunstwerk.''

Techniek

Schabbach bouwde zelf alle projectors - achttien op de boot en twee voor op de kant. ,,Hier plaats ik in elke projector een andere 'dia', die ik eerst zelf geschilderd heb'', vertelt Schabbach. Hierdoor kunnen verschillende onderwerpen rondom de boot worden beschenen en de lampen zijn zo sterk dat ze tot ver in de lucht kunnen schijnen.

Windmolens beschijnen

Vorige week dinsdag en woensdag deed Schabbach een aantal proeven, zodat op donderdag tijdens de 'echte' show promotiefoto's en- video's konden worden gemaakt. Na twaalf uur 's nachts ging de Sandalphon het IJsselmeer op om ook de windmolens te voorzien van spectaculaire kleuren.