Industriegrond stijgt tot over de honderd gulden

Algemeen
De gemeente Urk presenteert deze maand de nieuwe prijzen voor industriegrond. Per vierkante meter moet men nu in ieder geval behoorlijk wat meer geld neertellen dan in de eerdere fasen van Zwolsehoek het geval was. De prijs stijgt tot boven de honderd gulden de vierkante meter. Nieuw is ook dat er voor zichtlocaties ook meer geld betaald moet worden.Het college van Burgemeester en Wethouders doet deze maand een voorstel aan de gemeenteraad om te komen tot de vaststelling van de exploitatieberekening voor de volgende uitbreiding van het bedrijventerrein Zwolsehoek, de zogenaamde fase 4. Genoemd gebied is 249.020 m2 groot en bevat 172.156 m2 uitgeefbare bouwgrond op een uitstekende locatie, dichtbij een belangrijke hoofdverkeersader als de rijksweg A6. De gemeente verwacht ongeveer vijf jaar nodig te hebben om dit gebied uit te geven.
Met dit voorstel presenteert de gemeente Urk ook een nieuw tarievenstelsel voor de bouwkavels op het nieuwste bedrijventerrein. Waar tot nu toe een eenheidsprijs werd aangehouden voor alle bouwkavels, daar wil de gemeente nu een gedifferentieerd tarievenstelsel invoeren. In de plannen van het college wordt het bedrijfsterrein Zwolsehoek, fase 4, ingedeeld in een drietal categorieën. De kavel langs de Domineesweg wordt daarbij als categorie A aangewezen. De kavel langs de Urkervaart geldt daarbij als B-locatie, en de rest van dit bedrijventerrein valt in de C-categorie. Aan deze categorie-indeling hangt ook een verschillend prijskaartje.
A-categorie: f.116,00 excl. BTW
B-categorie: f.104,00 excl. BTW
C-categorie: f.100,00 excl. BTW
Met deze tarievenstructuur komt de gemiddelde grondprijs uit op f.102,00 per m2.
Bij de uitgifte van bedrijventerrein Zwolsehoek, fase 3, kon de gemeente nog een tarief van f.69,20 excl. BTW per m2 hanteren. De prijsstijging voor fase 4 wordt met name veroorzaakt door de hogere kostprijs voor de verwerving van de betreffende agrarische gronden alsook hogere kosten voor het bouwrijp maken.

Bedrijfswoning
Naast de gedifferentieerde tarieven voor de bouwkavels heeft het college van Burgemeester en Wethouders nog een nieuw element ingebracht. Wanneer een ondernemer een bedrijfswoning op dit bedrijventerrein kan en wil realiseren moet deze er rekening mee houden dat de gemeente Urk hier een extra bedrag van f.82.000,- voor zal vragen. Dit bedrag komt bovenop de grondprijs per m2 en is met name bedoeld om het verschil in prijs voor wonen op het bedrijventerrein en in het woongebied kleiner te maken.
Volgens planning is het bedrijventerrein Zwolsehoek fase 4 begin 2002 bouwrijp. Het ontwerpbestemmingsplan wordt deze maand ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.
Deze maand wordt tevens voorgesteld om de boerderijen Domineesweg 30 en 32 te gaan slopen. Beide boerderijen vallen binnen het industriegebied. Met de sloop is een bedrag gemoeid van vier ton.