Raadsleden zwaaien af

Algemeen
Joop Schenk, Pieter Hakvoort en Philip ten Napel namen gisteravond in een bijzondere raadsvergadering afscheid van de gemeenteraad. Ook Piet Pasterkamp keert niet meer terug, maar het niet herkozen raadslid moest door ziekte verstek laten gaan.
“Een raadsperiode levert je geen hartsvrienden op”, zo wist Joop Schenk in zijn afscheidswoord te melden. Hij kwam in 1986 met voorkeursstemmen in de raad en werd in 1990 wethouder. “Dat duurde niet langer dan een jaar”, zo had burgemeester Schutte uit de stukken begrepen. “Mijn bloeddruk is in die periode gestegen”, wist Schenk zich nog goed te herinneren. “Het runnen van een eigen zaak, plus visserijwethouder zijn was in die periode teveel voor mij. Op advies van de huisarts heb ik toen moeten kiezen tussen mijn bedrijf en het wethouderschap. Het werd mijn taxibedrijf en daar heb ik nooit spijt van gehad.” Als dieptepunt noemde Schenk het overlijden van partijgenoot Tiemen Kapitein, terwijl hij de jaarlijkse excursies met de raad als hoogtepunt zag. “Het is een afscheid, maar ik kan blijmoedig terugtreden. De SGP heeft een goede jeugd en die krijgt nu de ruimte”, aldus Schenk.

Pieter Hakvoort riep tijdens zijn afscheid vooral op tot bekering. “Alleen dan kan men erven, anders wordt het derven”, was de boodschap van Hakvoort. “SGP is mooi, maar waar het daadwerkelijk omgaat is PGS: Persoonlijke Genade Staat.”

Voor Philip ten Napel (Unie Gemeentebelangen) was het geen vrijwillig afscheid. Zijn partij verloor vorige week tijdens de verkiezingen een zetel, waardoor Ten Napel buiten de boot viel. “Ik heb altijd het algemeen belang van Urk voor ogen gehouden”, sprak Ten Napel tijdens zijn afscheid. Hij beloofde zich in te willen blijven zetten voor Urk en wenste de raad veel wijsheid en daadkracht toe voor de komende periode. “Wie weet tot ziens”, had burgemeester Schutte daarvoor al tegen Ten Napel gezegd, want het scheidende raadslid is voor de Urker politiek nog lang niet afgeschreven.

Opvallende punten
Burgemeester Schutte had aan het begin van de vergadering verschillende onderwerpen opgenoemd die in de afgelopen vier jaar gepasseerd zijn. Zo noemde hij als opvallende punten ondermeer de wijziging van de gemeentegrens, de invoering van het diftarsysteem en de privatisering van de visafslag. Maar ook het vroegtijdige vertrek van Pieter Bos, Albert Woord en Hendrik Post passeerden de revu, terwijl het afscheid van burgemeester Veninga en de komst van Schutte ook even aangestipt werden.