Nieuwe wethouders bekendgemaakt

Algemeen
Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Urk is bekend. De nieuwe wethouders komen uit de drie grootste fracties op Urk. Albert Pieter Hakvoort (SGP) krijgt de portefeuille ruimtelijke ontwikkeling, grondbeleid en volkshuisvesting. Johannes Koffeman (ChristenUnie) neemt de portefeuille economische zaken, beheer, verkeer en vervoer voor zijn rekening, terwijl Marij Oost-de Boer (CDA) de portefeuille personeel, onderwijs en welzijn krijgt. Burgemeester Dick Schutte heeft de komende vier jaar de portefeuille bestuurlijke zaken, visserij, milieu en financiën in beheer.

Albert Pieter Hakvoort (49) is geen onbekende binnen het Urker college. In de periodes 1986, 1990, 1994 en 1995 was hij reeds wethouder van openbare voorzieningen, verkeer en milieu. Hakvoort wordt de eerste loco-burgemeester in het nieuwe college.


Johannes Koffeman (46) zit sinds 1998 in de Urker gemeenteraad en was, eerst voor de RPF, later voor de ChristenUnie, fractievoorzitter. Daarvoor zat hij twee raadsperioden in een commissie van advies en bijstand.


Marij Oost-de Boer (58) zit sinds 14 maart van dit jaar voor het eerst in de gemeenteraad en wordt direct wethouder. Zij was al wel commissielid in de vorige raadsperiode en statenlid voor het CDA in de provincie Flevoland.

Nu de drie partijen het eens zijn geworden over de personele samenstelling, zullen de kandidaat-wethouders het concept-collegeprogramma gaan schrijven. Bij voorbaat laten zij al weten dat dit een programma op hoofdlijnen zal worden, met enkele speerpunten.

Raadscommissies
De drie kandidaat-wethouders zijn het verder eens geworden over de samenstelling van de raadscommissies. Wanneer de gemeenteraad daarmee op donderdag 28 maart instemt, zal het aantal commissies met één worden verminderd. De voorzitters van de drie overgebleven raadscommissies zijn Sjoerd Pasterkamp (SGP), Freek Brouwer (ChristenUnie) en Mariëtte Koffeman-van Slooten (CDA). Op verzoek van de drie fracties wordt Klaas Luut Koffeman van Unie Gemeentebelangen benoemd tot waarnemend voorzitter van de gemeenteraad.

Vacatures
Wanneer op 28 maart Albert Pieter Hakvoort, Johannes Koffeman en Marij Oost-de Boer door de gemeenteraad tot wethouder zullen worden benoemd, zijn zij raadslid af en ontstaan er drie vacatures in de gemeenteraad. De drie fracties hebben inmiddels de opvolging geregeld. Voor de SGP zal Geert Post de lege plaats innemen, voor de ChristenUnie Fokke Snoek en voor het CDA Tiemen Hakvoort. Zij zullen, wanneer zij zijn toegelaten tot lid van de gemeenteraad, ook direct op donderdag 28 maart worden beëdigd.