Multifunctionele sportvelden in Wilhelminapark

Algemeen
De fracties van ChristenUnie, CDA en Unie Gemeentebelangen hebben de knoop doorgehakt inzake de locatie voor twee multifunctionele sportvelden. Deze worden nu aangelegd in het Wilhelminapark. De SGP toonde zich diep teleurgesteld, omdat zij deze liever op een andere plek gerealiseerd ziet.

Al eerder had de gemeenteraad aangegeven dat zij het initiatief van de Stichting Sportpromotie Urk steunden met 12.577 euro. De stichting heeft de financiering rond, maar het was nog zoeken naar een geschikte locatie. Volgens Freek Brouwer (CU) verliepen die besprekingen echter star en stroef en bleken er geen goede locaties beschikbaar. “Verder overleg heeft geen zin. Het Wilhelminapark is de meest geschikte locatie. In het park is momenteel al een voetbalveld gesitueerd met een oppervlakte van ongeveer 2.000 vierkante meter. Hier worden dus de twee velden gerealiseerd die ongeveer de helft van de beschikbare ruimte innemen. Het park is centraal gelegen en is nu al een ontmoetingsplaats voor de jeugd. Bovendien zijn er genoeg parkeerplaatsen in de buurt en is sprake van toezicht en sociale controle op deze locatie. Ingeval van festiviteiten kunnen de velden hier ook bij worden betrokken”, zo gaf Brouwer aan namens de initiatiefnemers.

De SGP toonde zich onaangenaam verrast door de motie. Louw van der Zwan vroeg een maand uitstel om verder te zoeken naar alternatieve locaties. Fractiegenoot Jan Koffeman toonde zich diep teleurgesteld. “Denk aan de zondagsheiliging, want veel kerkgangers trekken zondags op door het park. Ik vind het nu al hinderlijk om te zien hoe de jeugd hier zondags voetbalt. Ook de skeelerbaan geeft al geluidshinder waar met name de Sionkerk last van heeft.” De SGP deed dan ook een dringende oproep om de velden hier niet aan te leggen. De indieners bleven echter achter hun motie staan en Brouwer gaf aan dat de situatie niet anders wordt dan deze nu al is. “Doe maar een voorstel om de skeelerbaan te verplaatsen, dan vindt u ons aan uw zijde.” Wethouder Albert Pieter Hakvoort vroeg zich af of er wel voldoende geld was om de velden aan te leggen. Eef de Vries, secretaris van de Stichting Sportpromotie Urk, gaf desgevraagd aan dat zij de financiering rond hebben. “Wat ons betreft worden de velden deze zomer aangelegd.” Het gaat hier om een basketbal- en een voetbalveld, dat ook om te bouwen is als tennis- of volleybalveld.