Het Urkerland
Heftige woordenstrijd over aanlegplan plankier Heftige woordenstrijd over aanlegplan plankier
0

Debatteren kun je leren

Debatlessen zijn populair onder plaatselijke politici. Bij tijd en wijle komen er slimme trucs voorbij in de raadszaal. Woensdag leek commissie 2 even op een examenklas van de hogere debatacademie. Albert Woord (CU) kreeg een bijzondere vermelding op zijn rapport, vanwege een truc speciaal.

De zaak lag eigenlijk heel simpel. Het college vraagt 75.000 euro om de aanleg van een plankier langs het dammetje voor te bereiden. Die stellage stond er in vroeger dagen ook en zou ‘de havenmond weer smoel geven’, betoogde Woord. De steiger was tijdens de laatste verkiezingen een speerpunt van de ChristenUnie. Het voornemen kwam terecht in het collegeprogramma. Coalitiegenoten SGP en Hart voor Urk willen het plan graag steunen, al zette Jelle Jonkers (HVU) wel vraagtekens bij het nut van voorbereidingskosten: ,,Waarom niet meteen een goed onderbouwd plan en dan offertes aanvragen?”

Verkeerde timing
Unie Gemeentebelangen was niet per se tegen de aanleg van een plankier, maar wel tegen de timing. Jannie Snoek: ,,Voor allerlei zaken is geen geld en dan wel 75.000 euro uittrekken voor een historisch project? Dat vinden we niet kunnen. Helemaal niet als je bedenkt dat de uitvoering hier nog achteraan komt en we nog niet eens weten hoeveel dat wel gaat kosten. En wie a zegt moet ook b zeggen, dus zal het niet bij deze 75.000 euro blijven.” Snoek adviseerde te wachten op financieel betere tijden: ,,Het plankier heeft er zeventig jaar niet gestaan. Nog een paar jaar wachten kan dus geen kwaad.”

Ook het CDA was tegen. André de Vries kwam met vergelijkbare argumenten als Jannie Snoek. ,,Dit is het begin van iets dat heel veel geld gaat kosten? En versterkt het de economie? Wij betwijfelen dat.” De Vries stelde ook het plan zelf aan de kaak en dat in niet mis te verstane bewoordingen: ,,Je spreekt van cultuurhistorie als je oude zaken opknapt. Daarvan is hier geen sprake. Dit is nep, een stel planken. Weggegooid geld.”

Die kwalificaties waren koren op de molen van Albert Woord, die al enkele maanden een kopie van de nieuwjaarsadvertentie van het plaatselijke CDA-bestuur achter de hand had. Nu presenteerde hij het document: de beste wensen voor 2011 op een achtergrond van een foto van oud-Urk, met daarop prominent, jawel, het plankier. ,,Uw bestuur denkt er kennelijk heel anders over.”

De truc speciaal leidde tot grote hilariteit. En tot woede van de drie CDA’ers. Hun vingers hamerden gelijktijdig op het microfoonknopje en ze vroegen opgewonden om Woord van repliek te mogen dienen. Die zei ondertussen dat het CDA ‘duizend jaar Urker cultuur belachelijk maakte’. Voortdurend onderbroken door een boze De Vries, probeerde Woord daarna aan te tonen dat de christendemocraten braken met het jarenlange beleid van hun partij. Hij haalde er het palenscherm bij en de dorpsvernieuwing. ,,Daar zijn toch ook splinternieuwe woningen in oude stijl gebouwd? Is dat dan geen cultuurhistorie?” Oud-wethouder Klaas Kramer werd ten tonele gevoerd en zelfs Statenlid Roelof Oost, in zijn hoedanigheid van oud-ambtenaar.

Tumult
De Vries wierp in een spervuur van onderbrekingen steeds tegen dat het financiële plaatje voor het CDA reden was om tegen de plannen te zijn. En Woord draaide evenzo vaak de kant van de cultuurhistorie op. Bij commissievoorzitter Jan Meindert Keuter waren de teugels ondertussen volledig uit de handen geschoten. Hij greep uiteindelijk naar de voorzittershamer om de zaken weer in goede banen te timmeren.

Te midden van het tumult wilde Dirk Taanman (SGP) de zaken in breder perspectief zetten. Hij vroeg wanneer er een brede nota komt over cultuurhistorie: ,,Daarin zou dan ook iets moeten staan over het palenscherm. Dat is deels opgeknapt, maar de rest rot weg en dat is velen een doorn in het oog.”

Burgemeester Jaap Kroon probeerde manmoedig om de hele commissie aan boord te krijgen voor de plannen. De politiek zou stap voor stap op de hoogte gehouden worden van de te maken kosten. De 75.000 euro moest gezien worden als een reservoir, waaruit indien nodig geput kon worden. En het eindresultaat zou iets heel moois worden: ,,De haven is al prachtig maar zal hierdoor uitzonderlijk mooi worden. Het plankier wordt zeker een verrijking. Dit past bij het geheel van de oude werf en de botenloods.”

André de Vries voelde er niets bij. ,,Boten kunnen er niet aanmeren, want je ligt daar vol in de wind. En een uitzonderlijke uitstraling? Kunt u dat onderbouwen?”

De onzichtbare tribune
Twitter wordt steeds meer een factor van belang in de plaatselijke politiek. De publieke tribune is nog net zo leeg als vroeger, maar thuis zitten belangstellenden en politici op het puntje van hun stoel. Dat komt voor een belangrijk deel doordat er onder de naam politiekurk live verslag wordt gedaan. Daarvoor zijn momenteel Urk FM-vrijwilliger Jan Wakker en VVD-Urk-medeoprichter Steven Loosman verantwoordelijk. Raadsleden die deel uitmaken van de andere commissie, deden woensdag vanuit huis druk mee. Het CDA kent de stukken niet, twitterde Anja Keuter (UG). En Willem Foppen ontdekte een drogreden: ,,Het plankier stond er duizend jaar geleden niet eens.”