Arie en Geertje van Urk-Pasterkamp vieren gouden jubileum. Arie en Geertje van Urk-Pasterkamp vieren gouden jubileum.
0

Arie en Geertje van Urk 50 jaar getrouwd

Het gezegde ‘de aanhouder wint’, geldt zeker voor Arie van Urk. Lange tijd probeerde hij indruk te maken op zijn Geertje. Hij kende haar vader en bleef ‘zomaar even’ langskomen. Geertje hield het maanden tegen, maar zijn standvastigheid trok haar uiteindelijk toch over de streep. Wat volgde was een fijn huwelijk, donderdag al weer vijftig jaar lang.


Arie en Geertje zijn nog steeds dankbaar voor de keuze die ze vijftig jaar geleden maakten. Ze hebben het goed samen; kregen drie kinderen, twaalf kleinkinderen (waarvan één kort na de geboorte overleed) en het eerste achterkleinkind is onderweg. ,,In het begin was de klik er niet, maar Arie was brutaal en bleef gewoon langskomen”, vertelt Geertje. Arie: ,,Bij andere meisjes haakte ik al snel af, maar bij Geertje was het anders. Ik was gewoon echt gek op haar.”
Na twee jaar verkering verloofde het stel zich. Op de trouwdag (17 mei 1962) was Arie er maar net op tijd bij. Hij viste bij zijn vader aan boord en in de bewuste week kregen ze halverwege pech. Het was kantje boord voor Arie, die lichtelijk uitgeput zijn jawoord aan Geertje gaf.

De redenen dat Arie op Geertje viel waren haar verschijning en lieve karakter. Nu jaren later is dat nog steeds zo. ,,Ik heb een erg goede vrouw aan haar. Er heeft nooit wat ontbroken aan dit huwelijk.” Lachend: ,,De klik is er nu wel.” Geertje is andersom gecharmeerd van Arie’s humor en ‘hij is altijd aanwezig, een echte prater’. Hij staat elke ochtend vroeg op en zit vaak om zes uur al op de fiets. Gewoon omdat hij dat fijn vindt. Wanneer Geertje uit bed stapt, begint hij vanaf de benedenverdieping al te praten. ,,Dan vraag ik even of ze lekker heeft geslapen.”

Vriendenkring

Arie viste totdat hij op zijn 57ste werd afgekeurd. Dit als gevolg van een ongeluk dat hij op zijn twintigste aan boord meemaakte. Het was voor Geertje eerst even wennen om haar man thuis te hebben, nu doen ze veel samen.
Eén van hun bezigheden is het werk bij De Schakel binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk Maranatha, waarbij ze mensen uit de gemeente bezoeken. ,,Kostelijke bezoekjes, dankbaar werk.” Het echtpaar heeft er een grote vriendenkring aan overgehouden. Ook de kaartjes die Arie graag stuurt, hebben al de nodige contacten opgeleverd. Eerst verstuurde hij alles met een postzegel. Later wees Geertje hem erop dat als hij toch om zes uur over Urk wilde fietsen, hij de kaartjes net zo goed zelf door de bus kon gooien.
De ene keer dat Arie ouderling was, ziet hij als bepalende jaren in zijn leven. ,,Voorheen was ik geen priester in mijn gezin. Door die periode leerde ik priester te zijn. Als we nu bij mensen op bezoek gaan, neem ik altijd mijn Bijbel en bril mee. Ik gebruik het niet altijd, maar veel mensen hebben er behoefte aan.”

Zorgzaam

Arie en Geertje weten wat ze aan elkaar hebben. Naast alle mooie momenten, maakten ze ook het nodige mee. Een paar maanden na de bruiloft kwam Geertje samen met 35 Urkers in Sonnevanck in Harderwijk terecht met tbc. Anderhalf jaar moest ze daar blijven. Een vervelend begin van het huwelijk. Het was een strenge winter en het was voor Arie lastig om Geertje te bezoeken.
Negen jaar geleden kreeg Geertje te horen dat ze kanker had, vijf jaar later kreeg Arie hetzelfde bericht. Geertje: ,,We hebben elkaar erdoorheen geholpen. Ik zat best in een dip, maar Arie was mijn hulp en steun. Hij is erg zorgzaam. In januari heb ik mijn hand gebroken en daar heb ik nog steeds last van, Arie is er voor me in de normale dagelijkse dingen.” Arie vult aan: ,,We lossen alles samen op.”

Het gaat nu goed met de gezondheid van het echtpaar. Samen genieten ze van het leven op hun prachtige plekje op Urk. Vanuit hun grote voorraam op de Burgemeester van Suchtelenlaan kijken ze uit op het Kerkje aan de Zee en de vuurtoren. Ze richten hun dagen in met elkaar. ,,We vertrouwen elkaar en voelen elkaar aan. Ook zijn we allebei een beetje baas. Heel belangrijk.” De gouden tip voor een gelukkig huwelijk is volgens Arie en Geertje echter: ‘Blijf dankbaar met wat je hebt’.