Aan verkiezingsposters was maandagavond geen gebrek, aan politieke profilering ook niet.
Aan verkiezingsposters was maandagavond geen gebrek, aan politieke profilering ook niet.

Lijstrekkers zetten zichzelf in de markt

Algemeen
Tijdens het verkiezingsdebat van de Vrouwencontactgroep zijn de vier plaatselijke fractieleiders voor het eerst echt met elkaar in de clinch gegaan. Van der Zwan, Woord, Hakvoort en Snoek grepen de kans om zich te profileren.

Twee weken geleden liep het door KvK en BKU georganiseerde debat uit op een discussie tussen ‘de ondernemers’ en ‘de gemeente’. Maandagavond was er meer ruimte voor profilering. En toen bleek dat iedereen zich op een eigen manier in de markt probeerde te zetten.

Tiemen Hakvoort (CDA) roeide tegen de stroom van negativisme in door op te sommen wat er de afgelopen jaren allemaal wél is gebeurd. Hij liet de lange lijst projecten volgen door de wens om de komende tijd jaarlijks 125 woningen te laten bouwen: ,,Een kwart daarvan moeten betaalbare huur- en koopwoningen zijn.”





Louw van der Zwan (SGP) hamerde op samenwerking. Hij vindt dat de gemeente het best gediend is bij een college waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn. Verder stelde hij in de Waterwijk minimaal vijftig procent starterswoningen te willen realiseren.






Jannie Snoek-Kramer (Unie Gemeentebelangen) zette zich af tegen de andere partijen: ,,Zij hebben gefaald. Heel veel zaken zijn niet van de grond gekomen. Het wordt tijd dat we stoppen met hakketakken.” Grote projecten moeten volgens Snoek beter gepland worden: ,,Zodat ze niet meer zo lang doorsudderen.”





Albert Woord (ChristenUnie) eiste de honneurs op voor de collegebreuk: ,,Wij hebben een einde gemaakt aan schimmige politiek en daarna kwamen de resultaten.” Woord wil stoppen met het diftarsysteem: ,,Het werkt niet. We moeten leren van onze fouten.”






Havenplannen
Albert Woord is positief over de havenplannen: ,,Die moeten geld gaan opleveren voor de gemeente.” Volgens Van der Zwan duurt het allemaal veel te lang: ,,Na de zomer zou het bestemmingsplan er liggen. We wachten nu nog.” Woord betoogde dat de gemeente dat niet in de hand heeft: ,,De provincie en het waterschap moeten zich er ook over buigen. Op hen is het wachten. We willen dat de havenplannen straks onder een projectwethouder komen te vallen en dat er snel gebouwd wordt als het bestemmingsplan klaar is.”

‘Diftar afschaffen’
Het diftarsysteem moet volgens de ChristenUnie afgeschaft worden. ,,We hebben er in het verleden ook voor gestemd, maar we zien nu in dat het niet werkt. Het vastrecht stijgt als er minder containers worden aangeboden. Het zijn communicerende vaten.” Volgens oud-raadslid Wybren Streekstra zullen ouderen en andere kleine huishoudens dan het gelag gaan betalen. Woord antwoordde dat er verschillende tarieven moeten komen. Ook de Welstandscommissie moet volgens Woord sneuvelen. ,,We vertrouwen de Urkers. Die hebben niet zo’n commissie nodig. Van der Zwan vroeg zich hardop af de ChristenUnie met dit voorstel aan het stunten was, waarop Woord alvast aankondigde dat afschaffing van de Welstandscommissie een hard punt zou worden tijdens college-onderhandelingen.

Woningbouw
Het tekort aan woningen vormde een repeterende breuk in de vragen die per e-mail werden aangeleverd voor het verkiezingsdebat. Ook Jannie Snoek-Kramer voegde zich bij de klagers, terwijl Louw van der Zwan de fermste uitspraken deed. Hij zei geld uit de grondreserve in te willen zetten om in de Waterwijk meer dan 50 procent starterswoningen re realiseren. Hij werd vanuit het publiek op zijn vingers getikt door oud-wethouder Stiene Kramer-Brouwer: ,,Zo’n plan is uniek in Nederland. Ik neem daarom aan dat u mij de bijbehorende berekeningen kunt noemen.” Van der Zwan moest daarop snel op zijn schreden terugkeren: ,,Ik had me niet gerealiseerd dat er de laatste tijd nogal wat geld uit die reserve is gehaald. In elk geval hebben we wel deze intentie. En als geen dromen meer hebt.”

Wie worden wethouder
Discussieleider Albert Brouwer vroeg de vier lijsttrekkers op de man, en vrouw, af wie ze naar voren schuiven als kandidaat-wethouder. Alleen de ChristenUnie gaf een concreet antwoord: Johannes Koffeman. Tiemen Hakvoort weigerde een naam te noemen, maar liet na het nodige aandringen toch de naam van de zittende wethouder Klaas Kramer doorschemeren: ,,In het huidige college wordt door twee partijen uitstekend samengewerkt. Laat dat een hint zijn.” Bij de SGP zijn volgens Van der Zwan de eerste zes mensen op de lijst allen kandidaat-wethouders. Jannie Snoek-Kramer gaf niet meer prijs dan dat hun eventuele wethouder ‘feeling met Urk moet hebben’. Iemand uit het bedrijfsleven zal dat volgens de nummer één van Unie Gemeentebelangen wel niet worden: ,,Die hebben het meestal veel te druk en zetten hun carrière ook niet stop voor een onzekere baan als wethouder.”

Prognoses
In de peiling van Omroep Flevoland boekte het CDA een forse winst, maar maandagavond was lijsttrekker Tiemen Hakvoort het voorzichtigst met zijn prognose: ,,We willen tenminste dit zetelaantal houden.” Hij verbond als enige zijn politieke toekomst aan de uitslag. Hij gaf aan af te treden als zijn partij niet meer dan drie zetels haalt. Jannie Snoek hoopt op een groei van twee naar drie zetels en zei erbij graag mee te willen doen. Louw van der Zwan zei voor zes zetels te gaan en Albert Woord noemde ook dat aantal: ,,En we willen deze keer ook de grootste partij worden.”

Wildplakken in de raadszaal
Het blijkt deze dagen dat verkiezingsposters maar moeilijk blijven hangen op de verkiezingsborden die op verschillende plaatsen in het dorp staan opgesteld. Het heeft er alle schijn van dat aanhangers van partij A de neiging niet kunnen weerstaan om posters van partij B, C of D van de borden te verwijderen. In de met posters volgehangen raadszaal heerste maandagavond een compleet andere sfeer. Toen uitgerekend tijdens het betoog van Jannie Snoek-Kramer één van de posters van ‘haar’ Unie Gemeentebelangen losliet, bedacht SGP-lijsttrekker Louw van der Zwan zich geen moment. Hij stond op, raapte de gevallen poster van de grond en wilde die weer ophangen. Maar zijn poging om het plakband midden op een van de twee olieverfdoeken vast te drukken kwam hem op angstige kreten vanuit de zaal te staan. Die wildplakactie werd op het nippertje voorkomen, al was de actie wel een voorbeeld voor hoe het ook kan.