Het bestuur van de Vrouwencontactgroep vormde samen met een aantal vaste bezoekers een speciaal koortje, dat onder leiding van Jan Bode voor een spetterend optreden zorgde.
Het bestuur van de Vrouwencontactgroep vormde samen met een aantal vaste bezoekers een speciaal koortje, dat onder leiding van Jan Bode voor een spetterend optreden zorgde.

Lachend het seizoen uit

Algemeen
Met een grote lach sloot de Vrouwencontactgroep het seizoen 2005/2006 af. Er was ‘een bult lol’ in De Koningshof, waar Anna de Vries zich ontpopte als de eerste Urker vrouwelijke conferencier en een bijzonder koortje zorgde dat de voetjes van de vloer gingen. De serieuzere noot werd verzorgd door Corrie Kramer, met een gedicht over twintig jaar Vrouwencontactgroep.

Tijdens de slotavond werd niet alleen het seizoen afgesloten, maar vierden de tweehonderd bezoekers ook het twintigjarig jubileum van de Vrouwencontactgroep. Er was gekozen voor een feestelijk tintje, waarbij het bestuur ook een bijdrage leverde. Zij vormden samen met enkele vaste bezoekers een koortje, dat onder leiding stond van Jan Bode. Met de boezel voor kwamen ze de zaal in gemarcheerd, waarna een spetterend optreden volgde. Topper van de avond was het lied ‘De vrouwen van Urk’, geschreven door Fokke Geert Hoekstra. De zaal mocht meedoen, en deed dat graag. Jan Bode kon er geen genoeg van krijgen en liet het lied meerdere malen zingen tijdens de bijeenkomst. Anna de Vries had toen al een optreden verzorgd, met haar verhaal over de Urker vrouw. ,,Zij is niet zo makkelijk in een vakje te plaatsen,’’, aldus De Vries. ,,Wanneer je zegt dat je van Urk komt, dan word je aangekeken met een blik van schrik in de ogen. Later proberen ze je uit te horen over hoe we leven. Ik overdrijf dan weleens een beetje. Vorig jaar was ik met mijn schoonzus in Italië en we wandelden langs het water. We raakten in gesprek met een stel dat ook met ons meereisde. Die man bleef maar steken onder water uitdelen over Urk. Op ’t laatst zei ik: ‘Wat jij allemaal suggereert, dat is nog niks, want we krijgen een casino plus gokhal, dan nog een grote wiet- en hennepkwekerij voor de medische wetenschap en we hebben ook een eigen knokploeg om iedere ongewenste vreemdeling meteen weer weg te knuppelen’.’’ De man waagde nog één opmerking te maken, over het volkslied van Urk. ‘Wilt u het horen?’, vroeg Anna hem en zette vervolgens luidkeels in. Alle coupletten zong ze en de man zweeg daarna.

Gedicht
‘Een schuchter begin uit een paar vrouwen geboren, een beginnetje pril zo kwam het tot stand. En dat er behoefte was aan dat gebeuren, was een schot in de roos, dus noem het briljant’. Dat was het eerste van de 21 coupletten tellende gedicht van Corrie Kramer-Bos. Zij nam twintig jaar Vrouwencontactgroep in vogelvlucht door. ‘Het streven om samen een eenheid te vormen, we gaven als ’t ware elkander een hand. En ook de gezindte die was niet belangrijk, we voelden ons één, dat schepte een band’. Corrie Kramer sloot af met: ‘En nu vieren wij dus een bijzondere avond, want de koers wordt verlegd en het roer gaat om. We zeilen toch verder met nieuwe bemanning, geen schip op het strand, nee dames dat nooit!!!’

Voorzitter verrast bestuursleden
Cadeautjes over en weer
Aan het eind van de bijeenkomst van de Vrouwencontactgroep werden er over en weer nogal wat cadeautjes uitgedeeld. Voorzitter Willy Snoek verraste haar bestuursleden met een bijzondere kaars als dank voor de inzet in de afgelopen jaren, maar daarmee was de kous nog niet af. De bestuursleden hadden namelijk nog een verrassing voor de twee initiatiefnemers Willy Snoek en Stiene Kramer-Brouwer. Zij kregen een prachtig kunstwerk aangeboden, dat gemaakt is door Jannie Bakker.

ICCO verdubbelt opbrengst
Ruim elfduizend euro voor vrouwenproject
Urker vrouwen die zich afgelopen maanden inzetten voor het project Bahar Dar, hebben met hun acties een bedrag van 5.600 euro opgehaald. De organisatie ICCO verdubbelde het bedrag, zodat er 11.200 euro overgemaakt kan worden.

,,Dit is fantastisch’’, was de reactie van Gerrit Bos, voorzitter van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea. ,,Met dit bedrag kunnen weer heel veel vrouwen geholpen worden.’’ Het project in Bahar Dar werkt met micro credit verstrekking. De deelnemers krijgen een bedrag, waarmee ze een eigen zaakje kunnen beginnen. Na verloop van tijd betalen ze het geld weer terug, waarmee andere vrouwen geholpen kunnen worden. Gerrit Bos ontmoette op zijn reis door Ethiopië verschillende deelnemers aan het project. Hij legde uit: ,,In mijn gesprekken met hen hebben we het nooit over verdiensten of bedragen. Wat voor deze vrouwen het belangrijkste is, is dat ze hun gevoel van eigenwaarde terug hebben. Ze kunnen het schoolgeld van hun kind nu zelf betalen. Je ziet de blijdschap in hun ogen. Daarin gloort hoop op een betere toekomst.’’

Talenten
De Vrouwencontactgroep deelde in september enveloppen uit met daarin vijf euro en de opdracht aan de Urker vrouwen was om dat bedrag (meerdere keren) te verdubbelen. Dat kon door het inzetten van de eigen talenten. Hiltje Post liet dinsdagavond tijdens de slotavond in De Koningshof zien welke talenten er ingezet waren. Dat varieerde van bakken en koken tot fotograferen en van knutselen tot handel drijven. De presentatie van het project en de opbrengst ervan, was niet het enige Ethiopische tintje tijdens de slotavond van de Vrouwencontactgroep.
Henk Oost van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea had namelijk aan de hand van beelden de Ethiopische versie van het verhaal van koning Salomo en koningin Sheba verteld.

Bezinnen op nieuw te varen koers
Vrouwencontactgroep jaartje met vakantie
Het bestuur van de Vrouwencontactgroep houdt een jaartje rust. Dat meldde voorzitter Willy Snoek afgelopen dinsdag tijdens de slotavond in De Koningshof. Aan het begin van het seizoen deed ze een oproep voor nieuwe bestuursleden, maar niemand heeft zich gemeld. ,,We willen wel doorgaan, maar op een andere weg. Onze doelstelling om vrouwen over kerkmuren heen met elkaar in contact te brengen, is ruimschoots gehaald. Nu moeten we een andere koers varen. Welke koers? Dat weten we nog niet.’’ Over die vraag gaat de Vrouwencontactgroep zich komend seizoen bezinnen.

Subsidie
Wethouder Klaas Kramer was één van de genodigden tijdens de slotavond van de Vrouwencontactgroep. Hij had goed nieuws, zo bleek aan het eind van de avond. Kramer meldde namelijk dat inzet van de Vrouwencontactgroep beloond wordt met een structurele jaarlijkse subsidie van 425 euro. Een welkom cadeau, vond voorzitter Willy Snoek.