Vader Hendrik van Veen sloeg dinsdag de eerste paal van de uitbreiding van Dayseaday, het bedrijf van zijn zonen Jelle en Henk (rechts).
Vader Hendrik van Veen sloeg dinsdag de eerste paal van de uitbreiding van Dayseaday, het bedrijf van zijn zonen Jelle en Henk (rechts).

Visbedrijf Dayseaday breidt flink uit

Algemeen
Het gebouw van visbedrijf Dayseaday aan het Schulpengat wordt flink uitgebreid. CHK Bouw is begonnen met de bouw van een verwerkingshal, een diepvriescel en een overkapping voor het opslaan van pallets, tempexdozen en lege kisten.

In tegenstelling tot veel andere Urker visbedrijven heeft Dayseaday de wind mee. Volgens mededirecteur Henk van Veen komt dat voornamelijk omdat het bedrijf niet leunt op de vissoorten die in de Nederlandse afslagen worden verkocht: ,,We verwerken bijvoorbeeld erg weinig schol. Wij richten ons op soorten als pangasius, tilapia, tonijn en yellow fin sole. We proberen steeds een van de eersten te zijn die een nieuwe vissoort kan leveren.”
Bij Dayseaday werken nu 35 mensen. In verhouding tot de oppervlakte van het bedrijf is dat aan de lage kant. ,,We besteden veel werk uit”, zegt Van Veen. ,,Zo vriezen we zelf niet, omdat dan de vaste kosten te hoog zouden zijn. En je bent dan gedwongen om altijd te draaien. Ook als de vis eigenlijk te duur is.” De reden voor de uitbreiding is de groei van de diepvriesactiviteiten. In vergelijking met de versafdeling neemt die tak een steeds grotere plaats in binnen het bedrijf. Van Veen: ,,We hebben nu onze diepvriesvoorraad bij Coldstore Urk staan. We zijn gaan rekenen en kwamen tot de conclusie dat de bouw van een eigen diepvriescel de goedkoopste optie was. Ook omdat we dan alles onder één dak hebben. Dat biedt logistieke voordelen”.
De nieuwe vriescel kan plaats bieden aan ruim tweeduizend pallets met vis. Momenteel schommelt de voorraad van Dayseaday rond de duizend. Naast de diepvriescel komt een verwerkingshal waar de diepvriesorders klaar gemaakt kunnen worden. Ook wordt er een overkapping gemaakt voor de opslag van fusten. De totale uitbreiding is 1.600 vierkante meter groot en dat komt bovenop de huidige bedrijfsoppervlakte van 4.200 vierkante meter. Door de aanbouw kwam Dayseaday aan de achterkant krap te zitten. Daarom zijn er twee stukken grond gekocht van Van der Reest Fish, aan de Texelstroom en aan het Scheurrak. Hierdoor ontstaan twee extra ontsluitingen voor de aan- en afvoer van goederen.
,,Met deze investeringen hebben we, onder Gods Zegen, vertrouwen in de toekomst. Ondanks de verminderde aanvoer van Noordzeevis en de daardoor veroorzaakte hogere prijzen”, zeggen de gebroeders Van Veen.